SVT:s julkalender 2015: ”Snoppen i slidan = vuxen-skönt”

Jag måste sticka emellan med det påstådda ”raseriet” och ”ilskan” som skall ha uppstått hos svenska föräldrar, med anledning av årets Julkalender för barn.

”Tittarna får se hur en av skådespelarna (pappan) förklarar för barnen vad ”vuxen-skönt” är.

– Då ska vi se, vart var vi? Jo, vi ska hinna med det här också innan vi gör kväll. Flickor har slidor och pojkar har snoppar. Nu ska vi försöka ta det här lite seriöst. Snoppen åker in i slidan och det är något vi vuxna kallar för vuxen-skönt.”

På SVT:s Barnkanal kan ni se klippet: http://blogg.svt.se/barnkanalen/2015/11/vuxenskont-pa-sjuttiotalet/

Här finns klippet också: http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/100693

Detta har fått flera föräldrar att reagera.

”På Facebook riktas nu skarp kritik mot SVT och årets julkalender.

”Smaklöst och sliskigt… det fanns säkert en mer normal vardag på 70-talet än att man hade sexualundervisning för barnen och drack vin. Så OCH om det nu var så i majoritet så behöver man inte sliska till det så mycket… SVT bör ju tänka på de mindre tittarna istället. Det är upp till föräldrarna om man vill berätta om sex och på hur man berättar det”, skriver en användare.

”Mina barn kommer inte få se detta flummande/sexundervisning”, skriver en annan.

”Vad är det här för nåt? VARFÖR Är sexual-kunskap med i en julkalender!?!?!? Enligt mig är det här inte ok”, skriver en tredje.

Sveriges Television svarar:

”På Facebook har SVT svarat på kritiken.

”Årets julkalender riktar sig främst till en åldersgrupp från sju år. Detta klipp är ur ett av avsnitten som på ett komiskt vis försöker att beskriva hur det kunde se ut i ett sjuttiotalshem. Naturligtvis är detta inte den enda bilden av hur det kunde se ut”, skriver kanalen i en kommentar.

”Vi vill på inget sätt ta över en stor och viktig mognadsprocess i barns liv. Det här gäller några sekunders högläsning i en scen som dramatiserar en historisk tid”, skriver kanalen i en annan kommentar.”

”Vuxen-skönt”…?

De måste väl mena (heterosexuellt) ”mans/pappa-skönt”? 🙂 Tänk om SVT skulle berätta sanningen för barn, dvs att långt ifrån alla vuxna, har ”skönt” på just det här sättet eller ens med varandra? Föreställ er följande propaganda för t.ex gay-sex i julkalendern:

”Snoppen åker in i mannens stjärt och det är något vi vuxna kallar vuxen-skönt.”

Vilket liv det hade blivit? I länder som USA och Ryssland hade den typen av propaganda (homo-propaganda) mot barn, till och med kunnat leda till åtal eftersom det är förbjudet i lag, i bl.a de länderna, att ”rikta homosexuell propaganda” mot barn. Det är förstås inte förbjudet, i vare sig Sverige, USA eller Ryssland att rikta heterosexuell propaganda mot barn….

Skådespelarna Erik Haag och Lotta Lundgren var redan innan, beredda på kritik:

Lotta Lundgren berättar att hon är nervös för att tittarna inte ska tycka att julkalendern har tillräckligt mycket julkänsla och är beredd på att kritiseras.

– Jag är nervös, för jag vet att den inte är tillräckligt julig. Det är inga tomtar, inget sex, ingen magi och väldigt lite snö. Det är ett historieprogram och det har jag förberett dem som har frågat på.

Brukar Julkalendern handla om sex…?

Uppenbarligen ljög Lotta här…

 

 

 

Annonser

11 thoughts on “SVT:s julkalender 2015: ”Snoppen i slidan = vuxen-skönt”

  • stina-pina: Jag har inte sett julkalendern på många år men tydligen innehåller den mycket heteronormativ smörja och hetero-sex? Jag minns inte att jag har sett det här klippet tidigare (från 1988 tydligen) och jag vet faktiskt knappt vad jag skall säga om det… Jisses, alltså?

 1. noboytoy, dina feministvänner LD tex tkr att det är ok för föräldrar och tv att snacka om sex med barna. vad tkr du om det?

  • stina-pina: Jag har nu läst LD:s inlägg samt flera andra bloggar och kommentarsfält i ämnet. Rent generellt kan jag säga att det är uppenbart att debatten har blivit minst sagt rörig.

   Klippet i Julkalendern handlar inte om att ”göra barn” och inte heller om onani – det handlar om hetero-sex. ”Snoppen åker in i slidan” och man påstår att det är skönt för (alla) vuxna. Det är alltså hetero-sex vi diskuterar och ingenting annat. Jag konstaterar alltså samma sak som jag har konstaterat många gånger i bloggen: folk tror i allmänhet att sex är lika med hetero-sex (snopp i slida) och i synnerhet är detta en sanning för heterosexuella människor själva – de utövar sin sexualitet på det sättet.

   Samtidigt måste vi ju anta, att de flesta människor känner till att långt ifrån alla människor är heterosexuella samt, som någon skrev i något kommentarsfält, att inte alla pojkar har snopp och att inte alla flickor har slida? Det finns många vuxna människor i världen som är lesbiska, bögar, asexuella och auto-sexuella. De har naturligtvis inte ”vuxen-skönt” på det här sättet (snopp-i-slida), vilket ju gör hela klippet så där trist heteronormativt.

   Jag vill också säga att debatten tyvärr styrs av heterosexuella föräldrar, vilket gör att perspektivet blir väldigt ensidigt. För att förklara det hela på ett enkelt och kortfattat sätt:

   Hur många homosexuella föräldrar tycker att det är okej att tala om sin egen sexualitet med sina barn, som många heterosexuella föräldrar uppenbarligen tycker? Exempel:

   ”När mamma och mamma har vuxen-skönt, slickar vi på varandras slidor”
   ”När pappa och pappa har vuxen-skönt, suger vi på varandras snoppar”

   Det kanske är vanligt bland homosexuella föräldrar också, att tycka att det är naturligt att prata med sina barn på det här sättet, vad vet jag? Men nej, det är inte okej i mina ögon. Barns sexualitet har ingenting med deras föräldrars sexualitet att göra.

   Jag gillar inte heller ordet ”moralpanik” som en anklagelse mot de föräldrar som protesterar mot SVT:s julkalenders hetero-snusk. Hetero-snusk har vi sett så det räcker och blir över. Låt barnen slippa detta, åtminstone i julkalendern och andra barnprogram.

   • Du har många goda poäng, NBT! Vill bara också få instämma i…

    ”Barns sexualitet har ingenting med deras föräldrars sexualitet att göra.”
    -JUST precis! Barns sexualitet handlar om att skapa en identitet och att bli känd med både ”så här är min kropp”, och, ”så här är andras kroppar”. Barn tänker inte, ”k*ulla är så skönt!”. Några barn (främst killar), tänker, ”det kittlar när jag tar på mig där nere, hihi”.
    Om ett barn börjar prata om faktiska sexuella handlingar (som, ”nej, man ska suga på den, så här”), ska en kontakta barnavården. Det är inte normalt för barn att tänka vuxna tankar om sex. Då är det stor fara för att det varit misshandel inne i bilden.

    När det gäller om föräldrar ska prata med sina barn om sex: helt klart! För annars gör ”världen” det. Och den styrs av det kommersiella. Och har inget fint eller positivt att lära barn om sex.

   • Andreas: Det är förstås helt okej att prata med barn om deras EGEN sexualitet om de har frågor.

    Det lite roliga i sammanhanget är att heterosexuella föräldrar tycker att det är viktigt att förklara t.ex graviditet med att ”snoppen stoppas i slidan och så det blir barn”. De påstår att de tycker att det är viktigt att vara ärliga men samtidigt ljuger de om tomten för barnen. 🙂 🙂

    En kan lika gärna säga att ”barn skapas i mammas mage”. Det räcker för små barn att veta. Snopp i slida är onödig info för små barn och dessutom skapas inte alla barn genom ”snopp-i-slida” – insemination. När barnen blir äldre och utsätts för mer av den, ofta mycket vidriga, heterosexuella propagandan i samhället (porr, filmer, nätet och liknande) så är det förstås viktigt att tala med dem om det.

    Heterosexualitet är ju den mest komplexa sexuella läggningen, pga att den lika gärna kan skada för livet, som att ge njutning för stunden (eller ofta ingen njutning alls för kvinnan). Alla barn föds inte heller som heterosexuella, även om deras föräldrar råkar vara det.

   • Självklart har du helt rätt, som vanligt! 😀
    Men… Inte för att gräla eller hänga mig upp i smådetaljer, men ändå… ”Mamma” blir ju inte gravid av sig själv. Så hur berätta för barn just det? Det är ju många sätt att bli gravid på i dag.

   • Andreas: Men hur många små barn skulle förstå det? Barn blir till i mammas mage – hur många barn skulle då fråga ”men mamma du kan ju inte bli gravid själv?” 😉

    Ja, det finns ju fler sätt att bli gravid på än genom hetero-sex, snopp-i-slida.

    Det är helt okej om du inte håller med mig – jag kan inte tvinga dig till att ha rätt. 🙂 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s