Ny jämställdhetsmyndighet i Sverige år 2018

Jag har tidigare nämnt att jag skulle vilja se ett, vad jag då kallade, ”Kvinnodepartement” i Sverige.

Så här skrev jag t.ex i kommentarsfältet i min gamla blogg för cirka 3 år sedan:

”Kvinnor får snart börja ta lagen i egna händer, när inte manssamhället gör det. Det är lättare än att skita i att betala skatt. Jag skulle gärna se att manssamhället tillsätter ett Kvinnodepartement som jag har nämnt tidigare. Ett kvinnodepartement där enbart feministiska kvinnor arbetar och som skall ha vetorätt i alla frågor som rör kvinnor och barn. Som skall granska domar, där kvinnor och barn är offer och ha rätt att häva dem, som skall granska all reklam där kvinnor och barn skildras och ha rätt att förbjuda den, som skall granska nya lagar som rör kvinnor och barn och ha vetorätt, som skall granska politiska och ekonomiska åtgärder som angår kvinnor och barn och ha vetorätt i dessa frågor mm, mm.”

Nu har regeringen beslutat att tillsätta en, vad de kallar, ”Jämställdhetsmyndighet”

http://www.etc.se/inrikes/regeringen-sverige-far-en-ny-jamstalldhetsmyndighet

”Exakt vilket uppdrag myndigheten kommer få preciserade inte ministern. Hon gick inte heller in på vem som kommer styra myndigheten, men meddelade att myndigheten ska finnas på plats 2018.”

”Regnér meddelade också att det i budgetpropositionen för 2017, som släpps nästa vecka, också innehåller 900 miljoner under en fyraårsperiod för att motverka mäns våld mot kvinnor och att den nya myndigheten kommer fokusera på just detta. I satsningen ingår en kompetenshöjning till yrkesgrupper som möter kvinnor som utsatts för mäns våld. 400 miljoner kronor ska gå till att förebygga våldet och fokusera på förövarna.”

Gudrun Schyman från Feministiskt Initiativ, är en av personerna som föreslås som chef för den nya Jämställdhetsmyndigheten:

http://www.etc.se/inrikes/gudrun-schyman-jag-ar-smickrad

”Fi-ledaren och före detta V-ledaren är en av dem som föreslås som chef för en ny jämställdhetsmyndighet.

Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ, säger själv att hon inte har någon given favoritkandidat till posten.

– Jag har inget namn, men det behöver vara en person med stora kunskaper. Det här är ett kunskapsområde, inte ett åsiktsområde. Det finns ett jätteglapp mellan vad vi vet och vad vi gör, mellan kunskap och handling. Det krävs en orädd person som inte räds att skapa dålig stämning, som inte räds att tala om att det handlar om makt.

Schyman ställer sig klart positiv till föreslaget om en ny myndighet, vilket är något Fi har drivit sedan en tid tillbaka. Men hon vill också att jämställdhetsministern får tillbaka sitt departement.

– Feministiskt initiativ har haft med det kravet ända sedan starten. Det ska finnas en jämställdhetsminister med ett tydligt mandat, ett jämställdhetsutskott i riksdagen, ett departement och en myndighet. Nu skvalpar frågan runt på olika departement och ingen tar ansvar, säger hon.

Hur ser du på att ditt namn har kommit upp flera gånger som favorit till posten som chef för jämställdhetsmyndigheten?

– Jag är smickrad, det skulle ju vara otroligt lockande naturligtvis. Samtidigt har jag valt att befinna mig på den politiska arenan, jag är inte en förvaltare av fattade beslut. Jag har en förändringsplan. Även om vi har en regering som kallar sig feministisk har vi inte sett politiska förslag som utmanar könsmaktsordningen på allvar. Vi har sett förslag som är bra, som förbättrar för kvinnor och förstärker det som har försvagats, men inget som på allvar utmanar den patriarkala makten.”

Det konservativa högerpartiet Moderaterna är (förstås) ”kritiska” till den nya myndigheten som skall verka för jämställdhet mellan kvinnor och män och Moderaternas argument mot den är:

http://www.dn.se/nyheter/politik/m-kritik-mot-ny-jamstalldhetsmyndighet/

”Moderaterna kritiserar förslaget och tycker att regeringen fokuserar på fel saker.”

Vilket fantastiskt bra och genomtänkt ”argument” från Moderaterna? skratt

Själv har jag ingen annan kritik att ge, än att myndigheten bör inrättas per omgående. Det känns som om det är väldigt länge tills det blir år 2018 och jag är, som ni vet, en mycket otålig själ.

Detaljerna kring hur myndigheten skall arbeta, vem som skall basa över den osv, är något som återstår att se. Det skall bli väldigt spännande och jag kommer naturligtvis att lägga näsan i blöt så mycket jag kan. 😉

Och ni ser, kompisar..? Det är lätt att tappa hoppet ibland i det äckligt misogyna patriarkatet, som för närvarande sprattlar i vild panik i all sin dödsångest, men det händer många bra grejer! Jättebra grejer, tjejer! 🙂

I love you all och ursäkta mitt långa blogguppehåll! ❤

 

 

Annonser

19 thoughts on “Ny jämställdhetsmyndighet i Sverige år 2018

 1. Ser också fram emot inrättandet av den här myndigheten!

  Kan spendera väntan med att bl.a. lyssna på Deap Vallys nya skiva ”Femejism”, speciellt låten ”Smile More” 🙂

  • furyosa: Ja, det skall verkligen bli spännande att se vad den nya myndigheten kan åstadkomma. Hittills har ingen regering i världen lyckats få stopp på mäns våld och sexuella våld mot kvinnor och barn trots alla skattepengar som påstås avsättas för ändamålet men, men…. Vi får ju vara glada för det här i alla fall?

   Tack för skiv-tipset! 🙂 ❤

 2. Välkommen ”tillbaka”!

  Tycker också det är en bra nyhet med en ny myndighet för jämställdhet men varför vänta så länge som till 2018? Då är det ju val nästa gång och allt kan hända. Se vad som hände med djurskyddsmyndigheten och Jämo.

  • Anna G: Tack! ❤ Det har varit lite för mycket här ett tag…

   Jag tänkte precis samma sak som du, angående valet. Vem vet vad den konservativa, antifeministiska högern hittar på om de får makten i nästa val?

 3. Ska bli spännande att se vad det blir av det hela. Förhoppningsvis mer än ett spel för gallerierna. Får jag vara lite misstänksam? För det är jag…
  Det har väl inte hänt hittills att myndigheter haft någon förändringsvilja då det gäller jämställdhet, eller har jag missat något? (Haha, det har jag ju inte 😀 )

  Men nu får vi ju en myndighet som vi faktiskt kan avkräva ansvar och resultat, det känns bra.

  • Calle: Ja, en får vara misstänksam och det är förstås jag oxå. Det känns iaf bättre MED en jämställdhetsmyndighet, än utan. Precis som du skriver, får vi åtminstone en myndighet nu som vi kan ställa krav gentemot.

 4. Två viktiga frågor är förstås myndighetens namn och dess läge. Könsverket ?
  Genusmyndigheten ? Och skall den ligga långt från Stockholm trots att t ex
  Södermalm är så feministtätt ? Det är läge för statliga myndigheter att hamna
  ute på vischan just nu.

  Mycket att fundera på …

  • Ver: Den skall väl heta Jämställdhetsmyndigheten, antar jag? Det är inte så mycket att fundera på – det är bara att sätta igång. Inte en dag för tidigt eftersom vi behöver en myndighet som ser till att kvinnors och barns rättigheter efterlevs i samhället, inte minst bland andra myndigheter.

   • ”– Alla departement har ansvar för att arbeta med jämställdhet inom sina olika politikområden. Därför bör en så här viktig myndighet placeras i Stockholm med närhet till regeringskansliet.”

    Sagt och tyckt av organisationen Sveriges kvinnolobby. Vischan, nej tack …

   • F ö så är det som så att för vissa är placeringen av myndigheten
    en indikation på vad man tycker om den. Liberalerna i Stockholm
    tycker t ex att den hör hemma i ett s k utanförskapsområde och
    Dagens Industri vill helst ha den långt ute i landet …

   • Mmmm …

    Få se om den nya myndigheten kan komma upp redan i
    partiledardebatten i Agenda i SvT2 på söndag kväll.

   • Ver: Jag ”missade”, eller rättare sagt – jag ORKADE inte lyssna på ljugar-debatten i söndags. 😦 Kom det upp?

   • Såg inte heller själv debatten i söndags (var på konsert) men
    har planerat 2 h framför TVn sent i kväll när det är repris …

   • Skall väl sluta tjata om det här. Men, AKB lyckades i början av
    debatten i SvD få in en liten spydighet riktad mot statsministern
    och gällande den nya myndigheten …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s