Män tänker till. Efteråt.

Jag var på en föreläsning en gång, som tog upp manligt och kvinnligt ledarskap samt manligt och kvinnligt beslutsfattande. Det påstods bl.a att män är snabbare än kvinnor på att fatta beslut. Kvinnor tar i regel längre tid på sig, undersöker, förhör sig noga om saker och ting, överväger olika alternativ, lyssnar gärna på andra människors infallsvinklar och väljer först därefter, att fatta beslut. Män å andra sidan, är mer impulsiva och litar ofta blint på sin egen intuition, sitt eget tyckande, sitt eget perspektiv och fattar därmed snabba beslut, utan att ha riktigt ha undersökt saker och ting så noga eller ha förankrat sina beslut ordentligt. Här menade man, att även om män är snabbare beslutsfattare än kvinnor, så tvingas manliga beslutsfattare ofta till att ”backa och göra om”, rätta till sina misstag i efterhand eftersom de inte från början tog sig tid att göra en noggrann konsekvensanalys av sina beslut.

Min erfarenhet säger mig att det kan ligga mycket i detta och det har fått mig att fundera en hel del över den värld som män har skapat åt oss. För att ni skall hänga med i mitt vidare resonemang kring hur män har tagit sig rätten att ensamma fatta beslut om och styra vårt gemensamma jordklot, bör ni kanske läsa detta inlägget först. 

Jag har känslan av att män har varit lite för snabba, inte gjort tillräckligt noggranna konsekvensanalyser, inte har undersökt saker och ting särskilt noga, inte har tagit tillvara på kvinnors kloka input, utan bara ”kört på”, litat helt och hållet till sin egen förmåga och ”lekt” med hela vår Moder Jord. Det är förstås inte bara ”min känsla” – det ser vi tydliga bevis för nu, när vi sitter här i efterhand och ser på mäns skapelse främst under 1900-talet. Nu sitter vi här med allvarliga klimathot, miljöförstöring, en världsekonomi som närmar sig kollaps, sopberg, överbefolkning, utbredd fattigdom i vissa delar av världen, utrotningshotade djurarter, våld, sexuellt våld och slavhandel med kvinnor och barn, internet, drönare, droger och all annan skit som vi ser i världen. Nu vet vi inte riktigt hur vi skall kunna backa bandet och ställa allt tillrätta igen.

Är det försent?

Vi människor är så fruktansvärt hjärntvättade och vi har ”vant” oss snabbt vid saker och tings tillstånd, utan att ifrågasätta dem. Jag såg t.ex ett program härom kvällen som handlade om nya sätt att bygga vägar. Jag minns inte i vilket land det var, men man hade, för att undvika att störa djurlivet och för att undvika vilt-olyckor, börjat bygga vägar uppe i luften istället för på marken. Varför var det ingen (man) som tänkte på detta, innan män fattade beslut om att börja bygga en massa vägar med asfalt på marken, med all den olycka som detta medför, för både människor och djur?

Här kan man ju spekulera i evighet om vad män hade kunnat göra annorlunda, om de bara hade tagit sig tid att tänka efter, vad mannens skapelser skulle få för konsekvenser för hela vår planet. Elektriciteten är tex en revolutionerande uppfinning, män blev mycket ivriga över denna och var snabba med att gräva ned en massa elkablar i marken och dra in el till våra hus. Vilka alternativ utreddes och vilka konsekvensanalyser gjordes?

Detsamma gäller för våra vatten och avlopp och inte minst våra sopor. Vår avföring och diverse kemikalier släpps ut i våra vatten och påverkar djurlivet i dem och inte minst vårt dricksvatten, på ett negativt sätt. Omfattningen av det hela, skadegörelsen, är vi nog inte ens till fullo medvetna om ännu. Vilka alternativ utreddes och vilka konsekvensanalyser gjordes, innan man fattade beslut? Var det ett manligt hafs-verk, eftersom befolkningen ökade i rasande takt under 1900-talet och man helt enkelt inte hann utreda andra alternativ, till var man skulle göra av alla människors sopor och avföring? Hann man inte fundera över vilka kemikalier som industrin skulle komma att släppa ut i luften vi andas in och vilka konsekvenser detta skulle få för hela vår planet?

Har män verkligen tänkt till ordentligt och noga utrett andra alternativ till t.ex vårt skapade bankväsende och hur detta påverkar hela världsekonomin? Jag tror inte det. Det är ett fåtal män som styr hela världen, som äger jordens alla tillgångar och dessa makt-mäns vinstintresse, deras egenintresse, styr oss alla. Frågan är vilka konsekvensanalyser som dessa män har gjort och gör? Tänker de fortfarande bara på sig själva eller månar de nu om vår gemensamma planet, alla människors levnadsvillkor och alla barns framtid? Tar de sig tid att tänka efter ordentligt, samla information, förhöra sig om läget, lyssna till andra (inte minst kvinnor) och ser de konsekvenserna av de beslut som de fattar och som angår oss alla, i allra högsta grad?

Listan över saker och tings tillstånd, som vi människor har vant oss vid och som är värt att fundera över, kan göras lång. Det är så självklart för oss i välfärds-samhället att gå till jobbet, jobba våra åtta timmar, få vår lön insatt på våra konton, betala vår hyra, våra elräkningar, flytta ihop två-och-två av olika kön i bostäder som har anpassats efter tvåsamhet, skaffa minst 2 barn, köra bil, åka flygplan, äta avlivade och ofta plågade djur från slakteriet, att konsumera ihjäl oss på fritiden samt stressa liven ur oss. 

Vilka bättre alternativ finns, till det samhälle och den värld som män har skapat åt oss? Det sätt, på vilket vi lever idag,  kan förändras till det bättre men det krävs att vi vågar tänka nytt, att vi lägger gamla unkna normer, (van)föreställningar, egoism och invanda tankar (hjärntvätt) åt sidan, gnuggar våra gemensamma geni-knölar och hädanefter funderar noga, innan vi fattar beslut som kan få ännu värre konsekvenser för Moder Jord och ALLA hennes invånare. I dessa beslut, måste kvinnor alltid involveras hädanefter, för att försöka undvika världskatastrof och inte minst för att skapa demokrati i världen.

Annonser

2 thoughts on “Män tänker till. Efteråt.

 1. Ja, det är ju så enkelt som att tänka att ju fler som släpps in, eller ju öppnare man är för olika människor, desto större chans att det kommer fram något bra. I dokumentären ”Missrepresentation”, säger de att makten i Usa representeras av (jag tror det var) 6 % av befolkningen, nämligen vita, medelålders, gifta, män. Skevt!
  Kommer också att tänka på när jag läste om en kvinnlig designer som hade provat att göra en dammsugare i tyg, för en måste ju inte göra allt i hårda, tunga material. Alltså det var så smart 🙂

  • helena: ja precis? Ju fler som använder sina hjärnor, desto bättre? Det är skrämmande att en hel värld har skapats, utan att halva dess invånare (kvinnor) har fått säga sitt, pga att den andra halvan (män) har tystat dem. Det är så långt ifrån demokrati som man kan komma.

   USA ser ut som resten av världen, där män vita män har roffat åt sig av jordens tillgångar.

   En dammsugare i tyg hade ju varit underbart, tänk så lätt att bära upp på övervåningen? Kvinnor är generellt mycket smarta och finner ofta enkla lösningar på saker och ting. Kvinnor har dessutom generellt ett synsätt som gör att de tänker på andra människor, djur och natur och framför allt på barnen, som är allas vår framtid. Att män har eliminerat kvinnor från beslutsfattandet, i alla fall i modern tid, har fått allvarliga konsekvenser för vår planet, allas vårt hem. När det gäller framtiden så måste vi tänka annorlunda, dvs inte ”snöa in” på gammalt utan tänka nytt. Helt nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s