Nej till köpe-runk Amnesty!

Amnestys sekretariat i London har, till min och många andras stora besvikelse och förskräckelse, lagt förslag om att organisationen skall verka för att legalisera det som jag brukar kalla ”torsk-handel”. Organisationen skall, menar Amnesty i London, verka för att män lagligt skall få runka av sig i kvinnors, barns och andra mäns kroppar, mot betalning.

http://www.laholmstidning.se/article/20140128/TTINRIKES/301289879/-/amnestyfoumlrslag-tillaringt-sexkoumlp

”I förslaget står att Amnesty International bör verka mot kriminalisering av ”aktiviteter relaterade till köp eller försäljning av överenskommen sex mellan vuxna”. En avkriminalisering kan öka de inblandades rättigheter vad gäller bland annat hälsa, jämlikhet, säkerhet och personlig integritet, står det i förslaget.”

I Sverige är det som bekant olagligt för människor att köns-handla och köpe-runka i andra människors kroppar – det som ”till vardags” brukar benämnas som ”sexköp”. Anledningen till att jag inte gillar att använda ordet ”sexköp”, är att jag anser att torskar (läs: män) inte köper ”sex”. Det är naturligtvis omöjligt att köpa en annan människas sexualitet, sexuella samtycke och sexuella njutning. Torskarna (läs: männen) utövar alltså bara sin egen sexualitet när de köpe-runkar i folk och det innebär förstås inte att de personerna som de köpe-runkar i, också utövar sin sexualitet eller ”har sex” med torskarna. De här männen betalar/mutar alltså oftast kvinnor och barn, men även andra män för att få runka av sig i deras kroppar, i syfte att tillfredsställa sin egen sexualitet.

Amnestys sekretariat i London påstår att detta förslag handlar om att de vill värna om ”de inblandades rättigheter vad gäller hälsa, jämlikhet, säkerhet och personlig integritet”, när de vill göra torsk-handeln laglig. Vem är det de talar om här, egentligen? Är det de prostituerade kvinnornas, barnens och männens ”hälsa, jämlikhet, säkerhet och personliga integritet” som Amnesty vill verka för eller är det torskarnas (läs: männens) – de så kallade ”sex”köparnas? Vi vet alla svaret på den frågan.

Så här säger Sveriges Kvinnolobby:

”Vi uppskattar att Amnesty Sverige snabbt reagerar på vår oro och att det kommer att anordnas konsultationer. Det som förvånar och som är en besvikelse är att Amnesty Sverige inte entydigt ställer sig bakom svensk lag. Sexköp är med hänvisning till mänskliga rättigheter sedan 15 år tillbaka förbjudet i Sverige. Det görs ingen åtskillnad mellan så kallad påtvingad eller så kallad frivillig prostitution. I Sverige finns inga sexarbetare, bara våldsutsatta kvinnor. Prostitution, sexköp, är en del av våld mot kvinnor i Sverige.

Det är inte heller sant att kvinnorörelsen står splittrad i den här frågan. Däremot företräds sexköpsindustrin av enstaka personer, kvinnor och män, och av organisationer som på intet vis tillhör kvinnorörelsen. Kvinnorörelsen står enad i Sverige och nu även på europeisk nivå.”

– Vi är ju djupt emot det här, naturligtvis, säger Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby, till TT.

 Åström är också besviken på svenska Amnesty för att organisationen inte genast tar avstånd till förslaget.

– Det är med bestörtning och djup besvikelse vi reagerar på att de inte direkt tar avstånd. De hade kunnat säga redan nu att med anledning av den svenska lagstiftningen kan Amnesty Sverige aldrig agera för det här, säger Åström.

I fråga om själva grundförslaget, och med tanke på att Amnesty International arbetar för mänskliga rättigheter, reagerar Amnesty-medlemmen Åström så här:

– I ryggmärgen säger jag: Jag går ur. Jag har inte gjort det ännu, men jag är en av alla de kvinnor som bär Amnesty genom ideellt, oavlönat arbete.”

Jag vill härmed uppmana kvinnor världen över som skänker pengar till Amnesty, att upphöra med det och istället skänka pengarna till organisationer som verkar för alla människors mänskliga rättigheter, dvs även kvinnors och barns. Varför inte stötta Sveriges Kvinnolobby istället, som jag gör? Här kan ni göra det:

http://sverigeskvinnolobby.se/bli-medlem

”Som stödjande medlem får du:

 • Aktuell information om vad som händer inom jämställdhetsområdet nationellt och internationellt.
 • Information från nationella och internationella nätverk.
 • Möjlighet att delta i arrangemang som anordnas av Sveriges Kvinnolobby.

Medlemsavgiften för stödjande medlem på 150 kr/år sätts in på Bankgiro 142-5198 efter att styrelsen har godkänt din ansökan. Det går också bra att bidra med ett större belopp. Ditt bidrag betyder mycket för oss!”

Annonser

20 thoughts on “Nej till köpe-runk Amnesty!

 1. Jag läste också om det där. Fullständigt obegripligt. Speciellt svenska Amnestys uteblivna protester. Behöver de ens fundera på saken? Nä!

  • Calle: det är verkligen märkligt av svenska Amnesty att inte direkt ta avstånd från förslaget. De är ju fullt medvetna om att vilka lagar som gäller här hemma samt varför lagarna mot torsk-handel finns.

 2. Jag trodde jag hörde fel eller att det var något slags dåligt skämt. Jag kommer att gå ur för aldrig i livet att jag betalar en organisation som tycker att det är OK att män ska få köpa kvinnor och barn. Men å andra sidan ligger det i den fascistiska tidsandan som vi lever i. Dom borde ju för fasiken arbeta för att stoppa torskarna, misshandlarna och våldtäktsmännen som även finns inom prostitutionen. Jag blir sååååå trött azzå! Har korkbollarna inte lärt sig någonting! Lagliga bordeller håller inte kriminaliteten borta och kvinnorna får det inte bättre och det säger sig självt. Det har ju visat sig i Holland. Nu är dom bordellerna borta. Vilka lobbygrupper finns här? Abrahamsson och Co? Vi ska bekämpa trafficking utomlands inte tillåta det i Sverige!

  • SQE: Samma här. Jag var tvungen att läsa igenom flera tidningsartiklar för att verkligen försäkra mig om att det är AMNESTY som har lagt detta förslag. Amnesty?? Som säger sig arbeta för mänskliga rättigheter?

   Lobbygrupperna som verkar för att legalisera torsk-handeln i Sverige är väl främst Rose Alliance, RFSU, Östergren och diverse andra grupperingar av antifeministiska män som tycker att det är en fördel för män, om det finns unga kvinnor och barn tillhands för dem att köpa på bordeller, på nätet, på torg och gator för torskar att runka av sig i när de känner för det.

   Det är för jävligt!

 3. Amnesty har levt i skuggan länge och måste ha fått påbackning av lobbyn i UK. De glömmer att de flesta som jobbar ideellt är KVINNOR.
  Svenska avd svar är ju för tävla fegt!
  Ska nog kallas Manesty
  international nu!!

  För reagerade AI mot kvinnohandel i samband med sportevenemang med det håller de tyst med nu.

  • Anna G: Lite stavfel är ingenting som vi bryr oss om här;)

   Det verkar som om Amnesty tar stora risker här eftersom de flesta som jobbar ideellt åt dem, är kvinnor? Jag har ingen koll på Amnestys organisation men det är inte ovanligt i den här typen av organisationer, att det högst upp i toppen sitter mycket välavlönade män medan ett åtskilligt antal kvinnor jobbar gratis längst ned i hierarkin.

   Haha, Manesty är ett bra ord!

   Ja, Amnesty brukar ju ta mycket starkt avstånd från den manliga torsk-handeln, där främst unga kvinnor och barn sexualslav-handlas med av män över gränserna? Vad hände?

  • troubariz: om alla kvinnor vägrar att stötta Amnesty så måste de tänka om. Förtroendet för Amnesty som ivrare för mänskliga rättigheter är dock allvarligt skadat för all framtid.

 4. Det värsta är att nu kan torskar o ”sexentreprenörer” plötsligt bli medlemmar i AI och därigenom får rösta om det här är ett bra förslag. Ska vi gissa att det kommer ske? Vad säger AI om det?
  Jag har hört de män som sitter i toppen tjänar 300.000 pund om året….det vill de nog gärna behålla. Vem kollar om de är mutade av den mycket starka sexlobbyn i UK?

  • Jenny: det verkar nästan som om torskar och ”sex-ivrare” redan ÄR medlemmar?
   Instämmer i att alla dessa organisationer borde granskas. Jag är själv mycket restriktiv med att skänka gåvor till välgörenhet, som jag inte är nästan säker på, gör gott för människor. Typiska ”mans-styrda” organisationer bemöter jag alltid med mycket stor skepsis. Det sitter ofta en man på toppen som håvar in en jäkla massa cash av pengar som skulle ha gjort bättre nytta för de behövande. Män, vars förmågor är löjligt överskattade och som kräver bra betalt för att hjälpa behövande människor.

 5. De (antifeminsterna) nästlar sig in precis överallt för att sprida sin propaganda. Amnesty är förstås en viktig plattform, för det är klart det låter jättebra om det anses vara en mänsklig rättighet att våldta kvinnor i underläge. För det är ju det de vill. Håller inte med om att Amnestys medlemmar ska gå ur. Lämnar man organisationen får de ju fritt spelrum och har kapat ett inarbetat och välkänt varumärke.

  • AG: De är överallt, de där antifeministerna och försöker hela tiden härska, söndra och förstöra för kvinnor (och barn) och inte minst kvinnorörelsen. Du har helt rätt i att man kanske inte bör lämna organisationen om man jobbar i den men å andra sidan är nog det sämsta man kan göra, att bidra med pengar också.

 6. Inte för att jag köper sex, det är mig helt främmande men ni tokfeminister är ju fan anledningen till att det inte föds några vita barn i Sverige. Ni är för feminiserade och överdrivet självständiga. Totalt pucko med andra ord. Tänk efter.

  • Pytteliten snopp-Patrik/kuko: Jag förstår att det är främmande för dig. Kvinnor vill förstås inte ligga med dig, ens om de får betalt.

  • Pytteliten snopp-Patrik/kuko: Du måste lära dig vad klitoris är och var den sitter, din tokstolliga och sexodugliga antifeminist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s