Köns-skillnader i konsumtion

http://www.equalclimate.org/se/konsumtion/

”Konsumtionsmönstren generellt skiljer sig åt mellan kvinnor och män, både i fattiga och rika länder. Två viktiga faktorer bidrar till skillnaderna:       

 • Den könsuppdelade arbetsfördelningen
 • Kvinnors och mäns olika tillgång till resurser och materiell rikedom.

Kvinnor har ofta mindre inkomst och mindre fritid än män, vilket påverkar deras konsumtionsformer. Kvinnor spelar en aktiv roll i den dagliga konsumtionen, där de ofta är ansvariga för familjens inköp. Ur det här perspektivet utgörs den största konsumtionsgruppen globalt av kvinnor. Det betyder dock inte att de också nödvändigtvis själva använder vad de köper.               

Både kvinnor och män konsumerar. Men kvinnors och mäns konsumtion ser olika ut. Statistik för OECD länderna visar på följande skillnader i mäns och kvinnors konsumtion:     

Kvinnor

 • gör mer än 80 procent av besluten om vad som köps i hushållet
 • köper oftare billigare basvaror som mat, kläder och hushållsartiklar
 • shoppar mer

Män

 • använder mer än 80 procent av hushållets inkomster
 • köper oftare dyrare kapitalvaror som hus, bilar och elektronik
 • reser mer och flyger oftare
 • äter mer kött.

Det som kallas kvinnors konsumtion är däremot ofta mer representativt som familjens konsumtion. Sammantaget är mäns konsumtion mer energiintensiv och miljöskadlig än kvinnors. Därmed kan man även dra slutsatsen att kvinnor ofta har mindre ekologiska fotavtryck än män både i rika och fattiga länder.

Mätt i pengar konsumerar pojkar mer än flickor, och även bland barn finns det skillnader i vad som konsumeras.

Undersökningar tyder på att kön har betydelse för hållbar konsumtion såtillvida att kvinnor är mer benägna att köpa ekologisk mat, de återvinner i högre grad än män och bryr sig mer om effektiv energianvändning än män. Kvinnor väger också oftare in etiska aspekter som barnarbete och rättvisemärkning då de gör sina val. Det här gäller också i Norden, som överlag rankar högre än de flesta länder i Västeuropa då det gäller etiska val. Statistik från Sverige indikerar att även kvinnor som hör till de fattigaste i samhället, ensamstående mammor, hör till dem som köper ekologiskt odlat.”

Män använder 80% av hushållets inkomster? Nu får ni heterosexuella kvinnor som lever under samma tak som en man, räkna på om detta kan stämma? Jag brukar alltid säga att män är extremt dyra i drift, framför allt i mat-kostnad. Män äter ju och dricker konstant, hela tiden? Inte duger det med kranvatten heller.

I mitt eget hushåll kan det nog stämma eftersom min hår-boll med snopp, äter som en häst och katt-maten kostar skjortan. Men han är i alla fall värd det. 😉

Annonser

2 thoughts on “Köns-skillnader i konsumtion

 1. Jag tycker siffror som det här är väldigt intressanta och visar på hur egoistisk mansrollen är. Jag är med i ett energi- och miljöprojekt där jag bor och vi ska snart ha ett planeringsmöte. Har redan bestämt att ta upp att vi borde ha ett genusperspektiv på arbetet och dessa siffror är jättebra att ta med dit.

  Att män gör av med mest pengar i ett hushåll har jag inte alls svårt att förstå. Hemma hos oss stavas det B.I.L. 🙂

  • Calle: Det sägs ju att män som bor ihop med kvinnor, köper kapitalvarorna medan kvinnorna köper förbrukningsvarorna, tex gardiner, mat, kläder, blommor, dukar och pynt som inte har något egentligt värde. När de sedan separerar så tar mannen med sig det han har köpt som har ett värde, medan kvinnorna tar med sig sånt som de har köpt, som inte längre är värt ett smack då gardinerna har blekts, maten är utbajsad och nerspolad i toan och blommorna är döda.

   Bilar är en snopp-förlängare för män. Det är så de imponerar på varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s