Patriarkatets förtal av, lögner om och nedvärderande av kvinnor och ”kvinnlighet”

Jag kom att tänka på ett inlägg som Fanny skrev för lite sedan:

http://www.arsinoe.se/topp-tio-vidriga-saker-man-gjort/

”Det värsta män gör är att sabba kvinnors känslomässiga band med varandra. Detta gör dem genom att konstant nedvärdera kvinnor, att sprida lögner som att ”kvinnor kan inte leka fler än två” (män kan fan inte ens leka en så vad är ens problemet???). Anledningen till att jag sätter detta som topp är att det dels drabbar alla kvinnor, men också att det utesluter alla möjligheter till motstånd för många kvinnor. Motstånd kräver alltid kollektiv handling och mannen omöjliggör detta. Men det är också vidrigt för att det tvingar kvinnor att slösa sin fantastiska kraft på en massa män som inte har vett att varken uppskatta det eller ge tillbaka.

Många män har, de facto, ett behov av att nedvärdera kvinnor samt att sprida lögner om kvinnor. Det gör ”vanliga” män ute i samhället mellan varandra men de är också ihärdiga med att försöka pränta in sin egen bild av, sitt eget manliga perspektiv av kvinnor och ”kvinnlighet” hos kvinnor själva.

Utöver detta, använder sig manssamhället, patriarkatet, av filmer, pornografi, reklam, böcker etc för att sprida det manliga perspektivet om hur de tycker att kvinnor skall vara, se ut, ha sex, agera och leva. De flesta reklambyråer ägs av män, de flesta filmer görs av män, etc, etc. Det är således inte särskilt konstigt att kvinnor framställs som sexuella våp, objekt, för män – den manliga blicken, perspektivet, råder. Det är således inte särskilt konstigt att kvinnor framställs som nerviga, handlingsförlamade, barnsliga, okunniga, hjälplösa, irrationella men dock – mycket ”sexiga” (för män). Alternativt framställs kvinnor som mer eller mindre galna, psykiskt sjuka och/eller som genuint onda.

Den heterosexuelle mannen, tänder inte sexuellt på kvinnor – han tänder på en ”det”. En, av honom och andra män, skapad varelse där det mesta sitter löst och är fejkat. När mannen upptäcker att det finns en verklig människa under allt som sitter löst, känner han sig lurad, blir besviken och får behov av att övertala människan att i möjligast mån, förbli ett ”det” för honom.

Hur ofta ser vi t.ex normalviktiga och/eller till och med överviktiga kvinnor i reklam och filmer, dvs i reklam för t.ex viktminskningspreparat? Hur ofta ser vi kvinnor som hjältinnor eller ”vinnare” i filmer? Hur ofta ser vi kvinnor som mördar och torterar män i filmer? Hur ofta ser vi kvinnor som framstående forskare, hjärnkirurger, framgångsrika företagsledare eller nåt annat ”smart”? Om vi skulle tro på män och det manliga perspektivet, existerar inga sådana kvinnor någonstans i världen. 😉

kroppshår

Hur många kvinnor känner vi egentligen, som agerar på det sätt som många män och patriarkatet påstår att vi kvinnor gör? Hur många kvinnor känner vi, som t.ex smörjer in kroppen med lotion på det löjliga sätt som kvinnor gör i reklamen? Hur många kvinnor känner vi som ser ut som kvinnorna i reklamen? Svar – inga. De kvinnorna existerar inte för de är fejk, totalt retuscherade/skapade ”det”. Hur många kvinnor känner vi som beter sig som 5-åriga små flickor? Hur många kvinnor känner vi som äter en banan på det sätt som framställs i den manliga reklamen? Hur många kvinnor känner vi som går omkring (eller dansar ”sexigt” och vickar på rumpan) hemma i sin ensamhet iklädda typiskt ”sexiga” (för män) silkiga, tunna underkläder med perfekt make-up och stylat hår? Hur många vuxna kvinnor känner vi som pratar med barnröst? Hur ofta ser vi äldre kvinnor i filmerna, lite småtjocka och ”fula” men framgångsrika som är gifta med 20 år yngre, vältränade och hunkiga män? Hur ofta ser vi kvinnors klitoris stimuleras i mäns heterosexuella porr? Hur många kvinnor känner vi som har blå mens? 😉 Listan kan göras lång. 

betty

Det är också hemskt att män tvingar oss att hata varandra, och således också oss själva. Vi skulle kunna ha det så fett men detta står i vägen. Det är och kommer alltid vara det vidrigaste män någonsin gjort. En sak som hänger ihop med punkten ovan är när män gör en känslomässigt beroende av dem. Detta gör de ju delvis genom att isolera en från andra människor och då framförallt andra kvinnor. Om de inte gjorde detta så skulle kvinnor såklart inte ha relationer med dem, vilket de är medvetna om på något slags primalt plan.”

Ja, det vidrigaste män och patriarkatet har gjort är att de har tvingat oss kvinnor att ta avstånd från varandra. De har fått oss att tro, att män skulle vara mer pålitliga än kvinnor, att umgänge med män skulle ge oss kvinnor den ultimata ”lyckan” i livet, tryggheten och stabiliteten och de har lyckats inbilla många kvinnor att kvinnors lojalitet, tid, energi och engagemang skall riktas enbart mot män. De har fått kvinnor att tro att vi måste ”hata” de kvinnor som lider värst under patriarkatet, t.ex de kvinnor som lever helt och hållet i syfte att försöka anpassa sig utefter det manliga perspektivet på vad ”kvinnlighet” är, de kvinnor som skapar sina egna ”det”.

Kvinnor som svälter sig själva, lägger sig på operationsborden för att fixa till ditt och datt för att passa in i den manliga mallen för hur kvinnor ”skall” se ut, kvinnor som ägnar många timmar åt att fejka till sitt utseende, innan de ens vågar sig utanför dörren, heterosexuella kvinnor som fejkar orgasm och kåthet i syfte att få mannen att känna sig som en bra älskare, kvinnor som fördummar sig själva inför män, i syfte att underordna sig och få mannen att känna sig ”bättre”, ”klokare”, ”vuxnare”, ”kunnigare” än de själva. I syfte att få mannen att känna sig som en riktig ”man”, dvs som överordnad (bättre än) kvinnan.

heidi

Det är vad hela ”manligheten” bygger på, nämligen. Utan den ”kvinnlighet” (underordning och ojämlikhet) som mannen presenterar för kvinnor och för sig själva, är de ju inte längre ”manliga” (överordnade och olika kvinnor). För män blir alltså jämställdhet mellan könen samma sak som att frånta dem, det som de uppfattar som hela sin ”manlighet”. Antifeministiska män är alltså helt enkelt bara rädda – de är skiträdda för att mista sin inbillade ”manlighet” och för att jämställas med, vad de uppfattar som ”sämre” än de själva, dvs kvinnor. Detta är anledningen till att män ändå, trots detta, deras outsinliga hat mot Kvinnan, ständigt söker kvinnligt sällskap och umgänge. De har gjort sig själva till bihang till kvinnor, de är beroende av kvinnor och ”kvinnlighet” för att ens kunna känna sig som ”män”, ”manliga”.

Som vanligt brister den manliga logiken och det manliga synsättet är paradoxalt. Innerst inne är män nämligen fullt medvetna om sitt beroende till kvinnor, sin egen ställning i förhållande till kvinnor, de vet att de inte är ett dugg bättre än kvinnor, de vet att de är värdelösa i jämförelse och det är förstås anledningen till att de också har behov av att skapa en motsatt bild, att försöka lura både sig själva och kvinnor att förhållandet är det omvända.

Mäns och deras patriarkats nedvärderande, förakt och lögner om kvinnor och ”kvinnlighet” är ingenting annat än ett bevis på mäns rädsla. Det män verkligen fruktar, ser som ett hot och är rädda för, har de också behov av att psykologiskt krigföra mot, hjärntvätta, trycka ned, sprida lögner om och förakta, utmåla som ”dåliga, ”sämre”.

Någonstans inom sig, vet män att kvinnor är så mycket bättre än män. Annars skulle inte män, på detta frenetiska, maniska och mycket odemokratiska sätt, behöva sprida sin nedvärderande, lögnaktiga, föraktfulla och sämre bild av kvinnor överallt. Annars skulle inte män se en nödvändighet i att kriga mot Kvinnan på detta omfattande fysiska och psykiska sätt som män gör i världen.

Den som har behov av att nedvärdera, psykiskt och fysiskt krigföra mot, prata skit om andra i syfte att framställa sig själv som ”bättre”, har i själva verket ingen tilltro till sin egen förmåga att kunna konkurrera på lika villkor – den lider naturligtvis av mindervärdeskomplex, är totalt beroende av motsatt part men vill dölja detta till varje pris, vill fortsätta få privilegier och förmåner serverade utan ansträngning och utan jämbördig konkurrens. Den är feg, helt enkelt.

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

4 thoughts on “Patriarkatets förtal av, lögner om och nedvärderande av kvinnor och ”kvinnlighet”

 1. Instämmer i allt ovan och det är en trist sanning på något som sker dagligdags världen över. Trist är det också att det finns kvinnor som tar efter detta vidriga sätt som om det vore något bra.

  • Ann: Det finns gott om kvinnor som anpassar sig till det manliga perspektivet och manliga önskemål om kvinnor och kvinnlighet. Det gör vi nog alla lite till kvinns?

   Vi kvinnor kan bli bättre på att definiera oss själva och motverka den manliga fantasifulla tolkningen av oss men ofta är vi så hjärntvättade att vi inte ifrågasätter vare sig det eller mäns fantasibild av sig själva.

  • Andreas: Ja, just det! Spel också! Vi kan konstatera att män sprider sin egen bild av kvinnor och ”kvinnlighet”, precis överallt. Män äger till och med de flesta kedjor som säljer damkläder, män är ofta designers av damkläder och också ägare till de flesta kedjor som säljer smink till kvinnor. Män bestämmer hur vi kvinnor skall klä oss och sminka oss, med andra ord.

   Det börjar allt längre ned i åldrarna också. Nu för tiden får inte ens små flickor vara ifred – män vill tydligen skapa sin bild av ”kvinnlighet” (och heterosexualitet) så tidigt som möjligt hos små flickor? Genom spel, flick-leksaker, ”behå” för flickor, reklam mot flickor, filmer, barnprogram etc, etc. Flickornas mödrar är inte alltid observanta och flickornas fäder verkar mest tycka att det är positivt att så tidigt som möjligt ”lära” sina döttrar hur ”riktiga kvinnor” skall vara och se ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s