Män och deras ”sexuella spel”

När hårbollen och jag köpte och flyttade in i vårt hus på landet för drygt 10 år sedan, hände något som jag tyckte var jätte-jobbigt.

En äldre man ringde till jobbet en dag och eftersom min dåvarande chef var på semester och jag var hans ”stand-in”, blev samtalet kopplat till mig. Mannen, som egentligen hade min chef som kontaktperson, berättade att hans fru hade varit svårt sjuk under en längre tid och att han alldeles nyligen hade blivit änkling. Han hade lovat min chef att inkomma med en del dokument, för att min chef skulle kunna slutföra sitt uppdrag för hans räkning men han hade inte, av naturliga skäl, orkat ta tag i detta. Han hade dessutom ingen bil och bodde en bit ifrån stan.

Det visade sig under samtalets gång, att han bodde i samma ”by” som jag, så jag erbjöd mig därför att köra förbi honom innan jobbet nästa morgon, för att hämta upp hans dokument. Jag tyckte synd om farbrorn och det blev ju ingen direkt omväg för mig heller. Det visade sig att den äldre mannen var jättetrevlig, mycket tacksam för min hjälp och mycket pratsam men han skulle kanske beskrivas av många som ett ”original”, en lite udda typ utseendemässigt. Han hade långt men tunt vitt hår som han hade satt upp i en hästsvans och en jättestor vit mustasch med såna där långa ”krumelurer” på vardera sida. Jag tror att han var född och uppvuxen i Österrrike eller Tyskland (minns inte).

Hur eller hur – jag åkte iväg till jobbet och det gick några veckor. Min chef hade nu slutfört sitt uppdrag åt farbrorn och frågade mig om jag kunde köra förbi farbrorn på vägen hem, eftersom min chef behövde hans påskrift på några papper. Det gjorde jag och när jag kom hem till mannen, hade han satt på kaffe och köpt flera paket med kakor och ville bjuda mig på fika. Jag var lite tveksam till detta men tyckte lite synd om farbrorn så jag tackade ja till en snabb fika. Han pratade och pratade och pratade om sig själv, under hela den tid som jag var där (lite drygt en timma). Han visade kort på sina barn (som alla var ungefär i min egen ålder) och jag noterade ganska omgående, att han hade lagt sig till med den där fula, ofta manliga ovanan att avbryta mig, så fort jag öppnade munnen. Gääääsp – jag tackade i alla fall för kaffet och begav mig hemåt.

Dagen efter ringde han till jobbets växel, bad om att få bli kopplad till mig och undrade om jag inte ville komma och dricka kaffe hos honom en gång till, senare under veckan. Nu började jag fundera över farbrorns avsikter?

Var det ens möjligt att den här farbrorn skulle kunna inbilla sig, att jag var sexuellt intresserad av honom eller ens attraherad av honom? 

En man som alltså är äldre än min egen pappa och som har egna barn i min ålder? Jag började känna obehag med den här mannen och skyllde på att jag inte hade tid och han ringde väl ytterligare några gånger till jobbet efter det, med påföljden att jag kom med diverse ursäkter och hoppades på att han skulle förstå vinken.

En dag såg farbrorn sin chans. Det fullkomligt VRÄKTE ned snö en natt, det blev strömavbrott över hela området och jag ställde klockan redan vid 5 på morgonen för att hinna ut och skotta, duscha osv innan jag måste åka till jobbet klockan halv åtta. Jag har ganska mycket att skotta och efter att ha skottat upp ungefär halva uppfarten, gick jag in för att vila mig lite och koka upp vatten på kaminen för att värma mig med lite kaffe (fortfarande strömavbrott så jag kunde inte duscha heller).

Då ringde det plötsligt på dörren. Utanför stod farbrorn och undrade om jag behövde hjälp med att skotta. Jag var lite reserverad mot honom, tackade nej och sa att jag skulle fixa det själv. Han insisterade och bedyrade att han inte skulle ”bli jobbig” och störa mig fler gånger men att hans son ändå var ute med traktorn och lika gärna kunde ploga min uppfart också. Efter lite tjat från hans sida, gav jag med mig. De plogade åt mig, jag gav sonen en flaska vin som tack för hjälpen och de åkte iväg.

Nu började jag fundera på om hans avsikt kanske var, att fixa ihop mig med hans son…?

Därefter såg jag honom cykla förbi mitt hus några gånger och en dag när jag skulle hämta posten i brevlådan, fann jag ett paket med en massa belgisk choklad och två lotter i. Det var från farbrorn. Jag förstod att det var ett sätt för honom att försöka få kontakt med mig igen och att han förväntade sig att jag skulle bli tvungen att ringa och tacka för presenten. Det gjorde jag inte. Jag nonchalerade det hela men började nu känna mig mycket obehaglig till mods – påpassad och iakttagen i mitt eget hem. Jag berättade alltihop för min chef och han hade känt den här mannen och hans fru i många år. Min chef sa:

– ”Hans fru var livrädd för honom. Det syntes lång väg, att hon var livrädd för honom. Passa dig för honom, NBT.”

Det var ju så jävla dags att berätta det NU? Jag, som var nästan nyinflyttad i mitt härliga hus, såg nu scenariot framför mig hur jag skulle tvingas sälja mitt underbara hem och flytta, bara för att få vara ifred från den här gamla stollen. Jag började plötsligt ogilla att sitta ute i trädgården på framsidan och började kolla läget, innan jag skulle ut till brevlådan och till soptunnan.

Jag berättade för mamma om den här påträngande gubben och mamma sa:

– ”Men du kan inte vara så himla trevlig mot alla, NBT! Du måste bli otrevlig och bete dig som en jäkla bitch, annars tror de ju nåt! Karlar kan ju inbilla sig vad som helst, bara man råkar le mot dem!”

En dag kom farbrorn cyklande när jag skulle gå ut med soporna. Han gick inte att undvika och han stannade givetvis för att byta några ord. Jag var extremt reserverad, log inte och försökte se stressad och upptagen ut. Han undrade om jag inte ville följa med honom på en cykeltur eller om jag kanske ville följa med honom hem och lyssna på, när han spelade upp en låt på gitarr som han själv hade skrivit och som tydligen skulle handla om ”vårt första möte tillsammans”. Jag var både uppstressad, rädd och arg och sa nu åt honom på skarpen att jag ville bli lämnad ifred. För gott. Han cyklade iväg med en sårad min.

Till min stora förvåning, lät han mig faktiskt vara efter det och jag har bara sett honom cykla förbi mitt hus någon gång då och då. Enligt rykten, fick han cancer för några år sedan och jag vet faktiskt inte ens om han lever idag.

Men tänk hur en enda gubb-jävel skulle kunna ha förstört hela min och hårbollens underbara tillvaro, med sitt påträngade sätt och inbillade ”sexuella spel”?

Annonser

22 thoughts on “Män och deras ”sexuella spel”

 1. – ”Men du kan inte vara så himla trevlig mot alla, NBT! Du måste bli otrevlig och bete dig som en jäkla bitch, annars tror de ju nåt! Karlar kan ju inbilla sig vad som helst, bara man råkar le mot dem!”

  Genom att le, NBT, signalerar du att du är dels ofarlig, dels tillgänglig. Sorgligt (?)
  men ganska sant.

  F ö tycker jag alltid dina privata erfarenheter är spännande att ta del av …

  • Ver: Nu går jag inte omkring och ler hela tiden åt alla människor jag ser, men jag har ett jobb att sköta, där det helt enkelt inte fungerar att gå omkring som en sur-mupp och behandla folk som luft.

   Har du samma problem som man, Ver när du ler mot kvinnor? Tror kvinnor att du är ofarlig och sexuellt tillgänglig för dem när du är trevlig mot dem och kanske ler mot dem?

   Kul att du gillar att läsa om mina privata erfarenheter. Det finns en stoooor låda med sådana, att tömma.

   • Stod i kön i snabbköpet (supermarket kallar de sig) härom dagen och
    kom att betrakta tidningsstället. Förutom kvällstidningar så fanns på
    i stort sett varenda omslag en leende kvinna. Undantaget var väl
    någon av damtidningarna där en utav kungligheterna såg en
    smula bekymrad ut. Men jag har för mig att det fanns någon
    orsak till detta, t ex äktenskapsproblem.

    Det påstås att tidningar som riktar sig till kvinnor måste ha
    just den typen av omslag för att sälja några exemplar.

   • Ver: ja, det är väl märkligt det där, att män som vill sälja sina produkter till kvinnor, anser att de måste ha kvinnor på omslagen eller i reklamen? Även när män vill sälja sina produkter/tjänster till män, så anser de att de måste ha kvinnor på omslagen eller i reklamen. Hur tänker de?

   • Skulle nog säga att löpartidningen Runners World har en god
    variation vad gäller kön på omslagsmodeller. Men väldigt få
    saker fördelar sig jämnt av naturen.

    Men om vi återgår till det där med att le så kan du ju, efter
    helgens stafettframgångar på skidor i OS jämföra vilka som
    verkar gladast och lyckligast och ler mest efter segern. Är
    det de svenska herrarna eller de svenska damerna ? Och
    i så fall varför ?

   • Ver: Tidningar kan ha en god variation på människor gällande kön men det intressanta är hur könen framställs i media.

    Jag följer inte OS så jag vet inte om herrarna eller damerna verkar vara lyckligast efter seger?

   • Du kunde ju ha följt de tävlingar där kvinnor deltog. Numera finns
    det t o m kvinnliga backhoppare.

   • Ver: ja, jag har tänkt tanken att jag kanske borde engagera mig mer i damsporten men jag tycker tyvärr att den är precis lika tråkig att titta på som herrsporten. 😉

   • Säg inte det. Nu var det t o m nästan så
    att de kvinnliga ishockeyspelarna började
    slåss med varandra.

 2. ”If you smile at me, I will understand
  ‘Cause that is something everybody everywhere does
  In the same language”

  – ”Men du kan inte vara så himla trevlig mot alla, NBT! Du måste bli otrevlig och bete dig som en jäkla bitch, annars tror de ju nåt! Karlar kan ju inbilla sig vad som helst, bara man råkar le mot dem!”

  Apropå det här med att le mot andra människor, i synnerhet de av motsatt kön …

 3. ”Men du kan inte vara så himla trevlig mot alla, NBT! Du måste bli otrevlig och bete dig som en jäkla bitch, annars tror de ju nåt! Karlar kan ju inbilla sig vad som helst, bara man råkar le mot dem!”
  Tyvärr stämmer det alltför ofta. Som yngre bodde jag i Frankrike och fick bittert erfara det. Enda chansen var att ta efter fransyskorna, gå raskt och målmedvetet och behandla alla oönskade män som luft. Det hjälpte faktiskt lite. Jag hade dessutom en granne som jobbade åt deras motsvarighet till Skattemyndigheterna, som man kunde hota med att tipsa om män man visste namnet på blev för närgångna. Polisen var ingen idé men att granskas av Skattemyndigheterna var tydligen många rädda för där..

  Tycker också att det är interessant med dina personliga erfarenheter. Även om jag hade hoppats att du som verkar ha så mycket skinn på näsan hade förkonats från idioter…

  • Emelie: ”Tyvärr stämmer det alltför ofta. Som yngre bodde jag i Frankrike och fick bittert erfara det. Enda chansen var att ta efter fransyskorna, gå raskt och målmedvetet och behandla alla oönskade män som luft.”

   Jag har hört en del historier från kvinnor som har varit i Frankrike men även italienare skall vara otroligt närgångna och påflugna. Jag har aldrig varit i Frankrike men jag var i Italien som 14-15-åring och redan på den tiden hade jag full sjå att freda mig på stan. De männen var fullständigt galna och som ung flicka var det en chockerande upplevelse.

   ”Polisen var ingen idé men att granskas av Skattemyndigheterna var tydligen många rädda för där..”

   Haha! Det kanske vi skulle börja hota med? Många män är livrädda för Skatteverket eftersom de fuskar så mycket. Jo, det är faktiskt känt hos Skatteverket att män fuskar mer i tex deklarationen, än kvinnor.

   ”Även om jag hade hoppats att du som verkar ha så mycket skinn på näsan hade förkonats från idioter…”

   Åh, nej då! Jag har verkligen inte blivit förskonad från idioter, trots att många nog skulle hålla med om att jag har rejält med skinn på näsan. 😉
   Jag brukar säga att jag inte vill ändra på min personlighet (som många beskriver som mycket trevlig, lättsam och social;)) bara för att män kan gå omkring och inbilla sig saker. Det är faktiskt deras problem och när måttet är rågat brukar jag säga till dem:

   – ”Nu tvingar du mig till att vara otrevlig mot dig. Jag avskyr verkligen att behöva vara otrevlig.”
   🙂

 4. Läskigt att hela tiden tvingas vara beredd på att någon kan dyka upp utanför ens hem, speciellt om man bor i villa. Men tur att han gav sig till slut i alla fall. Jag menar, vi vet ju alla hur illa det kan gå för kvinnor som blir stalkade av män… Man måste tydligen vara på sin vakt hela tiden så att man inte är för trevlig för då kan de få för sig något. Förutom all annan skit man varit med om, har jag en historia på liknande tema. När jag var runt 20 brukade jag gå och hyra film i en videobutik. Ägaren var en man i 40-års åldern som var väldigt pratglad med allt och alla, så jag tänkte inte så mycket på att han började fråga mig vilken sorts film jag gillade och rekommenderade filmer. Jag behövde inte gå dit många gånger innan jag förstod att han hade börjat ”gilla” mig. Han ville att jag skulle följa med honom ut och röka, bjöd mig på glass och började tjata om att jag skulle komma hem till honom och dricka vin och kolla på film på hans otroligt coola hemmabiosystem. Till slut kunde jag inte gå dit mer för han började bli allt mer påträngande och kunde liksom inte ge sig. Blev ju visserligen inte förföljd eller så, men kom och tänka på den där videobutiken när jag läste ditt inlägg. Det räcker liksom att bara helt neutralt svara på några frågor och helt plötsligt förväntas man ha sex med personen (för ja, det är ju det de vill när de lockar med fika eller film eller vad det nu än må vara).

  • AG: ”Läskigt att hela tiden tvingas vara beredd på att någon kan dyka upp utanför ens hem, speciellt om man bor i villa.”

   Ja, det var skitjobbigt där ett tag. Kändes som om jag hade hans ögon på mig så fort jag gick ut i trädgården. Det var verkligen tur att han inte gick längre än så. Då hade jag blivit tvungen att flytta igen och kanske till och med blanda in polisen för att försöka få vara ifred.

   ”Man måste tydligen vara på sin vakt hela tiden så att man inte är för trevlig för då kan de få för sig något.”

   Fast detta gäller ju även när man är ”otrevlig”? Hur många män har man inte nonchalerat/ignorerat och där männen har blivit aggressiva och ilskna/hotfulla och kallat en diverse fula namn, bara för att man klargör för dem, att man inte är intresserad av dem? Fulla män på krogen tex som skriker bitch, hora och går till personangrepp mot kvinnor som ratar dem? Damn if you do, damn i you don´t.

   ”Till slut kunde jag inte gå dit mer för han började bli allt mer påträngande och kunde liksom inte ge sig.”

   Känner väl igen videomannens beteende. Det är nästan skrämmande, hur många sådana män det finns. Inte minst – hur många av dem är inte både gifta och sambos? Det som förvånar mig, är att det ofta är gamla gubbar som stöter på unga tjejer, som om de verkligen inbillar sig att tjejerna vill ha sex med dessa gamlingar? Russin-sex?;)

   Ofta har gubbarna barn i samma ålder, som de flickor de stöter på. Det trista är ju att allt detta begränsar kvinnors rörelsefrihet. Som du när du helt enkelt fick undvika din vanliga videobutik? Eller som jag, när jag undvek att handla i affären här hemma av rädsla för att stöta på farbrorn?

   ”Det räcker liksom att bara helt neutralt svara på några frågor och helt plötsligt förväntas man ha sex med personen..”

   Javisst! Man behöver inte ens le eller vara trevlig, det räcker med att stå kvar på plats och lyssna på dem medan de pratar så tror de att detta är ett tecken på sexuellt intresse från en kvinnas sida. 😉

 5. Usch, obehaglig historia. Dock skönt med ett lyckligt slut 🙂
  Tyvärr kan ju männen hota om man visar sig (i deras ögon) otrevlig också. Det är så jävligt tycker jag. ska en inte få säga ifrån heller??
  Mitt knep brukar vara kroppspråk. Ofta fattar många en armbåge i bröstet, en knuff, att ta bort deras händer, eller ja, som jag och en kompis gjorde en gång, gick iväg från en kille som raggade fast vi visade ointresse (vände mig bort med hela kroppen). I just det sista fallet hjälpte det väl inte då han följde efter ett tag… :/ Obs att dessa män tagit kontakt först, till exempel tagit på min kropp utan att jag velat det.
  Ett (smålustigt) exempel till är när jag och en kompis råkade ut för två stolpskott. Den ena sa att min kompis hade fula skor, den andra tyckte jag var otrevlig som satt med benen och armarna i kors… Fatta vinken liksom? Undrar om de hade läst ”the game” eller någon sådan skit.
  Happ, blev lite anekdoter här, som hos WDF. Finns ett behov hos mig tydligen 😛 Passar på att slänga ut frågan om det finns något feministiskt forum? Alltså som ett vanligt forum men feministiskt… har inte hittat något bra själv.

  • helena: ”Det är så jävligt tycker jag. ska en inte få säga ifrån heller??”

   Män gillar generellt inte när de blir kritiserade av kvinnor. De tycker att de skall avgöra, vad som skall vara okej för dem att göra mot kvinnor.

   ”I just det sista fallet hjälpte det väl inte då han följde efter ett tag”

   Haha! Som såna där envisa jävla flugor? 😉

   ”Den ena sa att min kompis hade fula skor, den andra tyckte jag var otrevlig som satt med benen och armarna i kors… Fatta vinken liksom?”

   Det är vanligt att män tycker att kvinnor som nonchalerar dem och visar sig vara (sexuellt) otillgängliga för män, dvs vilka vidriga, gamla äckel till män/gubbar som helst, är ”otrevliga”. Många män inleder sina raggningsrepliker genom att försöka sänka kvinnors självförtroende, för om de lyckas med det kanske kvinnan till och med kan tänka sig att ligga med vilket stolpskott till man som helst?

   ”Alltså som ett vanligt forum men feministiskt… har inte hittat något bra själv.”

   Har du kollat in feministfestivalen på Twitter? Det är svårt att hitta bra feministiska forum.

 6. Det är sant, kvinnor ska bara hålla käft. Men det är det slut med nu! ”Jag tänker inte vänta i hundra år”, som Gudrun sa. Tycker mig märka att fler och fler tjejer blir förbannade och säger ifrån över orättvisorna!
  Haha ja! Bra liknelse! Vi småjoggade skrattandes och zickzackandes genom lokalen för det var så sjukt! Åh, minns också den gången jag och två till stod och pratade och en full karl stapplade fram. Försökte föra någon slags konversation, innan går började dra ner gylf! Även då flydde vi, jag vill faktiskt inte kolla på ditt underliv bara för att du råkar ha ett!
  Ja detta med förolämpningsraggande är ju helt åt helskotta. Vad hände med att bara vara trevlig?
  Jag är inte jätteförjust i det korta formatet på twitter, men jag har läst vad en del feminister twittrar utifrån och det har varit många kloka saker, så det kanske är värt att gå med.

  • helena: Jag tycker mig också se en klar förbättring, bara på några år? Fler och fler kvinnor verkar reagera över hatet som män känner visar och känner för dem?

   Vi kan inte vänta i hundra år – då har männen hunnit förstöra hela vår planet med allt sitt hat och maktmissbruk.

   Finns det nåt mer pinsamt än män som raggar på kvinnor? Det finns inga gränser för vad de kan hitta på i all sin påstådda ”manlighet” och i sitt påstådda ”sexuella spel”, särskilt när de är på kanelen. Det där ”sexuella spelet” som kvinnor ofta inte ens uppfattar. Rätt vad det är har mannen dragit ned gylfen, halat fram dum-snabeln och föreställer sig att det vankas ”sex”. Det kan räcka med att en kvinna bara tilltalar en man, för att den här typen av sexuella fantasier skall väckas till liv hos honom.

 7. Läste länkarna om Walfridson och han tycker kvinnor är lättare att prata med då de vill komma till konsensus… känner inte att någon antifeminist, eller för den delen otrevlig man, förtjänar något konsensus från mig, apropå säga i från. Det räcker nu!
  ”Det kan räcka med att en kvinna bara tilltalar en man, för att den här typen av sexuella fantasier skall väckas till liv hos honom.”
  Hahaha! Jaa, det är fasen svårt att bete sig som kvinna då ju 😀

  • helena: Walfridsson är ökänd för sitt antifeministiska kvinnohat. Vad han tycker och tänker om hur kvinnor skall prata med honom, är ointressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s