Kvinnors ”köns-kyla”

Det faktum att heterosexuella kvinnors orgasm-förmåga drastiskt minskar, då de har sexuellt umgänge med män, är väl känt i både nutid och dåtid men det är ett faktum som det inte pratas om särskilt ofta. Man diskuterar i alla fall sällan, vad de verkliga orsakerna till detta kan vara. I modern tid, verkar det dock bli allt vanligare att sexologer pekar på det uppenbara, dvs vikten av klitorisstimulans.

De flesta kvinnor får orgasm under onani men betydligt mer sällan orgasm, vid sexuellt umgänge med män. Det är uppenbart, att detta beror på att heterosexuella män (och vissa kvinnor) lever i vanföreställningen, att de flesta kvinnor skall kunna få orgasm, bara av en mans penetration. Så är alltså inte fallet – majoriteten av alla kvinnor kan inte få så kallade ”vaginala orgasmer” och behöver därför klitorisstimulans för att få orgasm men samtidigt är penetrerande samlag den absolut vanligaste sexuella praktiken bland heterosexuella par.

Det är rent absurt, horribelt och faktiskt riktigt skrattretande hur man i både nutid och dåtid, har försökt att finna diverse märkliga ”förklaringar” till hur det kommer sig, att kvinnor sällan får orgasm vid penetrerande samlag med män. Problemet har alltid lagts över på kvinnan, som om det skulle vara något ”fel” på kvinnor som inte kan få orgasm på annat sätt än det fullt normala för kvinnor, dvs genom stimulans av klitoris.

En kvinna skriver år 1940 till RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) och frågar varför hon inte får orgasm vid samlag med sin make. RFSU svarar, att hennes ”köns-kyla” troligen inte har så djupa rötter och att hon nog bara behöver lite mer tid för att ”tina upp”. RFSU menade även, att kvinnors rädsla för graviditet, kunde vara en vanlig orsak till kvinnors ”köns-kyla”, då de hade sexuellt umgänge med män. Här skall vi komma ihåg, att det inte fanns några andra alternativ för kvinnor på den tiden att utöva sin sexualitet, än att göra det med män. Föreställningen om att onani var skadligt, levde kvar långt in på 1900-talet (det ansågs alltså skadligt för kvinnor att stimulera klitoris), homosexualitet var förbjudet i lag och majoriteten av alla kvinnor hade inga andra val, än att dela sina liv (och därmed sin sexualitet) med män. 

Ordet ”köns-kyla” var dåtidens populära beteckning på det mer kliniska ordet ”frigiditet”. ”Frigid” betyder ”kall” på latin och ”kall” i det här sammanhanget, var samma sak som ”frånvaro av sexuella känslor och/eller oförmåga till orgasm”.

En engelsk manlig läkare vid namn William Acton hävdade år 1857:

”Jag skulle vilja säga att majoriteten av kvinnorna (lyckligtvis för dem) upplever inga sexuella känslor av något slag. Det som bland män är vanligt, gäller för kvinnor bara undantagsvis.”

Acton menade, att det förvisso fanns undantag, t.ex kvinnor som var ”sinnessjuka nymfomaner” men det rådde ingen tvekan om, att den sexuella känslan hos majoriteten kvinnor var slumrande och, då den eggades, mycket svag jämfört med mäns.

Som jag skrev i föregående inlägg, förändrades den manliga bilden av Kvinnan som asexuell, under början av 1900-talet. Nu ansåg man att Kvinnan hade förmåga till orgasm och sexuella känslor och detta etablerades inom den (manliga) medicinska litteraturen. Med anledning av denna manliga, nyvunna insikt 😉 om kvinnlig sexualitet, hamnade även kvinnors så kallade ”frigiditet” och ”köns-kyla” i fokus. Tidens (manliga) sexologer var eniga om att köns-kyla bland kvinnor, var ett utbrett och allvarligt problem men uppgifterna om hur stort problemet egentligen var, varierade.

En man vid namn Wilhelm Stekel, hävdade att 40-50 % av alla kvinnor var frigida. Andra män hävdade att det rörde sig om 20 % och vissa menade att den egentliga siffran var 80-90 %. Att uppgifterna varierade så stort, beror sannolikt på att kvinnors påstådda frigiditet definierades på olika sätt av de här männen – brist på sexuell lust, oförmåga att få orgasm eller oförmåga att få orgasm under (penetrerande) samlag med män.

År 1937 skriver ännu en kvinna till RFSU (nedkortat):

”Jag är 27 år och har varit gift i 3 år. Under denna tid har jag inte haft någon glädje av vårat könsumgänge. Jag är skild nu. Det kom till stor del an på min motvilja för samlaget. Jag har inte velat säga hur kall jag är, utan har låtsats en värme som jag aldrig känt.”

RFSU svarade kvinnan, att köns-kyla drabbar cirka 60 % av alla kvinnor, att hon inte behövde oroa sig och att köns-kyla bland kvinnor i regel beror på ”hämningar, vilka har orsakats av en sexualfientlig uppfostran”.

Flera hundra kvinnor skrev varje år till RFSU med frågor om frigiditet och ett växande antal uppsökte rådgivningsbyråerna. RFSU gav även ut en broschyr som vände sig till ”gifta (hetero-) par som älskade varandra och levde i varaktig förbindelse”, vilket sades vara en ”förutsättning för gemensam kärlekslycka”.

RFSU hävdade på den tiden, vilket vi tyvärr ser att sexologer gör även i modern tid, att kvinnors påstådda köns-kyla/frigiditet (oförmåga till orgasm) vid sexuellt umgänge med män, främst hade ”psykologiska orsaker”. RFSU menade att ”ångest” hindrade kvinnan att ”ge sig hän, ge upp självkontrollen och smälta samman med mannen”. ”Sexualfientlighet” ansåg RFSU, skulle kunna vara en bidragande orsak till kvinnors frigiditet precis som ”traumatiska upplevelser” och/eller rädsla för graviditet. RFSU vände sig dock emot de många ”missförstånden” som spreds i samhället om kvinnors frigiditet, t.ex myter om att kvinnors oförmåga till orgasm vid samlag med män, skulle kunna bero på något ”anatomiskt eller medicinskt fel på hennes könsorgan”, att kvinnan ”onanerat” eller ”haft många och tidiga sexuella förbindelser”.

Det hände mycket sällan, att RFSU påtalade för kvinnor att de kunde få orgasm, om klitoris stimulerades under samlaget med mannen. Sällan ville man att gå in på själva detaljerna kring hur kvinnlig orgasm uppstår. Sigmund Freuds idé under 1800-talet, om den så kallade ”vaginala orgasmen”, dvs hans befängda idé om att kvinnans lust skulle ”flyttas över” från klitoris till vaginan, var något som RFSU sällan valde att informera kvinnor om. 

De oftast manliga ”förklaringarna” till kvinnors så kallade frigiditet, eller som det oftast handlade om – oförmåga till orgasm och sexuella känslor under sexuellt umgänge med män, var många och ofta mycket fantasifulla:

Brist på/förbud mot preventivmedel, rädsla för graviditet hos Kvinnan, relationsproblem, psykiska problem och ångest hos Kvinnan, sexualfientlighet hos Kvinnan, ”fel” på Kvinnans anatomi/vagina, kvinnlig onani, traumatiska upplevelser hos Kvinnan etc. Det fanns även de som framförde, att kvinnors bristande sexuella lust och bristande orgasmförmåga, vid sexuellt umgänge med män, skulle kunna bero på Kvinnans underordning i samhället.

En annan orsak till kvinnors påstådda frigiditet, sades kunna vara mäns ”köns-svaghet”, vilket var samma sak som manlig impotens eller som oftast avsågs med uttrycket – ”för tidig” utlösning. Kvinnan ansågs vara långsam i den sexuella reaktionen medan mannen var snabb. Detta, menade man, skulle kunna orsaka kvinnors uteblivna orgasmer vid sexuellt umgänge med män. Mäns könssvaghet ansågs, till skillnad från kvinnors frigiditet, inte ha några psykologiska orsaker. Medicinska grunder ansågs ligga bakom mäns så kallade könssvaghet, t.ex hög ålder, sjukdom eller hormonbrist.

Ni vet, och jag vet, att de här vanföreställningarna om kvinnlig orgasm och kvinnlig sexualitet, frodas än idag. Många män lever kvar i vanföreställningen, att deras runkande i kvinnors vaginor (eller till och med anus), i sig och allena, skall kunna ge alla kvinnor orgasm och sexuell tillfredsställelse. Många kvinnor lever kvar i samma vanföreställning. För majoriteten av alla kvinnor, fungerar inte detta, då majoriteten av alla kvinnor aldrig kommer att uppleva några så kallade ”vaginala orgasmer”. Kvinnor får orgasm genom att klitoris stimuleras. Det är det ”normala” sättet för kvinnor att få orgasm, om vi definierar ordet ”normalt” som ”de allra flesta” eller ”majoriteten”.

Så hur kommer det sig, att man (läs:män) i dåtid och nutid och på ett så löjligt sätt, har undanhållit information om kvinnlig orgasm, hur den uppnås och hur avgörande klitoris är, för kvinnors sexuella tillfredsställelse? Hur kommer det sig att man (läs: män) har hittat på de mest fantasifulla ”förklaringar” till varför väldigt många kvinnor inte får orgasm, vid penetrerande samlag med män? Kvinnor, som samtidigt inte har några som helst problem att få orgasm på egen hand vid onani, då de stimulerar klitoris? Problemet hade ju varit, och är ju, lätt som en plätt att råda bot på – ständig klitoriskontakt.

Vi feminister menar att detta är, och alltid har varit, ett sätt att försöka anpassa den kvinnliga sexualiteten till den manliga sexualiteten. Ett sätt att göra kvinnlig sexualitet ”gemensam” med manlig, i syfte att få kvinnor och män att tro att deras respektive sexualitet är beroende av varandra, för att ens kunna tillfredsställas. Eller åtminstone i syfte att få kvinnor att tro, att kvinnlig sexualitet är beroende av en mans snopp, för att ens kunna tillfredsställas. När en mans snopp- runkande i Kvinnans kropp, av fullt naturliga och biologiska skäl, inte räcker till för att tillfredsställa Kvinnan sexuellt, görs detta till ett problem för Kvinnan – då skapar man en föreställning om att hon är ”onormal”, ”psyk-sjuk” eller ”frigid”. Allt detta är så jävla absurt, att jag inte riktigt vet vad jag skall likna detta med?

Ponera att vi kvinnor sprider föreställningen, att män skall få orgasm/utlösning, bara genom att ge oss kvinnor oralsex? Om vi har det sexuellt skönt och får orgasm, så måste ju även män per automatik, ha det lika skönt som vi och också få orgasm, helst samtidigt?

– ”Åh vad skönt du gjorde det för mig, gubben! Det gick för mig nu när du slickade mig. Gick det för dig också?”

Maken:

– ”Öh, näe…?”

– ”Men du är ju för fan frigid och onormal! Du måste söka psykolog-hjälp för att råda bot på ditt problem att du inte får orgasm när du slickar mig. Det kan vara något traumatiskt, bero på ångest eller så är du bara sexualfientlig och hämmad.”

 

 

 

 

Annonser

One thought on “Kvinnors ”köns-kyla”

  1. Tusen takk for fantastisk blogg. Vil bare nevne at klitoris fortsetter innover i vaginaen, ca 9 cm. Noen kvinner har god kontroll på bekkenbunnsmuskulaturen, disse kvinnen vil få hva som kalles vaginal orgasme. Dvs man trenger ikke berøre ytre del av klitoris, men den indre delen, som faktisk er størst.
    Klem fra Hedii

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s