Barnbidragen måste ses över

Barnfamilj 1:

Två vuxna föräldrar

Två inkomster

Delade levnadskostnader

Fritid för två, dvs dubbelt så mycket tid över för att ta hand om barn och hushåll efter jobbet som Barnfamilj 2

Barnfamilj 2:

En vuxen förälder

En inkomst

Samma storlek på bostad (samma hyra mm) krävs som för Barnfamilj 1, trots bara en inkomst att leva på.

Inga delade levnadskostnader

Fritid för en (1), dvs hälften så mycket tid över som Barnfamilj 1 för att ta hand om barn och hushåll efter jobbet

Med den nya lagen som ger kvinnor i Sverige rätt att inseminera sig, är det hög tid att se över barnbidragen. En barnfamilj med två föräldrar, med två inkomster, mindre kostnader och fyra händer, skall inte få lika mycket barnbidrag som en ensam förälder.

Jag anser även att föräldraförsäkringen och underhållsstöd/underhållsbidragen måste reformeras och anpassas till modern tid.

Hur skall detta göras?

Det finns ekonomer som får betalt för att räkna på det. Utgångspunkten skall som alltid vara, att staten skall verka för att alla barn i Sverige skall ha samma möjligheter och samma rättigheter samt att, om barnen har två föräldrar, skall staten verka för att det ekonomiska ansvaret för barnen, delas lika mellan föräldrarna.

 

 

Annonser

4 thoughts on “Barnbidragen måste ses över

 1. Kan bara instämma! Barnbidraget har legat på samma usla nivå väldigt länge och som ensamstående förälder har man inte en chans att ge barnen de förutsättningar man vill och eftersom papporna endast hjälper till en bråkdel när det gäller barnens försörjning så blir det svårt. Det blir svårt att bekosta aktiviteter för barnen och har man flera barn blir det omöjligt. Samma gäller underhållet vilket är ett rent hån mot mamman som i verkligheten står för det mesta av vad det kostar att ha barn. Det är nio år sedan jag fick barbidrag för min yngste och summan är fortfarande den samma!

  • Ann: Ja, och nu delas ju barnbidraget mellan två föräldrar per automatik också. Inseminerade kvinnor och andra ensam-föräldrar får hela barnbidraget.

   Jag vill mena att alla barn skall ges samma förutsättningar. Det gäller att ensamma föräldrar (som kommer att öka med laglig insemination) ges samma ekonomiska förutsättningar som två föräldrar att försörja sina barn. Barnbidrag är onödigt i många familjer där två vuxna har dubbel inkomst, halva kostnader för många utgifter samt dubbelt så mycket tid att sköta om barn och hem. Ensamma föräldrar bör få minst det dubbla samt ytterligare ekonomiska fördelar och sociala insatser, då de är ensamförsörjare.

   Jag tycker även att man måste se över föräldraförsäkring, barnbidrag underhållstöd/bidrag i stort. Tyvärr räknar makthavarna med att heteroföräldrar alltid delar lika på alla kostnader för barnen och av den anledningen, skall man även dela lika på barnbidraget. Dessvärre är det fortfarande heterosexuella mammor som tar nästan hela den ekonomiska smällen när heteropar bestämmer sig för att skaffa barn, både i heterorelationen och efter att den har avslutats.

   Ännu tristare är det, att få heterosexuella mammor protesterar. Ingen kommer att bry sig om orättvisorna mot heterosexuella mammor så länge de säger att de är nöjda med sin tillvaro.

 2. Jag har massor av gånger tänkt på det där med pappafjäsk, din text. Vet att jag aldrig någonsin förr funderat på vem som faktiskt betalar för barnets uppväxt utan godtagit det en fick från försäkringskassan och trodde såklart att det var uträknat som att föräldrarna faktiskt verkligen delade på kostnaderna. Så är det ju inte. Under tidigt 80-tal var jag ensamstående med mitt första barn och eftersom jag märkte att fadern inte bidrog i tid till barnets försörjning kontaktade jag försäkringskassan för att få hjälp med utbetalningarna. Pappan till det barnet skulle då betala 1 100 kr/månad. Han tjänade betydligt mer än jag. Idag väldigt många år senare ligger ersättningen från f-kassan på en löjligt låg nivå. Försäkringskassan ser helst att föräldrarna själva sköter detta och inte blandar in kassan men i många fall blir mamman tvungen till det för att alls få några pengar till barnet. Pappan till barn nr ett ville plötsligt en dag inte betala summan på 1 100. Jag kontaktade f-kassan som sade till mig att fast en får underhåll så är det tänkt att pappan ska betala hälften av lite större kostnader för barnet. Låt oss säga att barnet behöver nya möbler till sitt rum, en cykel eller annat som kostar en del, då ska egentligen pappa betala hälften av de extra kostnaderna. Kvinna jag talade med på f-kassan sade till och med att detta vet de flesta inte om.
  Jag upplyste fadern om vad f-kassan sagt och så klart insåg dåren att han tjänade på att fortsätta med det vanliga underhållet. Till saken hör att vår son då hade växt ur småbarnsmöblerna och började närma sig skolåldern. Han behövde ny säng. skrivbord och lite annat och fadern såg ju direkt att då skulle han få betala mer än om han lät försäkringskassan sköta betalningen. Pappan till mina andra barn sade flera gånger, när jag påpekade att han måste hjälpa till med en del kostnader som gick utanför det vardagliga, ”jag har betalt underhåll och då har jag gjort mitt och behöver inte göra mer.” Hela systemet med barnbidrag och underhåll behöver göras om och daltet med slappa pappor måste upphöra direkt!

  • Ann: Allt i manssamhället utgår ifrån mannen. Mannens perspektiv, mannens ekonomi, mannens ”roll”, mannens rättvisa etc. Så inte minst, när det gäller det heterosexuella föräldraskapet.

   Jag tror att få heterokvinnor har koll på hur mycket mannen faktiskt vinner och hur mycket de själva förlorar. De lever ju också i det manliga perspektivet.

   Idag är det upp till hetero-kvinnor själva att kräva pappor på pengar. Försäkringskassan är inte längre inblandade i underhållen, som du skriver, utan hetero-mammor måste själva kräva att få betalt av papporna. Får de inte det, måste de driva tvist mot pappan, nu även när det gäller halva barnbidraget som per automatik betalas ut med halva summan till pappan, även när heteroföräldrarna bor ihop. Återstår att se hur mycket av pappans 525 kr som faktiskt går till inköp åt barnen. 😉

   Jag känner så väl igen den ovilja som du beskriver som finns bland många heteropappor att betala för sina barn. De avskyr ofta att betala för sina barn eftersom de ser det som att de betalar för kvinnan.

   De flesta separerade heterokvinnor gör upp med mannen om det ”normala” underhållet och skiter i att kräva mer, även om många alltså har rätt till mer eftersom män oftast tjänar bättre. Om pappan vägrar betala mer än det han anser är ”normalt” måste heterokvinnor driva tvist och anlita dyra advokater. Få kvinnor har råd eller ork och accepterar läget för att de inte vill att barnen skall bli lidande när pappa blir arg.

   För oss feminister är det som att jobba i uppförsbacke eftersom hetero-kvinnor nästan alltid hävdar att de är ”jämställda” och att deras barn ändå är viktigare än pengar och att allt löser sig ”sen”. Vad svarar man på det? Okej, nämen då var det väl inget? Det krävs inga åtgärder för alla är ju nöjda och glada ändå? 🙂

   Inte ens växelvist boende verkar funka så bra bland hetero-föräldrar. Ofta är det mammor som har barnen mest ändå, gör de flesta inköpen till barnen osv men de får inget underhåll och bara halva barnbidraget om det står på papper, att boendet är ”växelvist”.

   Sen verkar det som om många heteromammor tror att de blir fattiga och att orättvisa uppstår ekonomiskt, först när de separerar? Så är det ju inte.

   Ja, hela systemet måste ses över för att göras mer rättvist. Annars finns ju alltid möjligheten för kvinnor, som ändå ofta lever som ensamstående föräldrar ihop med män, att inseminera sig och slippa allt jävla tjafs med män som bara skall ha rättigheter men aldrig några skyldigheter.

   Det vore en stor besparing för samhället/skattebetalarna också att slippa betala för alla heteroföräldrars diverse problem. Vårdnadstvister, kvinnomisshandel, familjerådgivning, barnbidrag, jämställdhetsbonusar och fan och hans moster. Heteronormen är svindyr att upprätthålla. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s