När kvinnors vantrivsel sågs som sinnesjukdom

http://fof.se/tidning/2012/2/nar-vantrivsel-var-en-sjukdom

”För sextio år sedan ansåg man att kvinnor som inte trivdes i sitt äktenskap var neurotiska. En vistelse på sinnessjukhus skulle återanpassa kvinnan till den förväntade rollen som mor, maka och husmor.

Patientjournaler från denna tid visar att kvinnors vantrivsel i äktenskapet kunde ses som ett neurotiskt symtom. Man ansåg alltså att det var neurosen som förorsakade vantrivsel – och kunde inte tänka sig det motsatta, att svårigheter i äktenskapet skulle kunna orsaka psykiska besvär.
En närmare titt på journalerna visar könens olika roller. Kvinnans roll i äktenskapet var att sköta hushåll och barn. Följande citat ur en journal illustrerar hållningen: ”I hemmet var hon inte så ambitiös som i skolan”, och om det aktuella tillståndet: ”knappast alls affektivt bunden till sin familj. […] fullt medveten om sina bristande känslor för make och barn, men tycks icke på ngt sätt uppröras av detta missförhållande.”

En konflikt med åtföljande sjukdom uppstår när kvinnan inte förmår eller vill anpassa sig till kvinnorollen. Ett exempel är kvinnan som får diagnosen ”överansträngning i hemmet”: hon ”arbetade på kontor till flickan föddes […], har sedan skött hemmet. Trivs ej med detta men maken vill ej att hon ska ha förvärvsarbete. Matlagning går an men städarbete är ’hopplöst’.”

Ett exempel är kvinnan som först säger att hon känner ”bitterhet” över att maken inte förstår hennes arbetsbörda. Säger att hon ”ej ämnar gå tillbaka till maken”. Efter elbehandling har hon däremot ”inget säkert minne av sjukdomstiden” och uppger att ”maken har varit förstående”, är ”glad och vänlig”. Efter utskrivningen meddelar maken att patienten ”sköter hem och barn på ett fullt tillfredsställande sätt”. Minnesstörningen efter elbehandling, en vanlig biverkning, kanske ibland var synnerligen välkommen.

Som ett resultat av tanken om kvinnors naturliga fallenhet och uppgift att ta hand om hushåll och barn, sjukförklaras de kvinnor som inte klarar av eller trivs med de uppgifterna. Vi landar slutligen i en skildring av kvinnors vantrivsel i välfärdssamhällets äktenskapliga institution.”

Annonser

2 thoughts on “När kvinnors vantrivsel sågs som sinnesjukdom

  1. Stackars kvinnor..Våldtäkt var ju vanligt då så hysterin kan ju fötts ur övergrepp och skador från det. Och rätten att få inte få rätt till sin egen sexualitet utan ständigt anpassa kroppen till någon annans lust.

  2. Det var verkligen synd om kvinnor förr som förväntades stå ut med att bli våldtagna, riskera att bli gravida om och om igen samt utsätta sin kropp för skador/sjukdomar pga någon annans sexualitet. Hustrumisshandel var nog minst lika vanligt och bara känslan av att veta att, om man inte är "nöjd" med sitt liv så riskerar man att läggas in på mentalsjukhus och/eller bli isolerad och bespottad pga att man skiljer sig och dessutom att ha få/inga möjligheter att kunna försörja sig själv och sina barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s