Nej tack till svensk krigsallians med USA och Nato

I ett tidigare inlägg skrev jag om hur vår förra Alliansregering, strax innan valet och maktskiftet i september 2014, gav överbefälhavaren Sverker Göransson i uppdrag att underteckna ett så kallat värdlandsstödsavtal (HNS) med krigsalliansen Nato. Gudrun Schyman m.fl protesterade mot detta avtal i en artikel i Dagens Nyheter:

”Avtalet innebär att vi tillåter och underlättar för Natostyrkor som vill genomföra krigsövningar och bedriva krigsinsatser mot tredje land med Sverige som bas. Det gör det även möjligt för Nato att använda vårt land som passage för trupper och krigsmaterial. Det enda som behövs för att avtalet ska vara ett faktum är några tekniska detaljer som justering av momsregler för att förenkla samarbetet. Våra makthavare har alltså reducerat det återstående demokratiska inflytandet till att handla om huruvida Nato-styrkorna ska vara skattebefriade när de kommer hit?”

”I avtalet finns heller ingen skrivning där vi som nation kräver undantag för kärnvapen. Lägg sedan till detta att Natostyrkorna, när de väl är här, i kritiska lägen, har rätt att agera självständigt och som det verkar inte heller kan dömas för brott begångna i Sverige, vilket i så fall även gäller krigsförbrytelser.”

Från Wiki (krigsförbrytelser (brott) som Nato-soldaterna alltså inte skulle kunna åtalas för i Sverige):

Exempel på handlingar som betraktas som krigsförbrytelser är

 • deltagande i planering, inledning och förandet av anfallskrig
 • brott mot krigets lagar, vad gäller behandlandet av krigsfångar, slavarbete och användandet av förbjudna vapen.
 • brott mot mänskligheten, såsom upprättande av koncentrationsläger, eller etnisk rensning.
 • avsiktligt dödande av skyddad person (till exempel sårade eller sjuka soldater, krigsfångar, civila)
 • tortyr och omänsklig behandling av skyddad person
 • avsiktligt orsakande av stort lidande eller handling som allvarligt hotar en skyddad persons fysiska integritet eller hälsa;
 • anfall mot civilbefolkningen
 • deportering eller illegal förflyttning av befolkningsgrupper
 • bruk av förbjudna vapen eller krigsmetoder
 • missbruk av det röda korset eller den röda halvmånen eller andra skyddssymboler
 • plundring av offentlig eller privat egendom

Nato-förespråkarna hävdar å sin sida, att Nato inte kan göra någonting, utan att först ha fått en ”inbjudan” av Sverige. De vill mena att Nato inte har någon som helst rätt att t.ex föra in kärnvapen i vårt land, mot vårt godkännande eller anfalla andra länder från vår mark, utan vårt medgivande. Det finns alltså folk (även högt uppsatta sådana) som på fullaste allvar tror, att lilla Sverige skulle kunna sätta sig upp mot övriga Nato-länder, i det fall de skulle få för sig att utöva ”påtryckningar” mot oss. Övriga Nato-länder är t.ex USA, Tyskland, Storbritannien, Norge, Danmark m.fl. (se alla medlemsländer i den rosa länken ”Nato” ovan).

Så här kommenterade en av mina norska läsare Norges medlemskap i Nato:

”Vet inte om jag nämnt det innan, men Norge gick med i NATO för att USA hotade med att vägra att sälja vapen åt oss annars. Dumma som Norge var gick vi med på det. Hellre än att göra det förnuftiga, gå med i en nordisk neutralitetsunion.

USA är INTE ute efter att ”försvara lilla söta Sverige mot den stora hemska ryssen”. USA är ute efter penger. Gjenom NATO kan medlemsländerna tvingas att köpa och betala det ena och det andra från USA. I tillägg kan USA då pålägga Sverige att sluta producera vapen som inte är i ”solidaritet” med unionen, som tex. JAS. NATO kommer att kosta mer än det smakar.”

En annan läsare postade en länk i kommentarsfältet till ett ABF-möte om detta värdlandsavtal med Nato. Lyssna gärna på detta för att lära er mer om vad avtalet innebär, även om avtalet i sig verkar vara mer än luddigt utformat, i många av de mycket komplicerade juridiska paragraferna. Text från hemsidan:

”Tre dagar före riksdagsvalet 2014 skedde en principöverenskommelse med Nato som innebar att militäralliansen skulle kunna använda baser på svenskt territorium, bland annat i händelse av konflikter i fredstid och i krig.

Överenskommelsen har kritiserats för att den inte föregicks av någon offentlig debatt. Många frågar sig om den var ett led i att smygansluta Sverige till Nato?

Hjälp oss gärna sprida information och kunskap om vad Värdlandsavtalet innebär för Sveriges – innan det är försent!”

Så här skriver två representanter från Miljöpartiet i en motion till riksdagen:

”Formellt beslut fattades hastigt i slutet av augusti 2014 av den utgående regeringen (Alliansen /NBT), utan föregående offentlig diskussion eller beslut i riksdagen.”

Det är oklart varför den förra regeringen hade så bråttom med att fatta detta säkerhetspolitiskt känsliga beslut utan att låta den föregås av en transparent säkerhetspolitisk analys och påföljande demokratisk process.

Det här är ingen liten säkerhetspolitisk parentes utan ett stort kliv mot ett Nato-medlemskap som sker helt utan öppen politisk debatt.

Nu är planen att beslutet om värdlandsavtalet formellt ska fattas av riksdagen under våren 2016. Riksdagen riskerar ställas inför fullbordat faktum.”

HÄR kan ni läsa mer om vad värdlandsavtalet med krigsalliansen Nato innebär.

Fundera över vad detta avtal kommer att göra med ett land som Sverige som har varit neutralt, alliansfritt, i över 200 år. Vi bör värna om vår gamla tradition att försöka hålla oss utanför alla andras konflikter i världen och istället verka för fred, medling, militär nedrustning och samarbete länder emellan samt framför allt –  undvika att på ett så här tydligt sätt, ställa oss på krigs-galningarna USA:s sida mot våra grannar i öst – Ryssland.

Olof Palme, vår kanske mest internationellt kände statsminister genom tiderna, var en av få västliga ledare i världen som vågade sätta sig upp mot USA och starkt kritisera USA:s alla initierade krig och invasioner i världen. Hemska, fasansfulla krig som startats av USA, alla människoliv som spillts, enkom för USA:s egen ekonomiska vinning. Palme kritiserade hårt, bl.a USA:s ”julbombningar” över Hanoi i  Vietnam, 1972, och hans tal blev känt världen över. Olof Palme var dessutom mån om att bevara våra goda relationer med Ryssland, f.d Sovjetunionen.

palme

Statsminister Olof Palme Mördad 1986

Det bådar inte gott för Skandinavien eller ens världen, att de enda två återstående icke-medlemmarna i Nato i Skandinavien –  Sverige och Finland, grannar med Ryssland – nu bjuder in USA:s krigsallians Nato till dans.

Det faktum att högern, de borgerliga partierna, är välvilligt inställda till USA förvånar ingen. Vad som förvånar mig, är att övriga partier, till och med Socialdemokraterna, också verkar vara det samt att de helt verkar nonchalera, att detta kommer att uppfattas som en stor provokation av Ryssland. Det existerar inget som helst militärt hot mot Sverige från Rysslands håll och det har det aldrig gjort, men i och med att vi nu, i och med detta militära avtal med Nato, ställer oss på Rysslands ärkefiende USA:s sida, blir läget ett helt annat.

Detta märkliga, rent av livsfarliga agerande från våra makthavares sida får mig att undra – varifrån kommer det egentliga hotet? Är det i själva verket USA och dess allierade som ”utövar påtryckningar” mot oss eller till och med hotar oss? Har vi inget annat val för ”annars”…?

Det kan redan vara försent att häva detta värdlandsavtal. Det enda svenska folket kan göra nu, är att skrika i högan sky, protestera vilt för allt vad vi är värda samt hålla tummarna för att detta krigs-avtal med USA och dess allierade inom Nato, går att häva. Frågan är – vill ni hjälpa till och göra en insats? Det är i så fall mycket bråttom nu.

Om ”ja” – i nästa inlägg kommer jag att publicera ett förslag till en skrivelse som ni kan kopiera, skriva ut, underteckna och därefter maila och/eller skicka via post till våra makthavare, i syfte att göra en insats för att protestera mot detta militära, så kallade ”samarbete” med krigsalliansen Nato.

För sanna mina ord, gott folk – det här är början på något illa, det här är början på något riktigt, riktigt illa.

usa terror

 

 

 

 

Annonser

4 thoughts on “Nej tack till svensk krigsallians med USA och Nato

 1. Bravo , NBT!
  Jag vill uppmana er alla som läser att skriva till såväl Försvarsutskottets som Utrikesutskottets ledamöter och tala om att vi inte vill vara med om att Riksdagen fattar detta vansinniga beslut. Tvåhundra år av fred, trots konflikter in på knutarna beror inte på en slump – den är följden av en klok strategi: Alliansfrihet i fred, neutralitet i krig. Denna lyckade strategi är nu nu en förskräckande del bland riksdagens partier beredda att byta ut mot en hårdför konfrontations-skrämselpolitik, i praktiken en upprustning. Se exemplen ovan i NBT:s bloggtext.

  Om du av olika skäl inte anser du kan skriva till alla – gör en prioritering efter eget förstånd. Några är bättre än inga alls.
  Jag själv skriver i första hand till dem från min valkrets i landet, samt prioriterar ordinarie men tar också med några av suppleanterna.

  Men det är bråttom. Skriv helst denna helg! Enligt den f d riksdags-försvarsutskottsledamoten, nu aktiva fredsvännen och Nej till Nato-förespråkaren, Maj Britt Theorin, jobbas det för fullt i detta nu bland anhängare till avtalet i Riksdagen för att ta detta beslut snarast, under
  våren 2016. Hon uppmanar i ett seminarium 27/1 till just brev, till varje ledamot i de två utskotten, Försvars- och Utrikes.

  Ju fler som skriver desto bättre! Glöm inte att begära svar – viktigt för att sätta press på dem som individer med ansvar för sina egna handlingar.

  • Jeanna: Ja, det är fullständigt vansinne… Jag kan bara inte fatta, hur våra makthavare kan gå med på en krigsallians med USA/Nato, ett avtal som för övrigt bara gynnar USA:s intressen? Amerikanerna och Nato skall få fri insyn i våra angelägenheter, kunna agera självständigt i landet, slippa åtal för ev brott som de begår och till och med få slippa betala tull och moms!

   Det är fullständigt vansinnigt att försätta hela svenska folket i den här livsfarliga situationen.

   Sverige och Finland måste orka stå emot Nato. Vi är närmaste grannar med Ryssland och vilken människa som helst förstår ju hur hotfullt det måste vara för ryssarna, att ha terror-staten USA och Nato alldeles inpå knuten. Det finns inte heller någon anledning för oss svenskar, så vitt vi vet iaf, att stötta USA i dess, till synes, outtröttliga och outsinliga hat mot ryssarna.

   Tack för alla dina tips, Jeanna! Du är guld värd, jag vet inte hur jag skall kunna tacka dig, min vän. ❤

 2. Tack för att du tar dig tid! Jag kommer att skriva under och skicka. Väntar på nästa inlägg (uppenbarligen för lat för att producera en skrivelse själv). Tack igen!

  • Amanda: Vi får tacka en av mina läsare som har delat med sig av sin skrivelse till oss (du kan säkert gissa vem men jag vill inte hänga ut hen utan medgivande). 😉

   Det var just min tanke att underlätta för mina läsare, eftersom tiden sällan räcker till för nån av oss. Nu kan ni bara kopiera texten, fylla i namn och adress, underteckna och skicka. Jag hoppas att så många som möjligt stöttar, för det här är allvarligt för Sverige, mycket allvarligt.

   Tack snälla, goa, underbara Amanda för att du vill hjälpa till och göra en insats! Du kommer att känna dig stolt över dig själv en vacker dag, oavsett vad som händer i framtiden. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s