Är det verkligen ryssen eller IS vi behöver vara rädda för?

Vi ”vanliga” medborgare, överallt i världen, har naturligtvis inte en aning om vad makthavarna i världen egentligen sysslar med eller vad deras agenda är. Alla människor som ifrågasätter saker och ting och som kräver raka svar från makthavarna, på vad som är mycket enkla frågor, avfärdas som ”konspirationsteoretiker” och sedan läggs locket på. Människor som har svårt för att ge raka svar på raka frågor, gör alltid mig väldigt misstänksam.

Ordet ”konspirationsteori” skall ge oss en bild av galna påhitt av fullständigt galna och förvirrade människor men oftast finns det inget som helst ”galet” i så kallade ”konspirationsteorier” – det handlar (oftast) bara om ett fullständigt normalt ifrågasättande med väl underbyggda argument och bevis.

Jag har under en längre tid ställt mig frågor som t.ex:

  • Är det verkligen ryssen eller IS som vi skandinaver och andra världsmedborgare behöver vara rädda för? Eller är det amerikanarna/USA?
  • Makthavarnas förbud mot kvinnors aborter, i bl.a USA, samt makthavares diskussion kring att inskränka kvinnors aborträtt även i Skandinavien och på flera andra ställen i världen – varifrån kommer denna mans-idé och varför drivs denna världsomspännande agenda just nu? En sak som jag med säkerhet vet, är att inga maktmän bryr sig om foster eller om kvinnor, det vill säga om denna ”omsorg” inte på något sätt gynnar maktmännen själva förstås. Vad jag också vet, är att makthavare med krigsplaner behöver mer folk – de behöver soldater.
  • Det förfärliga kvinnohat som vi har sett spridas och uttryckas i alla tidningar, bloggar och forum på internet det senaste decenniet, dvs inte bara i de skandinaviska länderna utan även utomlands (överallt) – varifrån kommer detta? Är det ens möjligt att denna globala spridning av manligt, fullständigt groteskt kvinnohat skulle kunna vara en slump?

Utöver detta har vi sett högerextremismen och rasismen samt hatet mot muslimer spridas över hela Europa och övriga delar av världen. Med mera, med mera.

Jag har länge tänkt att skriva ett inlägg med titeln ”Är det verkligen ryssen vi behöver vara rädda för” men så hittade jag en artikel som redan beskriver det, som jag själv vill ha sagt:

http://sourze.se/2015/11/06/den-tredje-vagen__91804#.Vk7mqL-JJOZ

”Det verkar nu som en majoritet av svenska folket är för ett medlemskap i Nato. Och kanske vill de därmed också överge den alliansfrihet och neutralitetsprincip som i generationer styrt vår utrikespolitik. Om man går med i Nato identifierar man sig med väst, ställer sig under amerikansk hegemoni och tar ställning för västerländska värderingar. Och skaffar sig motståndare, i öst, framför allt i Ryssland. Man blir delaktig i konflikter och tvingas välja sida.

Västvärlden står demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Men väst står också för en ohämmad kapitalism, för globaliserade ekonomier, för hämningslös konsumtion, kommersialiserade budskap, för materialismens överhöghet, ekonomiernas styrning av individerna, konkurrenstänkade och tro på ständig tillväxt . Väst står för den kultur som har lett in planeten i en bana som nu håller på att förvandla den, genom klimatförändringar, urbaniseringar, luftföroreningar, försurningar, exploateringar, nedsmutsningar, överutnyttjanden.

Väst har invaderat in i Irak på lögnaktiga grunder, Genom natostaters agerande har IS skapats. Nato krigade i Afghanistan och tvingades lämna landet i sämre skick än det var, Nato överskred sitt mandat i Libyen där det nu råder kaos.

Och Nato förlägger baser i länder kring Ryssland, försöker nu värva Sverige och Finland för att ytterligare inringa Ryssland. Samtidigt målas Ryssland upp som ett hot och det varnas för ryska aggressioner.

Men kanske är ryska ställningstagande avhängiga det provokationer de upplever när Nato allt mer flyttar fram sina positioner, i Baltikum, Polen, Östeuropa, Turkiet, Irak och Afghanistan.

Sverige är redan en del av väst. Vi ser amerikanska filmer och TV-program, vi talar engelska, klär oss i amerikanska jeans, vi följer den amerikanska debatten, känner till amerikanska kändisar . Och vi har i stor utsträckning anammat en amerikaniserad livsstil.

Det ryska är oss mer främmande, vi förstår inte språket och vet nästan inget om kulturen. Och det medierna informerar om verkar avskräckande. Men borde vi inte sätta oss bättre in i våra grannars förhållanden, försäöka bättre lära känna denna stora nation på andra sidan Östersjön.. Se deras filmer och lyssna på deras musik, läsa deras litteratur, se deras konst, förstå deras samhällsliv.

Sverige har länge stått för en tredje väg. En väg mellan kapitalism och planekonomi. En folkhemsväg med folkbibliotek, folktandvård, folkets hus. En väg med fackförbund, försäkringskassor och bildningsförbund. En egen, neutral, fredlig väg utanför maktblocken som omvärlden mött med respekt.

Innan man låter denna svenska särart försvinna, borde man fundera över om Ryssland verkligen utgör det hot som det utmålas som, om det inte är USA och Nato som är de mer aggressiva krafterna i vår verklighet –  och över hur vi vill att världen skall se ut. 

Annonser

2 thoughts on “Är det verkligen ryssen eller IS vi behöver vara rädda för?

  1. Hej NoBoyToy,

    är det OK att jag använder, kanske rent av knycker vissa av formuleringarna ovan i ett genmäle på svar med anledning av min insändare om Värdlandsavtalet- Natomedlemskap i en av de svenska lokala tidningarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s