FemNews

Jag vill verkligen rekommendera Feministiskt Perspektiv, en nättidning som innehåller en hel del matnyttigt och uppdaterar oss i viktiga jämställdhetsfrågor, världen över.
En helårsprenumeration kostar 365 kronor. Ni kan också ge bort en prenumeration i gåva.
Jag tänkte presentera en del av innehållet här, för att ni som inte prenumererar ännu, ska få en inblick i vad som händer på området jämställdhet.
* Sju av tio chefredaktörer i Sveriges största dagstidningar är män.
* Region Skåne och dess företrädare Gösta Rhenstam, har skrivit avtal med Vårdförbundet om att sjuksköterskors löner skall jämföras med andra ”kvinnodominerade gruppers” löner. Vilket naturligtvis bidrar till att hålla lönerna nere inom vården, där en majoritet av kvinnor är sysselsatta. Så här lyder Rhenstams text i avtalet:
”Region Skåne anser att naturliga jämförelsegrupper för Vårdförbundets medlemmar utifrån arbetsuppgifter och utbildning är andra kvinnodominerade grupper i vården med medellång utbildning.”
* Sverige har ökat sin vapenexport med 400%.
* FN har nyligen publicerat rapporten ”Progress of the World´s women: In pursuit of Justice”.
”Den innehåller detaljerade fakta, statistik och analys samt rekommendationer om kvinnors liv och status i världen. Rapporten visar att även om jämställdheten mellan män och kvinnor finns inskriven i mer än 139 länders lagstiftningar, ser verkligheten annorlunda ut. Det är en skrämmande och brutal verklighet. Statistiken visar att när det gäller kvinnors vardag i hela världen sviker polis, domstolar och rättsväsendet kvinnorna. De utsätts för både våld och diskriminering.”
”Rapporten betonar att trots märkbar förbättring av kvinnors liv på global nivå sedan förra seklet, är kvinnor fortfarande mätbart diskriminerade när det gäller rätten till utbildning, hälsa, i arvsrätten och de är offer för sexuellt våld. Kvinnor diskrimineras på livets alla områden oavsett vilken del av världen de befinner sig i.
– Minst 117 länder ska enligt lagen ha jämlika löner för män och kvinnor, men kvinnor får mellan 10 och 30 procent lägre löner än män.”
* Simone de Beauvoir, en av feminismens viktigaste röster, erhöll brev från dåtidens kvinnor som idag framstår som historiska dokument. Från en tid då kvinnor vare sig hade preventivmedel, aborträtt eller tillgång till arbetsmarknad och utbildning. Tvingade in i äktenskap med en man för att överleva.
”Hon berättade om en kund som var 29 år gammal och redan hade fyra barn och några missfall och som beskrev hennes mans lediga dagar som ”tortyr”. ”Jag vet att jag måste göra min plikt och dessutom är min man ung, men jag är rädd att bli gravid igen”.
”Många läsarbrev handlade om besvikelse över romantisk kärlek, äktenskap och moderskap. En kvinna skriver till exempel att när hon läser Beauvoirs böcker får hon en känsla av att ha förlorat sitt liv.”
”Beauvoir skrev om ämnen som låg utanför det respektabla. Kvinnotidningar och rådgivningsspalter dominerades av ett sätt att tala om moderskap och kvinnlighet där tal om otillfredsställelse, rädsla, våld och missnöje inte hade någon plats.”
  Simone de Beauvoir
(1908-1986)

* MRO, Människorätt för ofödda och militanta abortmotståndare, gick omkring i Almedalen och spred skräckbilder av aborterade foster.
* I tre av fyra kommuner, är kommunchefen en man.
* I Almedalen diskuterade fem vita män, kvinnors löner. De berörda, alltså kvinnorna, lyste dock med sin frånvaro.
Männen var: Per Bahrd, avtalssekreterare (LO), Jonas Milton (VD Almega,) PO Jansson (Industriförbundet) och Claes Strååt (Medlingsinstitutet).
Dessa män kom fram till:
– Om kvinnor är chefer ser man att lönerna bli mer jämställda medan vi män är urdåliga på det.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s