Ny sex-studie i Sverige, den första på hela 20 års tid. Moderaterna är kritiska.

Jag läste på MSN, vilket i och för sig kanske inte är den tillförlitligaste källan, att 1/3 av alla internetsökningar handlar om porr samt att 65% av alla bilder på nätet, föreställer nakna kvinnor. Inte för att jag blir förvånad men det är nästan svårt att ta in ändå…? Av ALLA bilder på nätet, är 65% på nakna kvinnor…

Trots att vi lever i en värld numera, som är extremt hetero-översexuell, verkar det som om folk bara har mindre och mindre sex. Hetero-sex, hetero-sex överallt och nakna/halvnakna kvinnokroppar överallt, i våra dagstidningar, på reklampelare, på internet, på teve, på radion. Det går inte att komma undan. Som alltid, ifrågasätter jag vad ”sex” innebär? Sex kan en ju ha, både med sig själv och med någon annan vuxen.

Ni som har följt mig ett tag, vet att jag länge har eftersökt en ny svensk sex-studie, då det var hela 20 år sedan den senaste gjordes (Sex i Sverige 1996). Nu är det på gång! 🙂

Sexologer välkomnar att Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen nu ska kartlägga svenskars sexliv.

Undersökningen av svenskars sexvanor kommer att genomföras av Folkhälsomyndigheten i samråd med andra relevanta aktörer. Senast myndigheten gjorde en liknande studie var 1996.

Sexologen Charlotte Makboul som driver en privat mottagning i Stockholm, menar att det finns ett stort behov av att fräscha upp undersökningen från 1996.

– Mycket har förändrats på 20 år, så det ska bli intressant att se vad kartläggningen visar. Men redan nu kan jag säga att jag tror att den kommer visa att man har mindre sex i dag, säger hon.

– Många är jätteintresserade av att veta vad som är en norm. Det handlar om allt från hur många gånger i veckan par har sex, till hur många sexpartners någon har haft. Många vill veta om man ligger under snittet eller inte, säger hon.

Det är anmärkningsvärt att folk vill veta vad som är norm, normalt. (/NBT)

Enligt sexologen Suzanne Lindström, som har en mottagning i Helsingborg, bidrar också ett ökat yttre krav till att sexlusten försvinner.

– I dag ska du göra karriär, du ska föda barn, ha en snygg kropp. Samtidigt ska du gärna ha sex ofta och jämt. Men så ser inte verkligheten ut, säger Suzanne Lindström.

Lindström berättar att kvinnor som vänder sig till henne många gånger upplever att sexet blivit ett måste i tillvaron, i stället för något roligt och lustfyllt.”

Jag håller tummarna för att det här blir en seriös studie, som utförs av lika många kvinnliga experter, som manliga. Tyvärr har de flesta studier i världen om människans sexualitet utförts av män, av vilka vissa har presenterat, ingenting annat än ett manligt önsketänkande. I andra fall har det varit uppenbart, att de manliga ”experterna” inte har haft tillräcklig kunskap om kvinnor och kvinnlig sexualitet, för att kunna ställa de rätta frågorna till kvinnor. Kunskap om andra sexuella läggningar än heterosexualitet, saknas också. 

Regeringens uppdrag till Folkhälsomyndigheten att genomföra den här studien, har väckt kritik och starkast kritik, levererar det konservativa högerpartiet Moderaterna:

– Sex och politik hör inte ihop. Moderaterna är för ny kunskap men vi tycker inte att det krävs en statlig utredning på skattebetalarnas bekostnad.

Wikström tycker dock att Moderaternas utspel är märkligt.

– Det är konstigt att M inte vill uppdatera sig kring området när det inte skett på 20 år. Utredningen berör sådant som bland annat sexualrådgivning, abortvård och förlossningsvård, delar där det tydligt behövs mer kunskap, säger han.

Moderaternas påstående att sex och politik ”inte hör ihop”, är nästan skrattretande, ren idioti faktiskt. För det första lägger de sig gärna i kvinnors aborträtt, precis som Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. För det andra – de konservativa högerpartierna (Alliansen + Sverigedemokraterna), är de som hårdast driver tesen om, att ”samhällets hela grund” skall vila på de heterosexuella medborgarna och dessa pars familjebildning, som därför också måste ges en massa bidrag till höger och vänster samt en väldig massa andra samhällsinsatser (så kallad ”familjepolitik”). Då gör det minsann ingenting, att skattebetalarna får vara med och betala för heterosexuella pars alla domstols-tvister, familjerådgivning inklusive sex-rådgivning och för att inte tala om, allt våld och sexuellt våld som de begår mot varandra och barnen, i dessa familjer.

Vad kostar inte heterosexualiteten, oss skattebetalare? 😉

Politiker har alltid, indirekt eller direkt, i alla delar av världen, styrt över människors (och framför allt kvinnors) sexualitet.

”Om kvinnan alltid är trött när mannen vill älska med henne känner han sig inte bekräftad, bara oälskad. Vet hon hur viktig den bekräftelsen är för honom och deras inbördes relation, kanske hon ibland kan möta honom i ömhet, även om hon just då inte har så stora sexuella behov.”ur boken Leva ihop, utgiven av Folkhälsoinstitutet 1999

När hetero-kvinnan alltid är trött men mannen vill knulla henne ändå, mot hennes vilja, känner hon sig inte bekräftad, bara oälskad och i värsta fall, våldtagen. Vet mannen hur viktigt det är för kvinnan, att känna sig bekräftad och älskad i deras inbördes relation, kanske han ibland kan möta henne i ömhet istället och gå och runka av sig någon annanstans, om han nu lider av sitt stora och onormala sexuella behov. ur bloggen NBT, utgiven av WP 2016

 

Annonser

8 thoughts on “Ny sex-studie i Sverige, den första på hela 20 års tid. Moderaterna är kritiska.

  1. Ett tips på mer fördjupning är att lyssna på Alexander Bard och hans tankar på hetro-normen-förbannelsen. Ex i podcast: framgångspodden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s