Manlig majoritet = manlig makt

Karolina Fjellborg undrar varför det alltid är fler män än kvinnor som får vara domare och jurymedlemmar i olika tv-program där människor tävlar i t.ex matlagning, musik eller dans.

Hon skriver:

”Hade det rört sig om ett enstaka fall hade det inte varit så upprörande. Men det rör sig inte om ett enstaka fall – det rör sig om en norm.

Och den normen matar oss, och våra barn, med följande meddelande; män vet mer, kan mer, är intressantare att lyssna på, och ska ha mer att säga till om.

Vi tittar på könsfördelningen på domare/coacher i några av de senare årens tävlingsprogram:

”Idol”, TV4 – två män, en kvinna.

”Drömkåken”, TV4 – två män, en kvinna.

”Trädgårdskampen”, SVT – två män, en kvinna.

”Det stora matslaget”, SVT – två män, en kvinna.

”Dessertmästarna”, Kanal 5 – fyra män.

”Let’s dance”, TV4 – två män, en kvinna.

”The voice”, TV4 – tre män, en kvinna.

”X factor”, TV4 – tre män, en kvinna.

”True talent”, TV3 – två män, en kvinna.

”Köksmästarna” (som börjar i Kanal 5 i mars) – två män, en kvinna.

50-50 hittar man i Sjuans ”Hela Sverige bakar” och TV3:s ”Talang”.

Men en övervikt av kvinnliga experter? Glöm det.”

Det här är något som även jag har reagerat över, som ni kanske känner till. Jag har läst en hel del våldtäktsdomar och liknande och jag har faktiskt aldrig sett en övervikt av kvinnor, bland t.ex nämndemännen. Det existerar säkert men det vanligaste, vågar jag påstå, är att män är i majoritet och att kvinnor är i minoritet, när dom skall avkunnas i sexualbrott. Detsamma ser vi ofta på våra olika myndigheter. Även i de fall då könsfördelningen är någorlunda jämn så är det nästan alltid t.ex  51% män och 49% kvinnor men mycket sällan tvärtom. Samma fenomen ser vi i t.ex styrelser i olika bolag (om det nu överhuvudtaget finns några kvinnor alls).

En annan sak som är viktig att notera här, är att olika saker som ofta har kodats av manssamhället som typiska ”kvinno-göromål”, t.ex bakning i ”Hela Sverige bakar”, inte heller har en kvinnlig övervikt bland domarna. Matlagning är en annan sak som har alltid ansetts vara typiskt ”kvinno-göra” men det är inte kvinnor som anses vara ”världens främsta kockar” och i tävlingsprogrammen i matlagning, är alltid män i majoritet bland domarna och ofta också bland de tävlande.

Ofta ser vi också män som är programledare för tv-program som drar flest kvinnliga tittare och riktar sig mot kvinnor. Ett exempel på detta är Dr Phil. Sällan ser vi kvinnor som är programledare eller antingen ensamma i juryn eller i majoritet i juryn i olika tävlingar som är typiskt ”manligt kodade”. Föreställ er bara kvinnliga domare i en jury där män (och kanske någon enstaka kvinna) tävlar i rally, vem som kan byta däck snabbast eller vem som snabbast kan bygga ett garage? Föreställ er kvinnor som leder pojk-lag i fotboll, pojk-lag i ishockey eller varför inte kvinnor som tränar pojkar i golf? Föreställ er att bara kvinnor dömer i våra domstolar, när män står anklagade för att ha begått brott? Föreställ er en kvinnlig psykolog med egen ”manlig” tv-show som bjuder in män till att tala om sina diverse problem i livet och sina relationer till kvinnor, äktenskapsproblem osv?

Barn är en annan sak som alltid har hört ihop med kvinnor och som ansetts vara typiskt ”kvinno-göra” att ta hand om. Ändå sitter många män på höga poster och bestämmer över både förskolor och skolor och barnombudsmannen idag är en – man. Militären är typiskt ”manligt kodat” men vi har aldrig haft en kvinnlig överbefälhavare.

Vad handlar det här om?

Jo, det handlar som vanligt om manliga hierarkier och manlig makt. När män t.ex startar företag, aktiebolag är de mycket noga med att se till att ha flest röster, aktier. En (1) aktie är lika med en (1) röst. En domare/jurymedlem är lika med en (1) röst. Ju fler aktier/röster man har, desto mer makt har man också att kunna bestämma utgången i olika beslut som skall fattas. En kvinna bland två män i en jury, kan alltid röstas ned av männen eftersom majoriteten alltid vinner. En man bland två kvinnor i en jury/domstol, kan alltid röstas ned av kvinnorna eftersom majoriteten alltid vinner.

Det är viktigt för män att behålla makten, majoriteten och därmed se till att alltid ”vinna”. Män tycker sällan att motsatsen, dvs att kvinnor skulle ha den beslutsfattande makten, vara i majoritet och därmed alltid kunna ”vinna” över män, är lika roligt.

5 thoughts on “Manlig majoritet = manlig makt

  1. Kulturen tycks fortsätta sin omgärdade tillvaro som manligt kulturreservat. 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s