Moderskap

Jag har börjat fundera alltmer på en sak, som jag inte själv har personlig erfarenhet av – Moderskap. Av den anledningen, skulle jag behöva er hjälp med lite tankar kring detta. Ni brukar vara så himla bra på att skicka mig intressanta länkar och det tar jag förstås tacksamt emot, även i det här fallet.

Mina funderingar handlar kanske främst om graviditet, amning och anknytning mellan mor-barn under spädbarns-åren men även om moderskap i sin helhet, så att säga.

Mina tankar går så här och jag skulle jättegärna vilja höra era, alltid lika kloka synpunkter och åsikter kring detta. När jag talar om mammor och mödrar nedan, så avser jag främst heterosexuella mammor/mödrar.

Förr i tiden, innan mannens omfattande, offentliga sexualisering av kvinnan och kvinnans kropp formligen exploderade i mans-samhället, var kvinnans främsta uppgift att vara en ”god mor” åt sina barn. Kvinnor på den tiden var förskonade (nästan i alla fall) från vårt nutida mans-samhälles extrema utseende, vikt – och sexualiseringshets gentemot kvinnan.

Det fanns t.ex inget smink, inget större utbud av olika ”kvinno-kläder” och definitivt inga så kallade ”sexiga” underkläder, inga hårstylings-preparat, inga gym, inga solarier, inga löshår eller lösnaglar eller – you name it. Kvinnor på den tiden, hade förmodligen dånat vid blotta tanken på att kvinnor i framtiden skulle komma att lägga sig på operationsbordet, för att t.ex operera in stora kuddar i sina bröst för att bli ”sexigare” för män. 🙂

Att den här manliga sexualiseringen av kvinnors och till och med små flickors kroppar, skadar flickor och kvinnor, vet vi idag. Kvinnor och framför allt unga flickor lider i allt högre grad av självskadebeteende, olika former av ätstörningar, psykiska sjukdomar osv.

Vad jag har börjat fundera på, är vad denna mans-sexualisering av kvinnor och kvinnors kroppar har gjort mot moderskapet och, i förlängningen, mot barnen? 

Det kommer ständigt nya rön om både psykisk och fysisk sjukdom som ökar hos människan och inte sällan, kopplas dessa sjukdomar till olika skador som uppstått hos foster, redan i mammans mage. Att mammans levnadsvanor påverkar fostret i magen, känner de flesta till när det gäller t.ex rökning och alkohol och vi vet också att mammors psykiska ohälsa som t.ex svår stress eller psykiska sjukdomar, kan skada/påverka fostrets utveckling i magen negativt. 

Det är väl känt, att dagens moderna kvinnor bantar hårt, både före, under och efter graviditet. Det vore sannolikt att risken är stor i de här fallen, att varken mamma eller foster får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler och kanske påverkas även amningen av nyblivna mammors, ofta smått hysteriska bantande? Brist, hos foster och moder, på viktiga vitaminer, mineraler och liknande bör ju påverka t.ex fostrets immunförsvar och psykiska och fysiska utveckling negativt?

foster_0

Utöver den fysiska och psykiska effekten, som dagens mammors leverne kan ha på foster och barns utveckling, har jag funderat över hur moderskapet har påverkats rent socialt av den manliga sexualiseringen av kvinnan/modern?

Jag minns t.ex när min mamma skilde sig från min styvpappa. Jag, då tonåring, såg min 30-åriga mamma förvandlas från ”min mamma” till ett ”sexobjekt” för män, kort sagt. Hon började klä sig i så kallade ”sexiga” kläder, gick ut på krogen, började röra sin kropp på ett helt annat sätt, prata på ett helt annat sätt och när hon träffade en ny man, såg jag min mamma förvandlas till – ursäkta mamma – ett löjligt, fnittrande, osjälvständigt och behövande litet våp, som sökte den nye mannens bekräftelse på olika sätt. Vi barn visste, att den nye mannen hade makt över mamma – vi var prio två för henne nu. Han talade också gärna vitt och brett inför mig och andra om hetero-sex, hur ”sexig” min mamma var och mer eller mindre insinuerade, vad han gjorde i sängen med henne.

Det här var ingen trevlig upplevelse för en tonårsflicka (fy farao, vilka ovänner vi var, min mor och jag! Mitt förakt för henne fann inga gränser) och jag tror inte heller att min lillasyster uppskattade den här förändringen hos vår mamma. Mamma är ju mamma och barn vill ofta att mamma skall vara ”mamma” och inte något jävla tramsigt, fnittrande ”sexobjekt” för män. Förstår ni vad jag menar här? Med risk för att låta både skuldbeläggande och hård så måste jag ändå bara förklara hur jag tänker:

Förr i tiden såg barn på sin mamma som bara ”mor” – en kvinnas ”uppgift” var att vara ”mor” och inte främst ett heterosexuellt objekt för män. Idag har mans-bilden av kvinnan som ”mor” vänt, för idag är mamman inte främst en ”mor” för sina barn, utan främst ett heterosexuellt objekt för män. Vad syftar jag på här? Jo:

Idag, till skillnad från förr, står många mammor ständigt framför spegeln eller på vågen, sminkar sig, klär sig ”sexigt” för män, ”bejakar sin hetero-sexualitet”, bantar och tränar, opererar brösten, vickar på röven 😉 och jobbar stenhårt på att se ut (i vissa fall bete sig) som unga, ”sexiga” flickor, fastän de är både 30-40-50 och 60 år gamla. De här mödrarna benämns ofta ”VBM” = Välbevarad Morsa och det anses vara en manlig komplimang till dessa mammor.

Inom den manliga porren finns en genre som män kallar ”MILF” (”Mammor som jag (mannen) gillar att kn*lla”), vilket numera är ett välkänt begrepp som har spridit sig vidare ut i samhället. Googlar man ordet så får man upp mans-pornografiska bilder på nakna kvinnor. MILF´s är alltså ett begrepp för mödrar som (fortfarande) anses vara så pass ”sexiga” för män, att män kan tänka sig att kn*lla dessa mödrar. Detta anses vara en manlig komplimang till heterosexuella mödrar och ett tecken på manlig, sexuell uppskattning.

Jag funderar alltså mycket kring, hur den manliga, offentliga sexualiseringen av kvinnan/modern och kvinnans kropp har påverkat förhållandet mellan mor och barn? Hur ser pojkar och flickor på sina mammor idag, jämfört med förr i tiden? Hur upplever en flicka sin mamma idag, hur blir förhållandet mellan dotter och mor under de här förutsättningarna och hur upplever en pojke sin mamma idag, i synnerhet som pojkar i ganska tidig ålder, hittar manlig porr på nätet? Hur påverkas barnen av denna extrema, manliga sexualisering av Modern/Kvinnan i samhället?

Hur ser mammor på sin modersroll idag, jämfört med förr i tiden? Har modersrollen högre prioritet, än rollen som heterosexuell kvinna eller är det tvärtom? Vem går först i heterosexuella mammors liv idag – mannen eller barnen? Hur stor påverkan har den heterosexuelle mannen på moderskapet? Hur påverkas foster och barn av nutida mödrars leverne med t.ex stress, ständig bantning/halv-svält, hård fysisk träning, botox, silikon, depression, antidepressiva medel och psykofarmaka, långvarig p-piller-användning och liknande?

Har ni funderat över det här och hur går era tankar i så fall….?

mamma

Annonser

16 thoughts on “Moderskap

 1. Det finns hur många ingångar som helst här. Helt kort om mammors ”sexighet”. Min erfarenhet är att kopplingen mamma-sex är ungefär det snuskigaste/mest otänkbara som finns för barn. Så har det varit för mina iaf. Där är det definitivt det kyska ”madonnaidealet” som gäller. Det är ju alltid svårt att tala om vad som är ”naturligt” men för mig har detta känts rent intuitivt ganska naturligt och handlar om barnens behov av trygghet och uppmärksamhet hos föräldern. De vill att mamman ska var deras först och främst. Det behöver inte nödvändigtvis handla om freudiansk svartsjuka, vara sexuellt och krångligt.

  Relationen mamma/barn ska ju intevara sexualiserad därav motviljan att se föräldern som seuell varelse tror jag. Det gäller även omvänt från modern till barnet. Jag har oerhört svårt att föreställa mig något av mina barn i en sexuell situation, det är något jag helst undviker at t tänka på men finner ingenting neurotiskt i det. Det känns liksom självklart. Undrar vad ni andra tycker.

  • Flora T: Jag tänker i samma banor som du där. Barn vill ha sin mamma för sig själv. Så mycket kan vi nog konstatera? Jag tycker mig ha sett bland barn, att de inte ens gillar när deras pappa ”stjäl” mammas uppmärksamhet från dem?

   Barn vill att mamma skall vara ”mamma” i t.ex betydelsen – lugn, trygg, stark, rationell, icke-sexuell, snäll, vuxen, klok… Idag, pga massiv manlig påverkan, framställs (och agerar) Kvinnan/Modern ofta som det rakt motsatta, vilket jag menar bör ha/haft effekt på relationen mor-barn? Mannen framställer istället sig själv som den person som har dessa ”moders-egenskaper”.

   Vi hör ofta mammor och kvinnor säga att de minsann måste ”få vara sexuella varelser också” när de har blivit mammor men det låter, för mig iaf, mer som ett manligt skapat önskemål, än ett kvinnligt/moderligt önskemål? Väldigt många mammor, har ju uppenbarligen svårt för att kombinera modersrollen med heterosex-rollen, dvs det tar emot för dem att ”ha sex” med mannen när de har blivit mammor. Jag förstår att bilden av sig själv som mor, inte överensstämmer med bilden av sig själv i sängkammaren med en man. Det blir ju ganska absurt?

 2. NBT: Du efterlyser länkar och här kommer nåt för den verkligt insnöade djupingarna att bita i och grotta ner sig i. Höhö. Jilia Kristevas essaä ”Stabat mater”. Här är en essä om essän…Den belyser det smärtsamma hos moderskapet först och främst. Kluvenheten.
  https://songandsin.wordpress.com/comps-readings/habermas-kristeva/julia-kristeva/stabat-mater/

  ”one does not give birth in pain, one gives birth to pain: the child represents it and henceforth it settles in, it is continuous. Obviously you may close your eyes, cover up your ears, teach courses, run errands, tidy up the house, think about objects, subjects. But a mother is always branded by pain, she yields to it (167).”

 3. Smink har nog använts i alla tider i en eller annan form. I antikens Egypten använde kvinnorna rött smink på blygdläpparna och så var det sotade ögon m.m. :-}

  Min mamma var väldigt flörtig och hade iallafall en affär som jag fick reda på efter att hon hade dött. Hur det var med psykopaten hon var gift med vet jag inte.

  Exponeringen av kvinnor överallt i stort sett varenda tv-serie. Jag tittade på första avsnittet av Fortitude där en kvinna kommer in helnaken i bastun och lägger sig på rygg, var det nödvändigt? Nej såklart inte utan det skulle väl sätta en liten extra knorr åt männen. Killen som satt där fick stånd under handduken och försvann.

  Jag blir så jävla trött på detta så jag orkar snart inte titta på någonting. Varför går det inte bra att bara antyda och så var det ett öppet samlag i en lagerlokal. Det är så trist i en annars bra serie verkade det som.

  Allt för att männen ska trivas och kvinnorna får bara stå ut.

  Kvinnor överlag exponerar sig idag på ett oroande sätt tycker jag och jag kom att tänka på denna bild och det går inte att komma ifrån oavsett vad som står i lagboken. Om jag hade haft en dotter så hade jag oroat mig idag.

  Om det var Lindex för många år sedan som hade en behå-kampanj där jag gick i taket där en mamma i en svart sexig spetsbehå med en baby i famnen, så en ammande mamma måste vara sexig också!?

  Det var någon som sa i någon debatt, att det ligger i kvinnors gener att behaga männen och männen blir frustrerade när dom inte har full koll på ”sina” kvinnor då det är vanligt med vänsterprassel på arbetet. Män har lättare kontroll när kvinnorna är hemma med barnen. Djissus Kraist!

  Det är så jäkla skönt att bo själv och inte ödsla någon tid på en karl som ändå kommer att försöka kontrollera en efter ett tag.

  • SQE: Jovisst fanns det ”smink” i någon form och både kvinnor och män använde det. Män har ju både sminkat sig, haft högklackade skor, burit klänning/kjol och peruk en gång i tiden.

   Jag är också så jävla trött på tv:n. ”Romantiska komedier”. Actionrullar för män där allting måste kryddas med nakna kvinnor och heterosex. Överallt framställs mannen som hjälte, rationell, klok, stark osv medan kvinnor framställs som barnsliga, tillgjorda våp som anspelar ständigt på manlig sexualitet.

   Kvinnor övertar mannens bild av kvinnan och börjar se på sig själva och andra kvinnor med the male gaze, mannens (oftast sexuella) blick. Den bilden som du länkar till, säger en hel del. 14-åriga flickor idag, är något helt annat än 14-åriga flickor på 60-70-talet.

   Ja, det är ju just det…? Mammor får inte vara mammor idag – deras främsta uppgift verkar ha blivit att behaga mannen? Mamman har blivit en främst heterosexuell varelse som finns till för mannen (hans sexualitet) i första hand och för sina barn i andra hand. Kan det handla om att mannen egentligen inte tycker att mammor är särskilt upphetsande att kn*lla och att han därför har behov av att sexualisera modern för sin egen drifts skull, så att säga?

   Det är inte ovanligt att mannen är otrogen när kvinnan blir mamma. Ofta skyller han på ”för lite sex” hemma.

  • Ann: Det är helt sjukt. Jag skrev ju om ”anorektiska, gärna döende modeller sökes” för några år sedan, när det visade sig att reklambyråer mfl raggade modeller utan anorexi-klinikerna. Män gillar att skada kvinnor och flickor i sitt mans-samhälle tydligen?

 4. ”Jag har börjat fundera alltmer på en sak, som jag inte själv har personlig erfarenhet av – Moderskap. ”

  Minns jag fel, eller har du inte varit lite styvmor i alla fall ?

  • Ver: För en gångs skull har du rätt. 🙂
   Jag har varit styvmor åt en liten tös men även jag utvecklade mycket starka känslor för henne så tror jag inte att det går att jämföra med moderskap.

 5. ”Förr i tiden, … ”
  ”Kvinnor på den tiden var förskonade (nästan i alla fall) … ”

  Men, NBT, det var inte bättre förr, bara annorlunda …

  • Ver: Jag har inte påstått att det var bättre förr. Jag har påstått att kvinnor förr i tiden åtminstone var förskonade från den manliga extrema sexualisering, som vi ser av kvinnors kroppar i dagens mans-samhälle.

   Förr i tiden hade mannen kontroll över kvinnan ändå och utan att behöva inbilla henne, att han var sexuellt nödvändig för henne.

  • Ver: Tack för länken – detta är verkligen en positiv nyhet! 🙂
   Haha! Nej det är många år sedan, som jag beslutade mig för att välja bort barn i mitt liv. Jag har aldrig känt att jag har velat åta mig ett sådant enormt ansvar över en annan människa. När jag var yngre, hade jag inte heller ekonomiska möjligheter att fostra ett barn utan en mans inkomst och då var det absolut inte intressant för mig.

 6. Om kvinnor ammar ute blir de porrförstörda männen upprörda och media skriver att ”folk” (som alltid är lika med män- jämför att”människor” är lika med kvinnor) upprörda.
  Jag blir inte upprörd- undrar vad det beror på? Jag kanske kollar för lite på kvinnoförnedrande sexistisk kvinnoobjektifierande porr?

  • Anna G: Jag tror att det kan ha med att göra att män tror att kvinnors bröst är skapade för mannens skull och inte för barnens skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s