Dagens mansvålds-skörd

Ett axplock ur dagens ”skörd” av mansvåld mot kvinnor och barn:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tre-personer-hittade-doda_7822886.svd
En ung kvinna, bara 19 år gammal, vårdas för livshotande skador på sjukhus då hon blivit skjuten av en 24-årig man, som efter mordförsöket på kvinnan och mordet på en man, misstänks ha tagit sitt liv.

Mats Nylén vid Örebro-polisen säger att allt tyder på att detta är ett ”relationsdrama”:
– Det mesta pekar på något slags relationsdrama, att orsaken var alltifrån känslomässiga saker mellan inblandade personer till att det handlar om pengar, eller en kombination av det. Det verkar inte vara någon utomstående inblandad, utan de här personerna kände varandra, säger Mats Nylén.

Mördaren är känd av polisen sedan tidigare, då han har gjort sig skyldig till grova våldsbrott.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinna-knivhuggen-pa-myrorna
En man i 50-årsåldern förföljde, attackerade och knivhögg en 30-årig kvinna i halsen ett flertal gånger, då hon besökte butiken Myrorna i Västerås. Kvinnan var bekant med mannen. Hon vårdas nu på lasarett för livshotande skador.

http://www.gp.se/nyheter/halland/1.1209765-17-aring-domd-for-sexovergrepp-mot-flicka
En 17-årig man har dömts till bl.a ungdomsvård för att ha våldtagit ett barn, en liten flicka som bara var 6 år gammal, då gärningsmannen som 15-åring påbörjade sexualövergreppen mot henne.

http://www.vk.se/779352/fangelse-for-sexovergrepp-pa-sambo
En 20-årig man från Jämtland har dömts till 3 års fängelse för att ha våldtagit och misshandlat sin kvinnliga sambo.

http://www.vk.se/779356/lockade-barn-med-godis
”Under måndagen försökte en okänd man locka till sig skolbarn från Östra Ersbodaskolan i Umeå.
Det här var den andra incidenten på fyra dagar i Umeå där en man försökt locka med sig små barn. I fredags försökte en man locka med sig förskolebarn på sin motorcykel eller moped.”

http://www.vk.se/779272/40-aring-domd-for-barnsexbrott-igen (notera PenisKurirens rubrik – ”dömd för barnsexbrott”/NBT)

”En man i 40-årsåldern från Skövde, som var vän till en 13-årig flickas styvfar, har dömts för att vid tre tillfällen ha våldtagit flickan i hennes bostad.Hemma hos mannen hittades också minst 6 000 bilder och filmer med barnporr.
 

Han dömdes på måndagen av Skaraborgs tingsrätt för våldtäkt mot barn och grovt barnpornografibrott till fängelse i två år och tio månader, rapporterar lokala medier.
För nio år sedan dömdes samme man till ett års fängelse för sexuella övergrepp mot barn.”


http://www.dn.se/nyheter/sverige/offren-for-fattiga-for-att-bli-trodda-i-ratten
Män som bedriver organiserad tvångsprostitution/trafficking/människohandel med utländska kvinnor i vårt land, får sänkta straff av vårt lands högre rättsliga instanser:

Ett exempel, som flera personer inom rättsväsendet reagerat kraftig mot, är en dom i Hovrätten för västra Sverige från september. Fallet handlar om en rumänsk liga som förde elva kvinnor till Sverige för att tillhandahålla dem sexuellt åt de torskar i vårt land, som betalar för att få runka av sig i kvinnokroppar.

Hallickarna kontrollerade kvinnorna hårt och låste in dem när de inte ”jobbade”, dvs blev våldtagna av betalande svenska torskar i Göteborg. Hallick-ligan avslöjades av polisen som under spaning kunde följa hur kvinnorna kväll efter kväll, oavsett väder, tvingades stå och vänta på torskar som ville betala för att våldta dem utomhus i Rosenlundsområdet.

De misstänkta hallickarna, kidnapparna, människorövarna, våldtäktsmännen nekade till brott och i tingsrätten hävdade en av försvarsadvokaterna att kvinnornas fattiga förhållanden i hemlandet kunde vara ett ”motiv” till att ljuga för att få skadestånd. Detta resonemang avfärdades helt av tingsrätten, men i hovrättens dom lät det helt annorlunda.

”Målsägandena kommer uppenbarligen från fattiga förhållanden. En fällande dom i detta mål innebär att flera av dem kan komma att tilldömas så mycket skadestånd att det, enligt vad som framkommit i målet, räcker för dem att köpa en enkel bostad i Rumänien. ”

Sedan slår domen fast att ”slutsatsen är att målsägandes berättelser bör värderas försiktigt”. Hovrätten ändrade tingsrättens dom och underkände flera av åtalen för människohandel. Straffen sänktes och endast två av de sex åtalade dömdes för människohandel.
Fallet överklagades till Högsta domstolen men nekades prövning.

Lennart Morard (Hovrätten för Västra Sverige) är ett av de tre ansvariga hovrättsråden som ”inte alls förstår kritiken”.

”Advokaten Sandra Ullsten var målsägarbiträde för en av de utsatta kvinnorna som misshandlats och tvingats sälja sex. Kvinnan fick 180 000 kronor i skadestånd och ersättning för sveda och värk.
– Hon var aldrig intresserad av pengar, hon visste inte ens om att det systemet fanns i Sverige. Skadeståndet är en fråga som jag drivit som målsägarbiträde, säger hon.
Kvinnan mår mycket dåligt av sina upplevelser.

– Det här är inget som går över bara för att man får en dom, utan det här påverkar hela livet. Det finns inga pengar i världen som kan lindra de såren, så om domstolen på något sätt resonerar att man utsätter sig för enormt kränkande och förstörande behandling för ett skadestånd, det tycker jag är jättekonstigt, säger Sandra Ullsten.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s