Antifeminismens ideologi, del 2

Jag skrev tidigare om antifeminismens ideologi, vilken alltså går ut på att vara emot kvinnorörelsen. Hur det kommer sig att antifeminister är emot att kvinnor (och män) organiserar sig för att driva frågan om jämställdhet mellan kvinnor och män samt jämlikhet mellan människor i världen, vet jag faktiskt inte?

Antifeminismens ideologi går inte bara ut på att vara ”emot” kvinnorörelsen – antifeminister har en önskan om att till och med, totalt utrota kvinnorörelsen. Detta kan lätt tolkas som att antifeminister helt enkelt är emot jämställdhet mellan kvinnor och män, emot jämlikhet mellan människor samt att de också är motståndare till organisationsfriheten.

Oavsett hur antifeminister själva vill förklara sin ideologi, ser vi ofta antifeminister basunera ut sitt förakt mot kvinnorörelsen och dess feminister. Vi ser också hur antifeminister ständigt gör diverse ansträngningar för att – som de uttrycker sig – försöka ”slå hål på” typiska begrepp som kvinnorörelsen och feminister ofta använder sig av. Ett exempel är ”könsmaktsordningen”.

Jag vet inte hur många gånger, som jag har sett och hört antifeminister påstå i något slags glädjerus, att de nu har lyckats ”slå hål på” könsmaktsordningen. Detta har de lyckats med, menar antifeministerna, då det har konstaterats att våld i nära relationer inte bara begås mot heterosexuella kvinnor (av hetero-män) utan att partnervåld även förekommer i kärleksrelationer mellan t.ex homosexuella män.

Antifeminister blottar här, som så ofta annars, sin totala okunskap i ämnet feminism.

Hur kan de vara ”emot” något, som de inte ens vet vad det är?

Antifeminister tror alltså, att ”könsmaktsordning” betyder och är lika med ”mäns våld mot kvinnor”. Av denna okunskap drar då antifeminister slutsatsen, att könsmaktsordningen inte existerar (de har lyckats ”slå hål på” den) då det inte bara är män som begår våld mot kvinnor i heterosexuella relationer utan att partnervåld förekommer, även inom homosexuella relationer.

Ursäkta mig – jag måste ta en liten skratt-paus…

skratt

”Könsmaktordning” betyder i själva verket att män som grupp, har överordnat sig och ÄR överordnade kvinnor som grupp i världen. Att även homosexuella människor begår partnervåld i sina relationer, betyder alltså inte att män i världen, blir mindre överordnade än kvinnor för det. Det betyder alltså inte att kvinnor som grupp, helt plötsligt blir överordnade män som grupp eller att könen pga detta faktum, nu skulle vara jämställda och det betyder förstås inte heller, att okunniga antifeminister nu har ”lyckats slå hål på” könsmaktsordningen.

Men skadeglada blir i alla fall alltid antifeminister när de tror om sig själva, att ha tänkt ut något som kan skada kvinnorörelsen.

 

 

Annonser

16 thoughts on “Antifeminismens ideologi, del 2

 1. Haha huvet på spiken där NBT !
  Kommer att tänka på drevet nu mot Fatta…det är liksom samma grej.

  • Anna G: Åh, jag blir så trööööööttt på att behöva sitta traggla med antifeministiska okunniga och opålästa män.niskor. De borde väl, om de nu måste envisas med att göra motstånd mot kvinnorörelsen och babbla överallt om feminism, åtminstone ORKA sätta sig in i grunderna…??!!?

   Fatta bör göra en ny sammanställning över antal polisanmälda våldtäkter mot vuxen och barn, kontra lagförda för samma brott. Det skulle ge en än mer skrämmande bild av hur svenskt rättsväsende inte fungerar för sexualbrottsoffer.

 2. Undrar hur det gick till när de fick åsikterna från första början? Var de fortfarande barn? Osäkra tonårspojkar som såg hur väl flickor hanterade sociala situationer och kände sig maktlösa? Är det en förklaringsmodell de tog till när de inte kunde leva upp till den manliga idealbilden?

 3. Ja du, män vill ju så gärna göra gällande att de är smartare än kvinnor och helst än andra män också ;).
  I arbetslivet kan män håll flera bollar i luften och skryter gärna och ofta om det och missar totalt att det är samma sak som att ha en god simultanförmåga vilket de då i hemmet vill låta påskina att de inte har…för att de är män. Hur fan får de ihop det? En man som säger sig vara smart och intelligent på alla sätt kan trots denna intelligens inte fixa hur en tvättmaskin/diskmaskin/dammsugare fungerar eller hitta i vilken låda barnets/barnens kläder ligger i, En man står handfallen och dum i köket och ropar till sin fru; Var är konservöppnaren? Att leta på egen hand klarar inte denne man som säger sig kunna hålla flera bollar i luften. För övrigt har antifeministerna inte lyckats slå hål på något alls mer än sin sk stora intelligens…den finns nämligen inte…:)

  • LB: Det är ju det där med män, hur de så tvärsäkert påstår att de VET saker men när det väl kommer till kritan, så visar det sig att de inte har en blekaste aning om, vad de blarrar om.

   Män skryter ofta om hur oumbärliga, viktiga, bra och smarta de är på sina jobb, men det är ofta en ren bluff. Jag har mött många män i alla möjliga positioner ute i arbetslivet och ofta står jag som ett frågetecken och undrar hur i glödheta …. de bara får ihop det? Visst finns det män som är både någorlunda organiserade, ordningssamma, ekonomiska och hyfsat ansvarstagande men väldigt ofta ser jag raka motsatsen till detta. Det har faktiskt hänt, att jag nästan har blivit rädd ibland. Jag skojar inte.

   Många av dem, är alltså precis lika handfallna, oorganiserade, tekniskt okunniga, oekonomiska och ansvarslösa på jobbet, som de är i heterohemmen.

   Haha, antifeministerna har bara ”lyckats slå hål” i sina egna huvuden? 😉 Huvudena mellan axlarna, får vi anta då för det andra huvudet verkar ju fungera och gå på duracell-batteri. 😉

 4. Ja, jag stör mig så på antifeminism och olika ”alternativa jämställdhetskamper” just därför att det enda de gör är att motarbeta feminismen. Jag har i princip aldrig stött på någon som har egna idéer för hur det egentligen ska bli jämställt. Dessa människor verkar mest vilja låta allt vara som det är, för att de ska slippa ge upp privilegier.
  Jag tycker absolut att man kan jobba för jämställdhet utan att vara feminist, men då tycker jag att man kan arbeta som ett komplement till feminismen (för visst finns det områden som feminismen inte fokuserar så mycket på), inte motarbeta den.

  • Chiaki: Naturligtvis är det så – antifeminister har ingen handlingsplan för att uppnå jämställdhet. De är bara MOT kvinnorörelsen och det säger ju en hel del om antifeminismen. De vill alltså inte ha jämställdhet mellan könen och inte heller jämlikhet mellan människor och därför ser vi många antifeminister rikta hat mot både kvinnor och invandrare. De är också emot att människor organiserar sig (i kvinnorörelsen), vilket är en rättighet för alla att göra i det här landet, dvs att organisera sig och driva föreningar. Antifeminismens hela ideologi går alltså ut på att tysta och som de säger – ”utrota” kvinnorörelsen.

 5. Kan föreställa mig att en del män som ”visserligen är kritiska till, men vill veta mer om feminism” och inleder med att kräva ”god ton”, utgår från ett tankesätt åt det här hållet:

  ”Jag har ju inget annat för mig idag ändå så jag tänkte ge er en chans att förklara vad ni egentligen vill. Hoppas bara att ni inser hur svårt det faktiskt är att ta arga och känslosamma kvinnor på allvar. Själv försöker jag ju vara rationell och undvika att bli arg utan anledning men det är väl för mycket begärt. Men låt höra, så kan jag säkert reda ut begreppen för er sedan.”

  De uttrycker sig inte så explicit, och ser sig inte som mansgrisar utan som hjälpsamma och generösa gentlemän och förstår därför inte varför de inte får mer än ett ljummet välkomnande?

  Sen är väl ”god ton kritiken” fel på flera plan. För det första har jag nog inte sätt så många kärleksfulla, konstruktiva och välvilliga inlägg och kommentarer förräns jag började läsa feministiska bloggar. Många kvinnor påtalar hur upplyfta och stärkta de känner sig. Så grundstämningen är väl allt annat än hatisk? Skulle någon uttrycka sig på ett sätt som kan uppfattas som missaktande mot män rycker ofta en kvinna in till männens försvar. Kan tillägga att jag själv alltid känt mig respektfullt och välvilligt bemött, TROTS befogad misstänksamhet.

  Kontrasterar en mot antifeminister är skillnaden enorm tycker jag. För har läst så många elakheter de skrivit enbart för att SÅRA specifika kvinnliga feminister och ren ILLVILJA mot alla kvinnor. De som övertydligt visar sitt hat mot kvinnor ses likväl som fullvärdiga medlemmar i dessa sammanhang och en ser nästan aldrig uttryck för tonkänslighet från andra män.

  Förutom de rena elakheterna, tycker jag inte det är ovanligt med teman som dessa: ”Man blir så trött på kvinnors gnäll och överdrifter om våldtäkter och sexuellt våld. Kan vi inte prata om riktiga problem som hur det känns för alla snälla killar som först inte får ligga och sen straffas med alla dessa falskanmälningar – och kan vi inte prata mer om mäns rätt att köpa sex?

  Varför ska det vara så tabu med vålds- och förnedringssex – när vi alla vet att kvinnor helst av allt vill bli förnedrade av ‘alfahannar’? Varför ska sådant alltid bemötas med känsloargument och moralpanik – för vad är det egentligen som är så fel med att SKADA andra människor? Tydligast blir detta när pedofili kommer på tal – ytterst få klarar av att luta sig tillbaka och sakligt väga fördelarna mot nackdelarna för alla berörda.”

  Jag har sett allt ovanstående – och även om jag skippat omskrivningarna och sammanfattat – ser jag det definitivt som resonemang och teman som cirkulerar. Läste att ”men’s rights activists” mer ärligt hade kallats ”rapist lobby” och kan tycka att det ligger något i det. Hur fruktansvärt det än är skulle det väl finnas en logik i att även elaka människor vill rättfärdiga sig själva, söker sig till likasinnade, upprörs över de som vill sätta stopp för dem (i detta fall feminister) osv.

  Nu är tack och lov förhoppningsvis långt ifrån alla ”kritiker mot feminism” i närheten av det beskrivna men i sammanhang där män samlas för att kämpa mot feminism hittar en långt värre saker än ”oskyldigt oförstående”.

  • Jordgubbe: Jo, de där självutnämnda ”rationella” antifeministiska männen är ganska vanliga. Vissa av dem är kanske bara typ 20 år gamla och tror om sig själva, att kunna ”förklara” för 10-50 år äldre kvinnor, som har varit aktiva inom kvinnorörelsen i hela sina liv, vad feminism är. Dessa småpojkar är förstås mycket mer rationella, kloka, erfarna och pålästa om kvinnorörelsen, än kvinnor som kunde vara deras egen mormor. Ha ha ha!

   De värsta är nästan de där männen som skriver kilometerlånga påståenden om vad de tror att feminism är och som alltså inte ställer frågor, utan talar om sin egen inbillade bild av feminism som en alldeles självklar sanning. Samma här – de tror sig kunna tala om för feminister vad feminism är.

   Jamen du fattar vilka uppblåsta egon…? En skrattar ju nästan ihjäl sig, även om det är lite tragiskt på samma gång.

   De där ”kvinnorna” som ibland ses rycka in, till de här påstått ”kloka, rationella och erfarna” männens försvar, är inte alltid kvinnor. Det är mycket vanligt att antifeministiska män skriver kommentarer med kvinnliga nick, när de vill uttala sig i typiska kvinno-frågor, alternativt ”lära” kvinnor olika saker. Tex inom ämnet heterosex: ”Jag älskar att få min mans 24cm k*k, hårt i analen, Mvh ”Lisa”” osv.

   Antifeminister drivs av hat. Hat mot kvinnor och ofta hat mot invandrare. De ser sig som förmer än andra, utgår liksom ifrån att de är smartare än andra och bättre än andra och det märks också tydligt på deras retorik, se exempel ovan. Att bevittna dessa gigantiska mans-egon…. jesus, alltså? Sen beskyller de feminister för att vara ”hatare”, ”fascister”, ”rasister osv vilket innebär att de projicerar. Antifeminismens ideologi liknar väldigt mycket rasisternas.

   Antifeminismens ideologi handlar mycket om manlig sexualitet, vilket man kan utläsa i nästan varenda antifeministisk blogg och artikel. Det är män som anser att manlig sexualitet skall få utövas mot kvinnor och barn (inte andra män) helt fritt. Vad kvinnor och barn tycker om det, bryr de sig inte om. Det är ointressant, bara lite ”sex” men själva vill antifeministiska män inte få snoppar i sig, mot sin vilja. Inte heller skulle de tåla att det springer omkring bögar överallt och spelar ”det sexuella spelet” med män, som män påstår sig göra mot kvinnor, främst unga kvinnor och till och med små flickor. Många av de antifeminister som jag har följt genom åren, har uttalat tämligen grova propedofila åsikter.

   ”Men´s rights activists” kallas ”rapist lobby”? Ja, precis som ”Fathers righs movement”, ”Papparättsrörelsen” på svenska kallas pedofil-lobby?

   Jag har bloggat och varit aktiv på nätet under de senaste 6-7 åren och jag har aldrig sett en ”kritiker mot feminism”, presentera några som helst rationella, sunda eller kloka åsikter/tankar och inte heller har jag någonsin sett någon som helst konstruktiv kritik mot feminism. Vad den konstruktiva kritiken skulle bestå av, vet jag inte ens? Jämställdhet mellan könen och jämlikhet mellan människor, är ingen åsikt.

   • Kom att tänka på detta gamla talesätt:

    ”Internet – stället där män är män, kvinnor är män, och små barn är FBI-agenter”. ;-P

 6. Om du tror det är något nytt… Gå på google, tryck ”bilder” (överst i höger hörna), och sök efter ”anti suffragettes”. Då hittar man roliga bilder som den här – http://scottishbooktrust.com/files/postcard-baby-crop.jpg 😉

  Men min favoritbild är helt klart denna – http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9b/National_Association_Against_Woman_Suffrage.jpg
  (i affären bredvid är det lite mode, det är därför kvinnan står där. Hon ser inte på männen, det er en skyltdocka i hennes ansiktshöjd som gör att det ser så ut)

  • Andreas: Ha ha ha!!! Det här var jättekul och mycket talande för hur många män beter sig än idag, när de vill protestera mot kvinnors lika rättigheter och kvinnorörelsen. Det är ungefär som männen under slutet av 1800-talet, som också talade om ”kvinnosaks-kvinnor” som ”manhaftiga, okvinnliga, fula och feta”. Det går inte framåt för manligheten direkt? Ha ha ha!

 7. Pingback: Professor Per Johansson…. | NoBoyToy

 8. Pingback: Snövit och de sju männen | NoBoyToy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s