Ännu några amerikanska rysare

Relationen mellan EU och USA blev frostig för ett par år sedan, då det kom fram, genom visselblåsaren Edward Snowden, att NSA (USA:s spionorganisation) spionerade på EU:s institutioner och medlemsländer.

”EU-parlamentet startar en egen granskning av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s spionage mot unionens institutioner och medlemsländer.”

”Det var tyska tidningen Der Spiegel som i förra veckan publicerade nya uppgifter från den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden. Enligt tidningen har amerikansk underrättelsetjänst i hemlighet avlyssnat EU-kontor i såväl Bryssel som Washington DC. Omfattande spionage ska också ha bedrivits mot flera av EU:s medlemsländer, inte minst Tyskland.”

Aftonbladet:

”Men frågor om just avlyssning och spionage mot medborgare i EU kommer inte att diskuteras under mötet, det har Sverige och Storbritannien sett till. Enligt brittiska The Guardian lade Storbritannien, med ensamt stöd av Sverige, in veto mot att sjösätta två arbetsgrupper om spionhärvan.

Genom Prism har NSA samlat in stora mängder data om internet- och mobiltelefontrafik i EU.

Utrikesministern (Alliansens Carl Bildt (M)) vill inte kommentera uppgifterna i the Guardian.

– Vi väljer att inte kommentera de här uppgifterna över huvud taget, säger Bildts pressekreterare Erik Zsiga.

Måndagens diskussioner sammanfaller med de frihandelssamtal som planerats in för att frosta av stämningen mellan EU och USA, efter avslöjandet om NSA-spionaget.

Flera europeiska ledare var länge emot samtalen och ville att de stoppades fram tills att amerikanska myndigheter upphört med spionaget.”

USA spionerade även på Brasiliens president Dilma Rouseff och hela hennes stab, genom att ”bevaka” deras mail, telefon- och internettrafik och bara några dagar efter att Obama hade tvingats be om ursäkt till presidenten, kom nya uppgifter om att USA även har spionerat på Brasiliens statliga oljebolag Petroleo Brasileiro SA.

– Hon är oerhört arg. Detta är en stor, stor kris. Det måste komma en ursäkt och den måste vara offentlig.

dilma

Dilma Rouseff, Brasiliens President

Även Mexikos president Enrique Pena Nieto har utsatts för liknande kartläggning och spionage.

Samtidigt kom nya avslöjande genom tidningen The Guardian att USA lyckats knäcka också så kallade säkra krypteringar som används i samband med epost och banktransaktioner.”

Tyskland begärde ungefär samtidigt, i början av år 2013, att få tillbaka allt sitt guld, varav den största delen förvarats hos USA:s Federal Reserve´s Bank på Manhattan sedan andra världskriget. Syftet med att överlämna guldet till USA efter andra världskriget, var att Tyskland fruktade att Sovjetunionen skulle kunna stjäla det, vid ett eventuellt anfall mot Tyskland. Sovjet utmålades helt ogenerat som tjuvar också. 😉

Detta ledde till att frågan ställdes, om var Sveriges guld fanns och förvarades?

”Då avslöjade Riksbanken för första gången var guldet finns. Guldet, som uppgår till 125,7 ton vilket motsvarar cirka 10 000 guldtackor, har ett värde på 37 miljarder kronor och finns förvarat på fem olika centralbanker runt om i världen: Bank of England, Bank of Canada, Federal Reserve Bank of New York, Swiss National Bank och Sveriges riksbank.

Att Riksbanken offentliggjorde var guldet finns var välkommet, säger Mikael From, vd på Liberty Silver, en av Sveriges största återförsäljare av investeringsguld.
 – Vi är positiva till att Riksbanken nu har offentliggjort var vi har våra guldreserver. Vi uppskattar även deras ambition om att de numer ska inspektera guldreserven. Vad som dock inte framgår är om de ska genomföra en regelrätt revision av reserven vid inspektionen. Detta är högst önskvärt, säger han.

Enligt honom kan Riksbanken och den svenska staten inte vara säkra på att guldet verkligen existerar, om man inte sett det med egna ögon.

– Diskussionen är relevant eftersom Tyskland i början av detta år begärde att få den delen av sin guldreserv som finns förvarat i Federal Reserve Bank’s valv (USA:s centralbank) levererat hem till Tyskland. De fick då till svar att det skulle ta sju år att frakta guldet från USA vilket är en helt orimligt lång tid för någonting som skulle kunna levereras på 4-5 stycken flygturer.

När Tyskland bad om att få inspektera guldet på plats hos Federal Reserve Bank blev det stopp. Enligt Fed skulle det inte gå på grund av säkerhetsskäl. Rykten satte då fart om att Fed skulle ha sålt eller lånat ut delar av guldet som säkerhet för lån. Därför kräver Mikael Form att Riksbanken ger besked om hur den ska kunna bevisa att guldet verkligen existerar.”

Som det verkar, har Tyskland nu fraktat hem ungefär hälften av sina guldtackor:

”Hemtransporterna under fjolåret innebar att centralbanken nu påskyndar processen. Hittills har omkring hälften av de planerade volymerna för hemtransport genomförts, skriver FT.

I höstas publicerade Bundesbank en mycket detaljerad rapport om det hemlighetsfulla tyska guldberget. Enligt centralbanken uppgår den totala tyska reserven till 3.383 ton, motsvarande ett värde på nära 1.000 miljarder kronor.

Tysklands guldreserv förlades under det kalla kriget i stor utsträckning i New York, Paris och London för att säkra tillgångarna från att hamna i Sovjetunionens händer om Västtyskland skulle invaderas från Öst.” (DI)

Även andra länder, har begärt hem sina guldreserver från bankerna i USA, Storbritannien och Frankrike t.ex Nederländerna, Schweiz, Venezuela, Finland m.fl.

Många har alltså börjat undra, om deras guld finns kvar eller om det är så att USA:s stora guldgömma, är mer eller mindre tom? Eller finns det någon annan anledning till varför man inte längre tror att guldet är i säkert förvar, främst hos USA?

 

Annonser

2 thoughts on “Ännu några amerikanska rysare

    • Tatiana: Ja, men USA gillar inte att bli utsatta för cyberattacker och hackande av dera datorer, mail, superhemliga dokument etc. Det är bara USA som får syssla med sånt. Annars hade ju tex EU infört omfattande sanktioner mot USA för spionaget som de har bedrivit, på samma sätt som USA införde sanktioner mot Nordkorea, som USA felaktigt (?) påstod hade hackat Sony Pictures? För du vet, Tatiana, USA omfattas inte av samma regler som alla andra länder i världen. De måste, som världens mäktigaste stat, särbehandlas på ett positivt sätt. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s