Kvinnor i luften

Ett japanskt flygbolag uppmanar nu sina kvinnliga flygvärdinnor, att bära kort-korta kjolar i syfte att locka fler manliga resenärer.

http://www.svd.se/resor/flygvardinnorna-i-minikjolar-ska-locka-fler-kunder_3360240.svd?sidan=1

”Det är det japanska lågprisbolaget Skymark Airlines som hamnat i blåsväder sedan det vill att flygvärdinnorna ska klä sig i kortkort kjol för att locka fler kunder…”

Män som vill tjäna pengar på kvinnor och kvinnors (halv-) nakna kroppar är mycket vanligt men jag tänkte resonera kring hur vissa yrken har blivit typiskt ”kvinnliga”, tex flygvärdinne-yrket?

Om ni inte har läst detta inlägg, så kan det vara bra att göra det.

Män äger det mesta av det vi ser i modern tid, eftersom män under våra goda tillväxtår främst under 1900-talet, såg till att tillskanska sig större delen av världens resurser, med mycket odemokratiska och ohederliga metoder. Det innebär att det en gång i tiden, bara var män som hade möjlighet att starta flygbolag runt om i världen och fortfarande är det män som äger dem.

De manliga ägarna på den tiden, kom på att de manliga resenärerna (oftast) nog kunde behöva lite förfriskningar under resans gång men hur illa skulle det inte se ut, om andra män sprang i gången och servade män (eller än värre – eventuella kvinnliga resenärer) med mat och dryck? Dåtida män tyckte att detta var ett typiskt ”kvinno-göra” och därför kunde de manliga ägarna tänka sig att tilldela kvinnor dessa arbetsuppgifter. Vips – så hade män bestämt att flygvärdinna var ett passande yrke för kvinnor. De manliga ägarna bestämde naturligtvis också, vad de tyckte att detta yrke skulle generera i lön för kvinnor. Kvinnor som ville bli piloter, stötte på mycket hårt manligt motstånd förstås och än idag lever dessa vanföreställningar kvar hos människor, dvs att kvinnor inte skulle ”passa” som piloter.

Så här ser det ut. Gamla, unkna och manligt skapade vanföreställningar/normer om kvinnor, lever kvar än idag och typiska ”kvinno-yrken” framställs ofta som något som kvinnor frivilligt ”väljer” och alltid frivilligt har valt. Sanningen är att manliga arbetsgivare historiskt sett tilldelade kvinnor vissa arbetsuppgifter, som männen ansåg var lämpliga för just/bara kvinnor. Sanningen är att än idag, stöter kvinnor på hårt manligt motstånd när de vill frigöra sig från dessa unkna gamla manliga normer om vad kvinnor klarar av att arbeta med och inte. Sanningen är att män än idag, anser sig veta bäst vilka arbetsuppgifter som passar kvinnor och de drar sig inte ens för att kalla sina manliga vanföreställningar för ”kvinnlig biologi”.

Annonser

10 thoughts on “Kvinnor i luften

 1. Blir så förbannad när jag läser sådant här och ser hur verkligheten är!! Att vi inte har kommit längre med att bryta dessa uppdelningsskillnader i yrkena! Bra att du tar upp det och utreder det på ditt sätt.

  • frinat: Det är väldigt tråkigt att det har blivit på det här sättet och tyvärr går det inte att backa historien. Tja, tråkigt för kvinnor i alla fall som aldrig har givits samma möjligheter som män, att välja vad de vill göra med sina liv. Tråkigast av allt, är att det är svårt att bli av med gamla normer och strukturer samt att makten och resurserna har blivit så snedfördelade och att detta tar lång tid att komma tillrätta med.

   Trist att manliga företagare inte kan tjäna pengar på hederligt sätt, dvs utan att utnyttja kvinnors kroppar för att locka fler manliga kunder. Hur kommer det sig att de sällan vill locka fler kvinnliga kunder genom att utnyttja mäns kroppar? Manliga, muskulösa flygvärdar med bara överkroppar tex?

 2. Denna dress är så kort att när dom böjer sig framåt syns hela rumpan. Snart ser dom väl ut som mangakvinnor helst då så flickaktiga som möjligt. Detta gör att kvinnorna blir mer trakasserade kan jag tänka. Jag läste någonstans att det är oroväckande många japanska män som är impotenta och att det föds väldigt få barn.

  Ryanair körde med samma stil för några år sedan. Ryanair skulle jag inte ens drömma om att flyga med dessutom med den galningen som är vd där.

  Det är bedrövligt och vi ser exploateringen av kvinnor bli mer och mer accepterat. Överallt! Snart har vi nakna kvinnor på reklampelarna igen på stan som det var på 70-talet när ”fibban” fanns.

  • SQE: Fackförbundet var inne på samma linje, dvs att de manliga sexuella trakasserierna mot flygvärdinnorna kommer att öka i och med ”mini-kjolarna”.
   Jag skrev tidigare om att japanska kvinnor föraktar hetero-sex. De är inte intresserade av att vare sig ha sex med eller bilda familj med män och det ser de japanska maktmännen som ett stort problem, naturligtvis.

   Åh, jag såg ett sånt roligt klipp ang Ryan Air – en kvinnlig nyhetsuppläsare som får en skrattattack av Ryan Airs löjliga VD:
   http://www.vk.se/962750/nyhetsankare-drabbades-av-skrattanfall

   Ha ha ha ha!!

 3. En gång i tiden skrevs faktiskt en låt om en flygvärdinna …

  10cc (Gissa hur gruppnamnet uppstod !) och ”I’m Mandy, fly me från 1975.
  Låtskrivarens ord nedan :

  ”National Airlines used to have this beautiful poster that they displayed of this gorgeous stewardess inviting you onto the plane. Now her name wasn’t Mandy actually, it was something like, er, oh gosh knows, ”I’m Cindy”, a very American name. ”I’m Cindy, fly me” which was a quite sexual connotation as well, but I remember seeing in Manchester this beautiful poster and just below it was this tramp, I mean a serious tramp, quite a raggedy guy, looking up at this girl, and I thought God, do you know, there’s a song there. Look at that guy looking up at Cindy-fly-me and I know he’s never gonna get on an aeroplane, I don’t think, except in his dreams.”

  • Ver: Ja, som sagt, män verkar inte kunna tjäna pengar utan att blanda in kvinnor och en manlig syn på hetersex, dvs sexism. Det är ju väldigt märkligt att så många företag vänder sin reklam till bara heterosexuella män?

 4. Och så ”råkade” jag lägga in en kommentar innehållande en video med
  skäggiga män ! Men du kan alltid byta ut den mot någon av dina alldeles
  egna favoriter !

   • Nja, det är väl ganska naturligt att gruppen som framförde låten syns i
    videon. Men egentligen ville jag nog bara briljera med mitt musiknörderi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s