Pappas unga fru

Har ni sett dokumentären ”Pappas unga fru”?

Dokumentären är gjord av en kvinna i 40-45-årsåldern från Kanada som heter April. Hon bestämde sig för att göra en dokumentär-film om sin pappa, den 73-årige ”Dale” som har träffat en ny ”kärlek” i Filippinerna – den blott 23 år gamla ”Girlie”.

April åker till Filippinerna för att träffa sin nya unga ”styvmamma”. Hon har till en början, ett någorlunda öppet sinne och är besluten att inte döma ut sin gamle fars förhållande med Girlie, bara pga den stora ålderskillnaden. Hon säger sig aldrig ha stått sin pappa särskilt nära men hoppas nu få en chans att lära känna honom lite bättre och bli en del av hans nya liv.

April träffar sin pappa och Girlie men är bekymrad över att ”Girlie är så ung”. Hon upplever också att hennes pappa utnyttjar sin ställning i förhållandet med den 50 år yngre Girlie. Girlie tar väl hand om 73-årige Dale – hon håller reda på hans medicin åt honom, kammar honom, rakar honom och passar upp på honom som om han vore en kung. April säger lite hånfullt:

– ”Pappa verkar se sig själv som en slags trofé. Han verkar se det som att Girlie är lyckligt lottad som har lyckats fånga honom.”

April talar i enrum med Girlie och blir förvånad över att Girlie påstår, att Dale har sagt till henne att han ”har blivit miljonär många gånger under sitt liv”. Girlie har fått intryck av att Dale är en ”bra affärsman”. I själva verket är Dale helt pank, utblottad och lever i princip på existensminimum hemma i Kanada. April tycker att hennes åldrade pappa har ägnat sig åt ”falsk marknadföring” och lurat den unga Girlie att han är bättre, än vad han i själva verket är. Hon säger att hennes pappa alltid har varit en sexist, hon tycker synd om den unga Girlie och undrar om Girlie verkligen har förstått vad hon har gett sig in på.

April funderar mycket över sin pappas förhållande med denna unga tjej – hon vet inte om hon skall hjälpa Girlie eller om hon skall hjälpa sin pappa? Vems sida skall hon stå på, egentligen?

Dale åker hem till Kanada utan Girlie för en period, eftersom han annars inte får ut sin pension. April hälsar på honom i hans hem och hon frågar, om han har tänkt att leva tillsammans med unga Girlie i Kanada eller i Filippinerna. Hon konstaterar att pappans hem är torftigt med usel standard och hon tror att 23-åriga Girlie kommer att få en chock över den usla levnadsstandarden som väntar henne i Dale´s hem i Kanada. Pappan svarar att han har ”det bästa av två världar i Filippinerna” och att hans pengar räcker längre där, än hemma i Kanada.

Nu börjar April snarare ta parti för sin pappa och börjar uppfatta relationen mellan hennes 73-årige pappa och den 23-åriga Girlie, som om det är hennes pappa som blir utnyttjad av Girlie, istället för tvärtom. Det visar sig nämligen att Dale betalar bl.a för Girlies utbildning och av hans inkomst på cirka 600 dollar i månaden, går mellan 450-500 dollar till omkostnader för Girlie. April känner sympati med sin pappa helt plötsligt och tycker att unga Girlie utnyttjar honom och hans ensamhet. Pappan är gråtmild och säger sig inte vilja hamna på ålderdomshem, att han inte vill vara ensam, att han inte klarar sig själv samt att han blir behandlad som en kung i Filippinerna.

April´s 73-årige pappa deklarerar sedermera, att han tänker gifta sig med den 23-åriga Girlie och bröllopet kommer att hållas i Hong Kong. April och hennes 17-åriga dotter Tess (Dale´s barnbarn), flyger till Hong Kong för att närvara vid vigseln.

Om ni inte vill veta vad som händer, innan ni själva har sett dokumentären, måste ni sluta läsa här.

Girlie och hennes pappa Dom, anländer till Hong Kong för vigseln men det visar sig att det blir något strul på vigselkontoret. Den 73-årige Dale försöker få det att framstå som om tjänstemannen på vigselkontoret är ute efter att jäklas med honom och bara är onödigt petig med pappers-exercisen. April fattar misstankar eftersom både Girlie, Dale och Girlies pappa Dom, beter sig nervöst och är mycket hemlighetsfulla.

April får syn på Girlie´s pass och får en chock när hon inser att Girlie är minderårig, bara 17 år gammal och inte 23 år, som de har lurat henne att tro. April förstår nu, att hennes gamle far är mer beräknande, än vad hon först trodde. Han valde att gifta sig med flickan i Hong Kong eftersom det är förbjudet att gifta sig med minderåriga i Filippinerna, även om föräldrarna ger sitt tillstånd. I Hong Kong får Dale gifta sig med den minderåriga Girlie om hennes pappa Dom ger sitt tillstånd, vilket han också gör.

April blir fullständigt ”golvad” av sin 73-årige pappas agerande och nu svänger pendeln för April igen, till pappans nackdel. Hon tycker att hennes gamle far är vidrig och hon kan inte förstå hur han kan försvara inför sig själv, att gifta sig med ett barn och än mindre kan hon förstå, hur han har kunnat nedlåta sig till att kn*lla ett barn. En flicka som är lika ung som hans eget barnbarn.

Tillbaka i Filippinerna konfronterar April sin far. Hon säger att hon känner ansvar för att få honom att ”sluta”, få honom att inse att han gör fel och att hon, om hon inte gör något åt situationen, känner sig delaktig i sin pappas övergrepp mot Girlie. April skäller mer eller mindre ut sin pappa, försöker få honom att inse att han gör fel och att hon inte vill att han gifter sig med flickan. Hon säger:

– ”Du hade sex med flickan, när hon bara var 16 år!! Vad får en man, att göra så??!!

– ”Du måste göra det rätta nu! Du måste försvinna ur flickans liv och du måste åtminstone sluta ha sex med henne NU!!”

– ”Det är ju sjukt att du fortfarande har sex med flickan!!”

Hennes pappa försöker försvara sitt agerande med att Girlie ljög om sin ålder för honom och säger:

– ”Du kan ju fråga Girlie själv vad hon tycker och vad hon vill.”

April svarar:

– ”Hon är inte vuxen nog, att  fatta sådana beslut! Det är DU som är den vuxne mannen och hon är bara ett BARN!!”

Hennes pappa försöker då försvara sig med att han har ”försökt” att låta bli att ligga med flickan men att hon är alldeles för påstridig för honom. April säger hånfullt:

– ”Du menar att hon skulle tvinga dig till sex…!!???”

– ”Det här är så jävla sjukt att jag mår illa, du är ett JÄVLA ÄCKEL! Jag skäms så över att du är min far!!”

April åker chockad och förfärad hem till Kanada igen. Hon börjar ifrågasätta vem hon själv är och vem mannen är, som har levt tillsammans med henne genom hela hennes barndom. Vad för slags man, är egentligen hennes pappa? Hon säger:

– ”Man tror att man har en trevlig familj som man känner väl men min pappa kn*llar en 16-årig flicka.”

Pendeln svänger sedan återigen för April, nu till pappans fördel. Hon blir inbjuden av sin pappa till Bali, där han och Girlie skall fira sin smekmånad och han vill visa April, hur lyckliga och seriösa de är som par. April börjar nu resonera i termer som att hon kanske kan acceptera sin pappas äktenskap med flickan, om hon bara får se med egna ögon att hennes pappa tar väl hand om Girlie och att de verkligen är lyckliga tillsammans. Hon ”vill ju inte se på sin pappa som en vidrig man – han är ju trots allt hennes far” och hon ”känner ju ändå starkt för sin pappa”. Hon skuldbelägger nu sig själv, för att hon ”tappade besinningen” vid deras senaste möte och för att hon blev arg på sin pappa.  

När hon så möter upp sin pappa på Bali, visar det sig att Girlie inte har följt med. April frågar honom varför inte Girlie följde med honom på smekmånaden och pappan svarar undvikande, att hon ”inte fick lämna landet”. Sedan drar han till med att det ”inte passade att hon reste just nu, eftersom hon har fullt upp med sin utbildning.”

April vet, att de filippinska myndigheterna har förbjudit den minderåriga Girlie att lämna landet i sällskap med Dale och hon hoppas på, när till och med myndigheterna pekar med hela handen och fördömer Dale´s agerande,  att han själv skall förstå hur förkastligt hans agerande är. Dale blir sur, vägrar att diskutera med sin dotter, reser sig upp och går iväg. April säger till sin far att de nog inte har så mycket mer att säga varandra och att han ”ändå aldrig har varit en bra pappa för henne”.

Den 73-årige Dale gör som många andra män, när de ställs inför obehagliga frågor och blir avkrävda att ta ansvar för sina handlingar – han skiftar fokus. Han vänder nu fokus mot sin dotter och påstår att hon ”bara vill tjäna pengar på sin dokumentär-film”, att hon ”bara vill skada och såra andra människor” och därefter drar han till med en manlig retorik-klassiker – han projicerar och påstår att det är HON som är ”sjuk”. Han säger till sin dotter:

– ”Du är väldigt, väldigt sjuk!”

April åker hem till Kanada igen och säger sig ha slutat söka, efter någonting som inte finns – en far. Hon ville så gärna tro att hennes pappa egentligen är ”en fin man” men dokumentär-filmandet hjäpte henne, att se på sin pappa genom andras människors ögon. Hon blev helt enkelt tvungen, att se sanningen om sin far i vitögat.

Den 73-årige Dale är nu bosatt i Filippinerna med den 50 år yngre Girlie och hennes familj.

Frågan är – har pendeln stannat nu för April, eller kommer hon att ta upp kontakten med sin gamle far igen? 

Det sista hoppet som lämnar många kvinnor, är ju hoppet om mannen.

Annonser

14 thoughts on “Pappas unga fru

 1. En sådan far hade jag helt klart tagit avstånd ifrån och aldrig aldrig mer talat med honom. Egentligen var det mycket modigt av henne att filma det hela och att få upp ögonen. Det sista kan vara svårt för många, dvs att verkligen se vad slags far man har. Jag antar att hon som oss all är så matade med pappans viktiga roll för barnen, trots att han inget annat är en hög med skit som faktiskt struntar i vilka han gör illa genom sitt agerande. Vidrig man det där.

  • LB: Även jag, hade tagit avstånd från en sådan pappa.
   Det som främst slår mig, är hur April pendlar fram och tillbaka som kvinnor ofta gör. Hon litar inte riktigt på sig själv, sin intuition, instinkt, moraliska värderingar och sina åsikter utan vacklar/låter sig övertalas av sin far, att det han gör (till och med kn*llar och ingår äktenskap med barn) samt bryter mot lagen, kanske ändå är ”helt normalt”.

   Ja, fy vilken äcklig gubbjävel.

 2. Tyvärr måste jag säga, ser jag detta på nära håll, det att man inte tar ställning.
  Det finns tillfällen i livet då en måste till och med välja sida, inte bara tyst utan så högt att det hörs.
  Det handlar om att öppna ögonen, att se sanningen och sedan göra det enda rätta. Det är för många som inte gör det.

  • LB: Det kvinnliga självbedrägeriet finner ofta inga gränser. Det finns kvinnor som låter män inbilla dem, i princip vad som helst.
   Jag instämmer alltså – det är hög tid för kvinnor att öppna ögonen och våga se sanningen om män istället för den bild som män har skapat av/om sig själva.

 3. Jag såg dokumentären och det skrämmer mig lite att jag själv också pendlar fram och tillbaka. Gör han rätt eller fel? Vem är det ”synd” om? Är det ömsesidig kärlek eller är det fråga om övergrepp? Jag kommer på mig själv med att vilja förlåta honom. Din sista mening är alltså väldigt talande!

  • Chiaki: Du kommer på dig själv med att vilja förlåta honom och som sagt – du är inte ensam som kvinna om det. Kvinnor försöker alltid finna förmildrande omständigheter för män, eftersom det är så män själva gör och så vi alla har blivit uppfostrade.

   Skulle du acceptera att din 73-åriga gamla mor gifte sig med en minderårig pojke från Filippinerna? Att din gamla mor ”lät” den 15-16-årige pojken slicka henne mellan benen närhelst hon var kåt? Hade du trott då, att det handlade om ”ömsesidig kärlek” mellan pojken och din mor? Knappast?

   • Du är så himla cool NBT när du är rak och saklig och inte censurerar och behagliggör meningar. Det är en tråd genom bloggen som är väldigt bra och konstruktiv. Så gillar jag att göra med!

    När du gör det till en mamma som beter sig så blir det så tydligt vidrigt förhållningssätt. Den gränslösa egoismen och hur den här mannen exploaterar, inte bara dottern tycker jag, utan föräldrarna med och deras begränsade sociala resurser och fattigdom. Inte konstigt att barnet inte kan värja sig eller följer ett trosystem som föräldrarna bär på. Föräldrar som egentligen borde stärka och bygga upp sitt barns självkänsla och integritet så att hon kan välja en väg utifrån henne själv -helt och fullt ut!

   • A: Tack snälla du! 🙂
    Jag är trött på att linda in saker, bara för att det skall låta lite mer ”behagligt” i folks öron. Det gäller att benämna saker och ting för vad de är och vid dess rätta namn tycker jag. Kul att du är likadan – inte alla människor gillar raka puckar utan ”fina omskrivningar”.

    Vi skulle aldrig acceptera att våra 73-åriga mammor låter/tvingar unga, fattiga filippinska pojkar slicka dem mellan benen på regelbunden basis för att tillfreddställa mammornas ”sexbehov”. Olika spelregler gäller alltså för kvinnor och män på alla plan i hela världen. Män kommer undan med våld och övergrepp, till och med mot barn och vissa kvinnor hjälper till att försvara, negligera och förminska männens handlingar åt dem (som om det inte räcker med att männen själva gör det?). Det är förfärligt!!!

    Stackars ”Girlie”… Jag känner så starkt med flickan. Hon blev såld av sin egen pappa till en gammal kåt äcklig gubbjävel. Till och med de filippinska myndigheterna försöker skydda landets flickebarn men vad hjälper det…?

 4. Annat var det förr. Tant Struls första singel hette ju PAPPAS TANT.

  Min pappa har träffat en annan tant
  min pappa har träffat en annan tant
  min pappa har träffat en annan tant
  fast jag hoppades att det inte var sant
  och jag hoppades att det inte var sant

   • Men jag skrev väl att det var Tant Strul och därmed Kajsa Grytt !

    I texten förekommer f ö Västerskog., en tämligen okänd plats i Håbo
    kommun !

    I nedanstående text förekommer t o m Falköping !

 5. Jag tror Dale har blivit duperad av Girlie och hennes familj. Fillipinerna är ju ett fattigt land.
  Har svårt att tro att G verkligen älskar D.
  Personligen skulle jag klippa banden direkt om Dale var min far. Det är mer än snuskigt när en gammal gubbe har 6 med en minderårig

  • zoega: Dale framstår inte som en gammal man som inte har en aning om vad han gör eller som låter sig ”duperas” av en minderårig flicka. Tanken är faktiskt riktigt skrattretande för mig. Han är däremot själv väldigt duperande och beräknande.

   Jag instämmer däremot i, att det inte finns någon ”kärlek” i den här relationen och jag skulle heller ALDRIG mer prata med min pappa, om det visade sig att utnyttjade barn/tonåringar sexuellt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s