White Trash

Usch, jag blir smärtsamt medveten om mina egna fördomsfulla tankar om White Trash, av det här inlägget hos Lady Dahmer. Jag tänker inte på ekonomi eller klass i första hand när jag tänker på WT eftersom jag föreställer mig WT, kunna ha både en hyfsad inkomst, högavlönat jobb och bo t.ex i ett medelklassområde. Mina fula tankar som dyker upp om WT handlar snarare om utseende och sätt att vara. Hur mycket jag än skäms över de tankar som dyker upp när jag tänker på orden White Trash, så presenterar jag dem här:

1. Alltid heterosexuella par. Jag föreställer mig inte bögar, lesbiska eller singlar som White Trash.

2. Ser alltid ovårdade ut, tex bär de jeans och t-shirt även när de är bjudna på kalas. Håret är skitigt och står åt alla håll och eftersom de inte ens har tvättat ansiktet på morgonen, har de god-morgon-mos i ögonvrån ända fram till eftermiddagen. Språket är minst lika ovårdat, mycket svordomar och könsord i var och varannan mening.

3. Man ser dem alltid utanför stormarknaden och de har alltid mer än ett barn i släptåg. Barnen är allmänt ouppfostrade och ser alltid lika ovårdade ut som sina föräldrar. De flesta av barnen påstås vara ”oplanerade”.

4. Inte alltid, men ofta överviktiga. I deras korgar ligger pommes, tonvis med godis, frysta hamburgare, chips, flera liter cola och diverse halvfabrikat.

5. Heterokvinnan ser sliten, trött, olycklig och grå ut. Heteromannen är ofta tjock eller alkohol-plufsig, ser ständigt arg, arrogant och nonchalant ut och han går ofta tre meter framför heterokvinnan inne på stormarknaden. Han gör ingenting förrän han blir tillsagd av heterokvinnan och då gör han det långsamt och suckande.

6. Heteromannen gapar på heterokvinnan och heterokvinnan gapar på barnen samtidigt som hon försöker koppla av med en cigarett. Heteromannen stoppar in en stor lösprilla under läppen och torkar av sina snusfingrar på byxorna eller strumporna.

7. Heteromannen lyssnar på kvinnohatande musik som t.ex Eddie Meduza. Heterokvinnan lyssnar på dansband.

8. Deras enda nöje tillsammans och för att hålla familjen samman är – mat och alkohol. Hela-veckan-mys. Heteromannen ”kopplar av” varje kväll med öl eller whiskey, bara för att till helgen dra till med en hel back öl och/eller en pava whiskey för att ”fira” att det är helg. Fyra veckors semester ”firar” främst heteromannen i ett ständigt alkohol-rus.

9. Hela deras liv kan beskrivas i ett  enda ord – kaos. Bilen är skitig in- och utvändigt, full av leksaker, gamla snabbmatskartonger, servetter, blöjor, snusdosor, gamla tomma cig-paket och små avtryck av barnfötter som har sparkat överallt på sätena. Lite hundhår kryddar det hela lite extra. När man kommer hem till dem måste man hålla andan, försöka bana väg mellan berg av tvätthögar, dammtussar, skor, hund- och katthår, kläder och leksaker och säkrast är att sprita händerna efter besöket samt behålla skorna på inomhus. Man kan inte stanna så länge eftersom man till slut blir kiss-nödig och vägrar att ens beträda deras toalett. Ute i trädgården ligger berg av sopor och byggmaterial, gräset har inte blivit klippt den senaste månaden och en eller ett par skrotbilar står uppradade lite här och var.

10. De bygger gärna om hemma men problemet är att de inte har någon inredningssmak så t.ex ett nytt kök ser ofta lika illa ut som det gamla. Deras hem är ofta ”kala” och omysiga eftersom de har plockat ned alla blomkrukor, prydnadssaker, dukar, tagit bort mattor och liknande för barnens och/eller husdjurens skull.

11. Heteromannen drar alltid, oavsett i vilka sociala sammanhang han än befinner sig, ”k*k – f*tta – kn*lla- skämt, till och med inför barn i alla åldrar. Han skrockar och skrattar gott åt sina egna sexistiska ”skämt”, är oerhört penisfixerad och kommer alltid in på ämnet k*k, oavsett vilka samtalsämnen som behandlas. Hans heterokvinna skrattar gott med honom.

12. Heteromannen blir alltid alldeles för berusad när han bjuds på fest och ofta slutar det med att han somnar under bordet, efter att ha gjort bort sig genom att t.ex tafsa på andras fruar eller ha ställt till bråk på olika sätt.

Vilka fula och fördomsfulla tankar får ni upp i huvudet när ni hör orden White Trash?

Annonser

41 thoughts on “White Trash

 1. Mina fördomar om WT rör inte deras utseende eller bil etc på det sätt som du bekänner om dina ovan, NoBoy Toy: Så här vill jag beskriva mina:

  1.Folk som pratar min egen fula dialekt, av oss själva ”brukarna” utsedd som Sveriges hemskaste. Se om någon kan gissa vilken det är! 🙂

  2. Människor som saknar gymnasieutbildning i vuxen ålder, fast de haft chansen att skaffa den i efterhand, speciellt under 90-talet i och med ”Kunskapslyftet” via t ex KomVux.

  3. Människor som skvallrar om andra på ryggen i stället för om aktuella sakfrågor som borde engagera dem mer.

  4. Föräldrar som alltid tar sina egna barns parti i all lägen ,oavsett vad deras ungar gjort i skolan eller på t ex gården.

  5. Människor som säger: ”Jag är inte rasist men . . . Jag har alltid röstat på S, (ibland också M) – men den här gången röstar jag SD”. Min fördom här är att de flesta av dem inte röstat alls tidigare.

  Usch vad många fördomar jag släpar på! 😉

  • Jeanna:
   1. Skånska?

   Ja, fördomar och föreställningar har vi alla men de ser ofta olika ut. Jag skäms som en gris över mina fördomar men jag är iaf medveten om dem.

 2. Fast det här med par undrar jag över. Ensamstående mammor med ett antal barn
  måste väl också kunna räknas in i gruppen.

  • Ver: Nej, mina fördomar om White Trash inkluderar absolut inte ensamma mammor, oavsett hur många barn de har. Jag beundrar ensamma mammor oerhört mycket.

   • Din inneboende tro på kvinnans medfödda godhet delas inte riktigt
    av undertecknad, som dock naturligtvis inser att de flesta onda
    gärningar begås av män …

   • Ver: Ja, jag inser också att de som begår flest onda handlingar i den här världen och i historien, är gruppen män. De utför många onda handlingar mot kvinnor och barn, inte minst. Kvinnor begår, jämförelsevis mycket mycket få onda handlingar mot män.

   • RH: Javisst gör man det? Jag oroas över att de här tankarna ens dyker upp i min hjärna, även då jag vet att jag alltid ifrågasätter dem och var de kommer ifrån. Jag vet naturligtvis att alla blattar, lesbiska, WT och bögar inte är så här eftersom alla människor är individer och jag kan ge massor av exempel på motsatsen men det är läskigt hur vi människor, direkt associerar vissa ord till vissa egenskaper/utseende osv hos människor.

 3. Ungefär precis sådär var min uppväxt, (minus rökande mamma + rätt hyfsade värderingar, alla människors lika värde osv) ryser dock när jag tänker tillbaka. All oreda och kaos jag växte upp med har satt sina spår.

  • Ceci: Men om du har fått hyfsade värderingar, människors lika värde osv hemifrån så har du ändå fått mycket viktiga lärdomar hemifrån? Jag lever dock i föreställningen att de flesta människor är som jag, dvs inte trivs i kaos och oreda och det gäller även barn.

 4. Håller med om att ”WT” inte har främst med klass eller ekonomi att göra. Denna ”kultur” finns inom både medel – och arbetarklass och i olika grader säkert hos överklassen också.

  • netza: Jag håller med. Avsaknad av t.ex vanligt folkvett eller ”etikett”, existerar i alla samhällsklasser och beror sällan på hur mycket inkomst man har, hur hög utbildning man har eller hur många statusprylar man har skaffat sig.

 5. Glömde detta NoBoy Toy: ”Lås in alla in kriminella på livstid efter tredje gången och kasta bort nyckeln.”

  • ninakri: Jag har faktiskt aldrig tittat på ett helt avsnitt av Simpsons men av det lilla som jag har sett, kan jag föreställa mig att din reflektion kan stämma mycket bra.

 6. Oops, jag tror att jag känner några av de som du tycker är WT, och det råkar vara människor som jag tycker väldigt bra om. Jag tror att det är svårt att se ”charmen” i det om man inte är uppvuxen i det och har sett de positiva aspekterna!

  2. Jag tycker att jeans och t-shirt på kalas är helt okej, tycker absolut inte att man behöver klä upp sig mer än man själv vill bara för att det är kalas. Hel och ren ja! (Hålslitna jeans räknas som ”hela” för mig). Kom som du är liksom!

  7. Jag lyssnar inte på Eddie Meduza, men på ganska mycket annan musik som du antagligen skulle klassa som kvinnohatande. Det är den kulturen jag är uppväxt med och vad jag lyssnar på när jag längtar hem.

  8. Mat är lätt bland det viktigaste i min släkt, spelar ingen roll om det är grillad korv eller smörgåstårta. I princip alltid knytkalas. Alkoholen har väl en plats på så sätt att det ofta dricks, men extremt sällan så att någon blir full. Och ja, det är boxvin eller burköl.

  9. Det där är en av mina bästa vänners familj. Jag skulle inte vilja ha det så själv, men man vänjer sig och numera är det typ charmigt. ( Pappan har eget företag och jobbar i princip alltid 6-20, mamman är sjukpensionär och orkar olika mycket beroende på hur sjukdomen drabbar henne just den dagen, därför ser det ut som det gör hos dom. Plus att de är väldigt ”prylgalna”.

  Jag har väldigt få fördomar om WT tror jag, antagligen för att jag känner många som av andra skulle klassas som det. Jag gillar liksom att de är så enkla och okomplicerade. Och angående vad Jeanna skrev: min pappa har ingen gymnasieutbildning, men han är trots det en av de mest kunniga människorna jag känner, samma sak med ganska många andra i min närhet.

  Jag har istället sjukt mycket fördomar om överklass och snobbiga människor (t.ex. visste flera i min klass på universitet inte vad en gärdsgård var för något.. väldigt obildat i mina ögon). Jag brukar säga att den kille som t.ex. inte kan kicka igång en motorcykel, tvätta, laga mat och lägga golv inte har nåt att hämta hos mig 😉

  Ps. Skånska är ju den bästa dialekten! Alla låter så trevliga, det går typ inte att låta snobbig på skånska!

  • Erika:
   Jag tror att vi måste börja med att konstatera att det inte finns något ”White Trash”, det är ingen enhetlig grupp. Det är ett skapat ord som syftar till att vi skall kunna förnedra människor med det och skapa negativa tankar och fördomar om människor. När ordet kommer upp, är det alltså meningen att vi direkt skall knyta ordet till något ”dåligt”. Vad som är ”dåligt” är förstås olika för olika människor som vi ser, inte minst här i mitt kommentarsfält. Samma sak med ord som t.ex ”blatte”. Inte många människor tänker som du, dvs att benämningen ”White Trash” är något positivt att bli kallad.

   Det är alltså så här man bygger upp fördomar om andra människor. Man pekar ut dem, tex genom att skapa förnedrande ord för/om dem, i syfte att få dem att framstå som ”dåliga”, dvs sämre än en själv. Här gäller det alltså för människor att inse detta och att försöka slå bort de negativa associationer som man har fått lära sig att ”per automatik” göra, när man hör ord som WT.

   När du hör ord som ”snobb” och ”överklass” så gör du likadant, dvs kopplar orden till något negativt. Men samma sak gäller här – snobbar och överklass är ingen homogen grupp, precis lika lite som WT. För övrigt är det ju förfärligt att kalla sina medmänniskor för ”skräp”.

   Vad jag försöker säga är alltså att de negativa associationer som jag och andra direkt gör, när vi hör ord som WT, bara är fördomar som har planterats in i våra hjärnor. Vissa människor förstår inte detta, utan bibehåller sina unkna fördomar om andra människor hela livet. Vi andra är medvetna om våra fula tankar, förfasas över vilka tankar som har planterats i våra hjärnor och försöker förändra dem.

   Jag gillar också den skånska dialekten, även om jag inte alltid förstår vad de mest inbitna skåningarna säger! 🙂

 7. Men själv kan jag få lite känsla av White trash när det dyker upp en
  osedvanligt ful, gammal bil i närområdet.

   • Nja, just parkeringsreglerna på just den (buss)gatan är rätt enkla.
    Men jag kan säga att nu i somras gjordes ganska snabbt av ngn
    (inte mig) en anmälan till gatukontoret om just en speciell bil som
    stod några dygn på olämplig plats. En lapp om ”flytta inom si och
    så tid” sattes fast på vindrutan och jag kunde faktiskt själv någon
    dag senare bevittna hur ”ekipaget” avlägsnade sig. Båda männen
    i framsätet levde upp till alla de fördomar man kan tänkas ha.

    Sensmoral : Avvik inte alltför mycket från det normala i en viss
    omgivning. Det blir enklare så. I det här området drog man faktiskt
    uppmärksamheten till sig. Men, som du helt korrekt påpekar, var
    det en gång i tiden så att endast undertecknad var uppmärksam.

   • Ver: Det är aldrig bra att avvika från normen och det ”normala”, inte ens när det gäller ens eget liv för då finns det alltid andra människor som tycker sig måste ”straffa” en.

 8. NoBoy Toy uppriktigt sagt – uttrycket ”White Trash” tror jag inte är så spritt och använt i vårt avlånga land, möjligen i Stockholmsregionen och någon mer större stad. De fördomar du själv säger dig lida av om hurdana dessa människor ser ut och beter sig, dessa människor ser man ytterst sällan till i min del av Sverige, däremot dessvärre dem som jag själv beskrivit ovan

  Säkert har de andra i sin tur förutfattade meningar om så’na underliga, löjeväckande figurer som t ex jag: ”medelålders rabiata feminister som alltid gnäller och skriker om allting och påstår sg diskriminerade fast de har det jäklig t bra åtminstone om man jämför med Afrika, Mena (!) etc där de får gå i burka”. De människorna använder dock aldrig uttrycket White Trash, eftersom de inte införlivat amerikanska anglosismer och glåpord i sitt ganska begränsade engelska ordförråd, för att vara ”svenskt”.

  Men allt det jag sagt ovan det tillhör också mina fördomar. 😉

  Angående dialekter: Skånskan tycker jag är vacker och skåningarna tycker nog oftast det samma.- inget fel på det dialektala självförtroendet där. Ledtråd: Min dialekt, av oss som bruka den, utsedd till ”Sveriges fulaste”, får en del att tänka på Tage Danielsson. 🙂

  • Jeanna: Nej, jag tror inte att WT är så vitt spritt här i Sverige. Än så länge iaf.
   Hahah, ja fördomar och myter om feminister och vår kvinnorörelse, finns det gott om. 🙂

   Goolade Tage Danielsson och fick fram Linköööping… Rätt? 🙂

  • Thomas: Från Wiki:
   ”Bland dessa verk märks Den runkande spårvagnschauffören, Slicka en fitta, Vresa upp fetta och Fruntimmer sa en ha å knulla mä.”

   ”Sexuell frustration (till exempel Nu har min mage blivit stor, Runkeball, Vresa upp fetta, kärringajävel m.fl.)”

   Jag lånade en manlig väns bil en gång och han hade en cd med Meduza i bilen. Jag såg aldrig på denne manlige vän på samma sätt igen. 😦

   • Du skall nog skilja på det EDDIE MEDUZA gav ut
    på skiva och det han gav ut på kassett. Och de
    titlar du nämner är tveklöst hämtade från sådant
    som fanns på kassett och alltså inte framfördes
    på scen.

    Men det har alltså gått några radiodokumentärer
    om karlen och han hade faktiskt en trasig uppväxt,
    vilket möjligen förklarar att han blev som han blev.

   • Ver: Jag bryr mig inte om kvinnohataren gav ut sina låttexter på skiva eller kassett. Han är (var?) ändå en kvinnohatare. Han gjorde/gör kanske som många andra män – tar ut sin frustration över sina egna känslomässiga problem, på ALLA kvinnor?

   • Det är inget nytt att de som bär på sådana åsikter är helt omöjliga att övertyga. Eddie Meduza som symbolen för kvinnohat är alldeles för inpräntad i den feministiska rörelsen. Att dokumentär efter dokumentär, intervju efter intervju pekar på motsatsen spelar liksom ingen roll.
    Jag kan tycka att det är lite orättvist. Under alla år förklarade han gång på gång vad texterna handlar om och hur de är menade att tolkas. Det är inget nytt att låten fruntimmer dras upp som exempel på hans kvinnohat, men denna låt är ett resultat av ett samtal han hörde på stan bland ett gäng män som jämförde kvinnor med madrasser. Han blev mycket upprörd och gjorde därför denna låt som en parodi på dessa män. Det är samma sak med låten ”vresa” som också är en uppenbar parodi på liknande åsikter.
    Många låtar är även framförda av hans olika alter egon och är snarare att betrakta som sketcher. Att lägga dessa figurers åsikter på musikern Errol Norstedt är lite som att en skådespelare som gestaltat en roll som mördare på film ska beskyllas för mord.
    Nej, är det Eddie Meduza som artist som du ska åsikter är det snarare låtar som dessa som är representativa för artisten: https://www.youtube.com/watch?v=W4KAXJg88uM

   • Thomas: Tror du verkligen att det bara är feminister som tycker att Meduzas texter dryper av kvinnoförakt? Det tror verkligen inte jag. En behöver inte vara feminist för att konstatera detta faktum. Men, men – det står var och en fritt, att själva lyssna på tex ”fruntimmer ska en ha å runka i” eller ”vresa upp fetta, kärringajävel”.

    Hur han i efterhand, efter att ha fått utstå hård kritik, vill mena att hans låttexter ”skall tolkas”, är nog mest en efterhandskonstruktion från hans sida. Jag betvivlar inte att han inte BARA har gjort kvinnohats-låtar men ATT han har gjort det, har fler män och kvinnor, än feminister konstaterat.

   • Jag tror ändå att han var ironisk åtminstone ibland. Ta bara en
    sådan sak som att ”Mera kärnkraft” och ”Mera brännvin” ju är
    samma låt och samma melodi, bara texten är utbytt. Och som
    sagt var, de flesta människor har inte hört kassettmaterialet,
    det där han kallade sig för E Hitler !

   • Ja, det var ju bara en tidsfråga innan du drog rasistkortet också. Problemet är ju att du uttalar dig och har åsikter om en artist som du inte ens kan uttala titlarna rätt på. I själva verket har du ju ingen som helst kunskap utan går på i samma manér som så många före dig. Hans flickvän, Leila gjorde samma misstag. Innan hon träffade Errol hatade hon honom och kom med samma argument som du, men hon förstod snart att ryktet om honom bara rörde sig om myter och missförstånd. Hon levde med honom fram till att han så tragiskt avled 2002.

    Människor har en förmåga att sålla information efter sina egna premisser. Det är inte första gången som Errol anklagas för att vara både rasist och kvinnohatare, men i samtliga fall kommer kritiken från människor som faktiskt inte läst en enda textrad, intervju eller annan fakta – allt handlar om fördomar och förutfattade meningar och åsikter baserade på hörsägen.
    Det kommer en bok om honom i maj, skriven av bland annat Leila och hans syster. Läs den gärna och bilda dig en uppfattning som inte enbart bygger på fördomar. Jag säger inte att du kommer bli ”omvänd”, eller ens börja älska hans musik, men jag tror att din bild av honom som ”kvinnohatare” kommer få sig en liten törn…

   • Thomas:
    ”Ja, det var ju bara en tidsfråga innan du drog rasistkortet också.”

    Jag är, som du säkerligen vet, långt ifrån den enda som hävdar att Meduza är både en kvinnohatare och rasist. Jag skulle tro att du är ganska ensam om din upplevelse, att han INTE är det.

    …”utan går på i samma manér som så många före dig.”

    Bingo! Många tycker som jag.

    ”Människor har en förmåga att sålla information efter sina egna premisser.”

    Uppenbarligen, Thomas? Jag undrar förstås hur det kommer sig att du så ivrigt försvarar Meduza? Har du släktskap med honom eller lyssnar du ofta själv till hans musik? Du försvarar honom så ivrigt, att du blir nästan blir lite aggressiv i din ton. Det uppskattas inte.

    ”Det är inte första gången som Errol anklagas för att vara både rasist och kvinnohatare”

    Bingo igen, Thomas!

    ….”men i samtliga fall kommer kritiken från människor som faktiskt inte läst en enda textrad, intervju eller annan fakta – allt handlar om fördomar och förutfattade meningar och åsikter baserade på hörsägen.”

    De här människorna har med all sannolikhet lyssnat till hans låttexter, precis som jag? Många av dem, visar på ett oerhört kvinnoförakt och hur Meduza själv (eller du) VILL att folk skall ”tolka” dessa, spelar ingen som helst roll.

    ”Det kommer en bok om honom i maj, skriven av bland annat Leila och hans syster. Läs den gärna och bilda dig en uppfattning som inte enbart bygger på fördomar. Jag säger inte att du kommer bli ”omvänd”, eller ens börja älska hans musik, men jag tror att din bild av honom som ”kvinnohatare” kommer få sig en liten törn…”

    Jag skulle inte slänga en krona på en bok, skriven av/om en kvinnohatare eller rasist heller, för den delen. Min bild av Eddie Meduza kommer aldrig att förändras nej, precis lika lite som min bild av min manlige ”vän” som spelade hans musik i bilen. För mig och många andra, som du själv skriver, är det hela solklart – det formligen OSAR kvinnohat. Ställ dig själv frågan, varför du så gärna vill övertyga mig och mina läsare om motsatsen, Thomas?

   • Men, NBT, som jag ser det är poängen med Meduza
    just att han är så extremt överdriven att hans texter
    och låtar helt enkelt inte går att ta på allvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s