Fröken Frimans krig

Följer ni Fröken Frimans krig?

”I berättelsens centrum finns Dagmar Friman (Sissela Kyle) som flyttar hem till Sverige efter att ha bott i flera år hos goda vänner i suffragettrörelsens London. Hon är en rättfram och på ytan osentimental kvinna som äntligen ser en möjlighet att förverkliga sina drömmar om ett självständigt liv och ett rättvisare samhälle.

Handlingen kretsar kring Svenska Hem, ett livsmedelskooperativ som startades uteslutande av och för kvinnor. Det gjordes med brinnande passion och i ilsken protest – mot manssamhället och mot det utbredda fusket och snusket i livsmedelsbranschen.

Stadens manliga livsmedelshandlare såg till en början ingen anledning till oro över det befängda projektet. Men ju närmare kvinnorna kom att förverkliga sin idé, desto mer spred sig nervositeten. Tänk om fruntimren skulle stjäla deras kunder? Eller dumpa priserna, om de arbetade själva i butiken?

Alla karaktärer är fiktiva men många av händelserna kring Svenska Hem är hämtade från verkligheten.”

Manuset är skrivet av Pernilla Oljelund och producent är Maria Nordenberg som även har gjort Torka aldrig tårar utan handskar. Verkligheten bakom serien:

”Kvinnorna hade alla odds emot sig när de startade den ”första” egna matbutiken Svenska Hem vid Stureplan i Stockholm. De hade varken pengar eller rösträtt och männen var deras förmyndare.

Året var 1905 och i smutsen på Hötorget såldes ruttnande höns som haft difteri eller kolera. Kogubben kom med sin vagn och skopade upp mjölk från kor som smittats av tuberkulos. I butikerna var mjölet utblandat med gips och sockret med krita. Barnen dog av diarréer och lungsot.

I protest mot matsnusket fick lärarinnan Anna Whitlock en grupp vänner och bekanta att gå ihop och satsa sina hushållspengar till en kooperativ butiksförening. Bara kvinnor fick äga och handla i affären. Butiken skulle vara ljus och vackert turkosblå och alla varor av hög kvalitet. Tanken var även att underlätta det tunga hushållsarbetet för kvinnor genom att sälja färdiglagad mat och erbjuda tjänster som uthyrning av hushållsredskap, så som dammsugare.

Stockholms handlare, som alla var män (handlarna är fortfarande män/NBT), startade en bojkott och hotade alla som levererade varor till Svenska Hem. Men kvinnorna gav sig inte. De drömde om en ny värld. Och kunderna strömmade till butiken. Rörelsen växte till fem butiker med god ekonomi med 3000 medlemmar. Selma Lagerlöf, Elin Wägner, Harriet Bosse och Ellen Key fanns med i denna konsumentförening långt före Konsum, dagens Coop.

Monika Björk och Eva Kaijsers bok Svenska Hem – en passionerad affär, har inspirerat till att historien om Fröken Frimans krig blivit tv-serie.”

Det finns en hög igenkänningsfaktor i den här serien, för både kvinnor och män. Vi känner alla en ”Lottie”, en ”Rut”, en ”fröken Friman” eller en ”Frithiof”. Serien är en ypperlig studie i hur både män och kvinnor agerar mot kvinnor och med män i Patriarkatet, dvs i en antifeministisk och mans-styrd värld men även ett ypperligt exempel på hur kvinnor som går samman, kan förflytta berg. 

Fortfarande, år 2014, kan vi tyvärr känna igen oss i denna serie samt dessa kvinnors och mäns liv och levnadsförhållanden.

Se den!

 

Annonser

2 thoughts on “Fröken Frimans krig

  1. Jag såg förra vändan och den är underbar och jag kände riktigt hur kämpaglöden finns där någonstans. Det kommer en uppföljning som ska visas 2015. Sissela Kyle är som klippt och skuren för rollen och sen tycker jag att det är roligt att få se Lena T Hansson igen som jag har undrat över vart tog hon vägen. Sen gillar jag ”Paradis” också och hur det ska går för Denise.

    • SQE: Håller med. Serien är en verklig feminist-pepp och en viktig påminnelse om hur mans-världen såg ut och SER ut för kvinnor.
      Jag är väldigt dålig på att hålla reda på tv-program och dålig på tv-tittande överlag så jag har faktiskt inte sett Paradis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s