Mannen är i nöd

Ronnie Sandahl skriver i Aftonbladet, med anledning av de svenska höger-männens våldsamma och rasistiska attack mot kvinnor och barn i Stockholm:

”Folk med utländska utseenden skulle spöas i avsikt att säkra svenska kvinnors trygghet. Mobben skrev att de var ”din bror, din make, din kollega”. Helt vanliga grabbar i helt vanliga rånar­luvor som fått nog.

Att frontlinjen bestod av rasister och fotbollshuliganer är varken unikt eller särskilt överraskande.

De båda grupperna är symtom på samma problem:

En manlighet i kris.

Det går nästan inte att skriva de orden utan att det rycker i smilbanden. Den krisande manligheten har efter decennier av oförtrutet krisande förvandlats till en karikatyr.”

Tänk då Ronnie, hur mycket det rycker i kvinnors smilband? 😉

”Nästan som en egen humorgenre – vita kränkta män som hotar att våldta alla tjejer som inte begriper att invandringen leder till att tjejer våldtas.

Det gör honom inte mindre verklig.

Nej. Tyvärr är han på riktigt.

Det är ingen slump att främlingsfientlighet och kvinnohat ständigt hamnar i samma båt.

Vilket vi feminister har hävdat länge – rasism och kvinnohat går hand i hand.

Vad man måste förstå är att högerextremismen, med Sverigedemokrat­erna i spetsen, har ett mål som är överordnat det etniskt och kulturellt rensade Sverige: den vite mannens återupprättelse.

När de numera talar om ”politisk korrekthet” är det i själva verket ett paraplybegrepp för alla åsikter som utmanar vita mäns tolkningsföre­­träde.

Och när ”sverigevänner” längst ut på högerskalan talar med nostalgiskt darr på stämman om det svenska folkhemmet är det knappast vänsteridealen eller fördelningspolitiken de vurmar för. De saknar ett vitt Sverige där kvinnorna stod vid spisen. På den tiden kunde till och med män på samhällsstegens lägre pinnar åtnjutna viss makt, de bossade ­åtminstone över frugan och barnen.”

Jag var inne på samma sak i inlägget ”Män som inte fixar biffen”:

”Kanske har detta att göra med ett manligt hierarkiskt tänkande, vad vet jag? De män som var vanliga ”knegare”, dvs längst ned i den manliga hierarkin på sina arbeten och i samhället, skulle i alla fall ges möjlighet att dominera, vara ”herre på täppan”, chef och makthavare inom dessa kärnfamiljer? Chef, beslutsfattare och med full bestämmanderätt över ”sin” kvinna och de gemensamma barnen?”

Ronnie fortsätter:

Som enda parti har SD lyckats profitera på mäns känsla av att ha förlorat sin naturliga maktposition. Samtidigt har kvinnor frigjort sig från familjeförsörjarens ekonomiska makt.

I vintras kom siffror från SCB som visade att 24 procent av landets ogifta män röstar på SD, medan siffran bland de gifta var 15 procent. Inget parti har större skillnader.

Männen som stormade ­Sergels torg tillhör därmed den första generation som fått mindre makt än sina fäder – såväl i hemmet som på arbetsplatsen.

De är helt vanliga män i helt vanliga rånarluvor som inte alls vill skydda svenska kvinnor.

De vill återerövra sin manlighet.

Så sant som det var sagt, Ronnie.

 

 

8 thoughts on “Mannen är i nöd

 1. Här kan vi se hur en hoper nödställda män kämpar för att återerövr
  a sin manlighet genom att se till att deras mödrar hålls ner av ett djupt orättfärdigt pensionssystem som gör dem fattiga efter ett helt livs slit för dessa mäns och deras fäders och ofta andra anhörigas skull. Det glädjande är att de gör väldigt släta och patetiska figurer i ett kommentarsfält där en rad briljanta, humoristiska, livserfarna kvinnor med koll på fakta verkligen ÄGER för en gångs skull! Trollen har förskräckta flytt med svansen i ljusan låga.Vacker, solidarisk feminism i praktiken! 🙂

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article22186270.ab

  • Flora T: Ni äger!! 🙂 Vad jobbigt det måste vara för män nu för tiden, då de inte kan vara anonyma och inte heller lyckas radera alla kvinnors kommentarer i kommentarsfälten? Mans-trollen tillåts inte längre styra odemokratiskt i tidningarnas kommentarsfält och det är alltid jobbigt för män att behöva konkurrera med kvinnor på lika villkor.

   Så stolt över er, systrar! ❤

 2. Ronnie Sandahl har en förfärlig svärmor, som bara sådär av en händelse kunde
  höras Sommartala i repris i P1 härom natten. Har svårt att sova ibland …

 3. ”Mobben skrev att de var ”din bror, din make, din kollega””

  Det där var dock nästan lite kul. En sorts ”Jag-är-Charlie” variant …

  • Ver: Otroligt patetiskt och fegt av vuxna män att använda kvinnor som ursäkt för sitt våld mot ”andra” kvinnor och barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s