Tre historiska och nutida sätt för mannen att kontrollera och förtrycka Kvinnan

Mannen har alltid använt sig av sin odemokratiskt tillskanskade makt på tre olika politiska/samhälleliga områden, i syfte att effektivt förtrycka Kvinnan. Det gör mannen och patriarkatet än idag och historiskt sett är det tydligt att, när mannen/patriarkatet förlorar makt över Kvinnan på ett utav dessa tre områden, verkar patriarkatet snabbt för att förstärka den manliga makten på något av (eller båda) de andra områdena. Dessa tre områden är, utan inbördes ordning:

* Ekonomiskt

* Sexuellt

* Reproduktivt eller snarare genom den så kallade ”fadersrätten”

Först den dagen, då Kvinnan har lyckats befria sig från den manliga makten över hennes ekonomi, sexualitet och hennes barn, kommer könen att ses på som jämlika medborgare på jordklotet och få samma chans att påverka hur vårt jordklot, vårt gemensamma hem, skall styras.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

5 thoughts on “Tre historiska och nutida sätt för mannen att kontrollera och förtrycka Kvinnan

 1. Jag tycker frågan om den delade föräldraförsäkringen är jättesvår. Jag önskar att männen ville träda in i en mer ansvarsfull och omsorgsgivande föräldraroll men tvivlar på att många är mogna för det och att det inte är värt att ta risken att experimentera med det dyrbaraste vi har.

  Myndigheter och media är till skillnad från vad papparättsrörelsen väldigt pappatillvända med olyckliga konsekvenser för både mödrar och i synnerhet barn som du ju väl har skildrat.

  Det finns ingen rättssäkerhet för barn som utsätts för vanvård, misshandel och övergrepp från sina fäder pga av denna ideologi och mödrar som försöker skydda dem misstänkliggörs, demoniseras och bestraffas ofta. En individualiserad föräldraförsäkring kan få såna svåra konsekvenser att fadern vägrar ta ut sin del och dessa då fryser inne och modern får ordna det för barnen bäst hon kan. De flesta föräldrar har ju numera gemensam vårdnad vilket också det kan innebära konsekvenser om mannen inte är samarbetsvillig som att halva det lilla barnbidraget försvinner även om han inte vill spendera en krona på de gemensamma barnen. Om och om igen behöver vi dessutom ta upp den skriande orättvisan att kvinnor med sina mycket lägre livslöner också i vårt land land är försörjningsskyldiga till 75% oavsett den andra förälderns förmögenhet och inkomster.

  Även om familjerätten säger att det ska vara lika så är det få fäder som de facto betalar mer än det ytterst lågt beräknade underhållsstödet som trots regeringens lila höjning med 300 kr ändå är pinsamt lågt.

  Numera dignar även mödrarna under bördan av hemmavarande vuxna barn då många pga av ungdomsarbetslöshet och försämrad skola samt bostadsbrist inte kan försörja sig själv långt upp i 25 års ålder, ibland ännu längre. Och sedan är det eden usla äldrevården som det också faller på kvinnorna lott att kompensera för….oj voj! Hårt är vad det är och inte mycket ljusning i sikte.

  • troubariz: Du har så rätt i detta! Frågan är jättesvår men det beror nog snarare på att vi alla har normaliserats in i tanken att män, efter några sekunders avlande, skall ha lika mycket rätt, och till och med MER rätt, till det som bildas/skapas, föds ur och närs av en kvinnas kropp, än vad hon själv har. Ju mer jag har tänkt på detta, desto sjukare har ”fadersrätten” framstått.

   Dessutom lever många kvar i vanföreställningen att ”pappor” alltid har funnits som en ”livsviktig” ingrediens i barns liv och att män och kvinnor alltid har levt i tvåsamhet med ev gemensamma barn. Vi lever också med vanföreställningen att kvinnor själva, historiskt sett, alltid har ”valt” att blanda in män i familjen kvinna-barn. Det är inte sant. Fadersrätten, kärnfamiljen och tvåsamheten man-kvinna som vi ser på den, är tämligen nya företeelser i människans historia och skapat av män.

   Jag har själv vacklat i denna fråga och förundrats över hur feminister å ena sidan propagerar för mäns lika ansvar för barnen men som å andra sidan menar att mammor skall ha förtur i vårdnadstvister. Jag bestämde mig för ett par år sedan, med hjälp av Erik. Kvinnan skall ha alla juridiska rättigheter över det som bildas, föds ur och närs av kvinnans kropp och som hon, av biologiska, psykologiska, fysiska och hormonella skäl, har helt unika band till, dvs hennes barn.

   Jag anser att våra feministiska föregångare har begått ett stort misstag i den här frågan, då de har propagerat för att män skall ha lika mycket rätt till det som kommer ur en kvinnas kropp, som hon själv har. I praktiken har detta inneburit att fullt kompetenta och ansvarskännande mödrar har förlorat sina barn till män som är det motsatta. Män/pappor har idag alltså MER rätt till vad som bildas i kvinnors kroppar, än vad kvinnor/mammor själva har. Modersrätten och barnrätten existerar inte längre – kvar finns bara fadersrätten och det är en skrämmande utveckling för både kvinnor och barn. Inte för att detta är en ny företeelse – det är en återgång till 50-talet, då män hade utsett sig själva till förmyndare över kvinnors barn.

   Det är iofs fullt förståeligt att feminister och kvinnorörelsen har haft inställningen att män måste belastas med ansvar för de barn som de har satt till världen. Under patriarkatet och dess manliga vansinnes-regler, får feminister göra så gott de kan för att försöka skydda kvinnor och barn. Dåtida feminister såg framförallt den ekonomiska och sociala faran som 50-talets kvinnor och deras barn befann sig i och verkade främst för att få ut dem ur de påtvingade mans-hemmen och för att slippa vara beroende av en man för sin överlevnad. Det är tyvärr ofta så, att feminister och kvinnor måste välja mellan pest och kolera i ett mans-samhälle som inte är skapat av eller för kvinnor och barn.

   • Och vi förstår ju alla vad detta går ut på? Det handlar inte om att män vill ta fullt ansvar för ”sina” barn, att män är så jävla intresserade av barn eller av att ta hand om barn – det handlar om mannens makt över Kvinnan. Det finns inget bättre sätt att utöva manlig makt över Kvinnan, än att använda kvinnans barn som vapen mot henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s