Exempel på hur kvinnor fostras av och i patriarkatet

Trots att jag är feminist och har levt bland män i många, många år upphör jag aldrig att förvånas över det manliga könets självklara sätt att ta sig tolkningsföreträde och bestämmanderätt över kvinnor. Män som tvärsäkert hävdar att de vet hur kvinnor ”är”, män som vill tala om för kvinnor hur saker och ting ”verkligen ligger till”, män som vill bestämma över kvinnors hela liv och inte minst kvinnors reproduktion och sexualitet. Det tar aldrig slut.

Det mest skrämmande med detta manliga beteende, är att väldigt många män helt enkelt inte verkar bry sig om hur kvinnor uppfattar saker och ting, vad kvinnor vill, hur kvinnor skulle vilja leva osv. I många av de här fallen utgår nämligen män ifrån att deras fantasier och tolkningar om kvinnor, är lika med hur kvinnor uppfattar sig själva, män och hela manssamhället. Som exempel har jag tidigare nämnt, att många män anser sig bli förolämpade av kvinnors klädsel och utseende och att män liksom verkar utgår ifrån att kvinnor skulle gå omkring på stan, främst för att visa upp sig för män. 

I sådana här fall verkar det som om män utgår ifrån att kvinnor och män tänker precis likadant och att kvinnor alltid skulle dela det manliga perspektivet på kvinnor och män.

Män som t.ex ser sig som överordnade, smartare och bättre än alla kvinnor på jorden, verkar också utgå ifrån att deras manliga vanföreställningar om sig själva och kvinnor, är något som de delar med kvinnor. De här männen verkar alltså inbilla sig att, om de själva känner sig överordnade och bättre än (alla) kvinnor och uttalar/visar detta tydligt för (alla) kvinnor, så skulle det göra att kvinnor, per automatik också skulle känna sig och vara, underordnade och sämre än män.

Män som t.ex hävdar att de blir dominanta i kvinnors sällskap (ofta med någon slags märklig stolthet i rösten) tror ofta att alla kvinnor, per automatik då skulle bli undergivna dem. Som om kvinnor skulle kunna ändra personlighet och beteende från en dag till en annan och helt och hållet beroende på vilken typ av man de råkar stöta på för stunden?

Är det inte märkligt, detta? Det verkar som om många män tror att alla kvinnor skulle kunna anpassas per automatik utefter män, alla manliga fantasier och inte minst – utefter alla manliga sexuella önskemål/fantasier.

Män har generellt en förmåga att överskatta sig själva i jämförelse med kvinnor på väldigt många områden, vilket forskningen har visat. Det innebär att många män går omkring och tror att de är mycket bättre än vad de är.

Ett exempel, är alla män som tror att de kör bil mycket bättre än (alla) kvinnor och därför t.ex orsakar bråk och konflikter i bilar som körs av kvinnor, där män är medpassagerare. Att män tror att de är bättre på att köra bil än (alla) kvinnor, innebär inte per automatik att kvinnor delar mäns upplevelser eller att kvinnor instämmer i mäns syn på sig själva och kvinnor som bilförare. Jag själv är t.ex en alldeles utmärkt bilförare och forskningen, som visar att kvinnor generellt kör bil bättre än män, är således ingen nyhet för mig och många andra kvinnor.

Skillnaden mellan kvinnor och män, är väl snarare att kvinnor inte har något behov av att tala om för män eller bevisa för män, att män är sämre bilförare än kvinnor. Vi kvinnor åker bara med och håller käften, åtminstone så länge våra liv inte är i fara. 😉

Förutom att män behöver tänka på att deras syn på sig själva och kvinnor, sällan överensstämmer med kvinnors syn på män eller kvinnors syn på sig själva, bör män göras medvetna om att det är väldigt vanligt att kvinnor också (ofta omedvetet) skyddar män, från vad som kan uppfattas som obehagliga sanningar för män. Väldigt många kvinnor är, till skillnad från män, väldigt rädda för att framföra dålig kritik mot det motsatta könet och det är inte heller ovanligt att kvinnor överdriver mäns bedrifter, överskattar män, precis som män själva gör.

Detta gör kvinnor, inte av elakhet eller för att medvetet manipulera män, utan av omtanke om män och det gigantiska, mycket känsliga manliga egot. 

Det är anledningen till att väldigt många hetero-kvinnor fejkar orgasm. De vill inte att män skall må dåligt av att de är dåliga älskare, trots att de alltså är det. Det är anledningen till att kvinnor ofta spelar underordnade män, i mäns sällskap, genom att t.ex be om mäns ”hjälp” med de enklaste saker (de vet att det är viktigt att män känner sig ”behövda” av kvinnor). Det är anledningen till att kvinnor sällan skryter inför män, om hur avancerade kvinnors jobb är eller hur mycket högre lön de har, än män. Det är anledningen till att kvinnor spelar dummare och mer okunniga än vad de är inför män. Det är anledningen till att kvinnor ”låter” män prata hela tiden, ”låter” män mansplaina för dem och till och med låtsas att de lyssnar intresserat och låtsas ta det manliga pladdret på fullaste allvar. Det är anledningen till att många kvinnor, i samtal med män, ofta lindar in sina ord i bomull och noga vaktar sina tungor (tutti-nutt, lille man).

Snarare försöker många kvinnor istället framställa sig själva, sina kunskaper, bättre egenskaper och sina prestationer som ”ingenting märkvärdigt alls” inför män, samtidigt som de peppar, pushar och lyfter underpresterande och sämre män till skyarna, i syfte att inte skada mäns självkänsla.

Det är tyvärr inte ovanligt att heterosexuella föräldrar fostrar sina döttrar och söner på samma sätt, dvs det är viktigt för dem att deras söner aldrig skall behöva känna sig sämre än döttrarna, trots att de kanske är det. Det kan leda till att döttrar inte får den uppmärksamhet och det beröm som de har förtjänat, eftersom detta beröm omedvetet anses ske på sönernas bekostnad. Kvinnor i patriarkatet vet att mäns hela ”manlighet” bygger på att vara ”bättre” än kvinnor, vilket skapar det manliga fenomenet att män ser sig nödgade att ständigt jämföra sig med kvinnor och ”tävla” mot kvinnor, i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

Kvinnor och män skådespelar inför varandra, på det sätt som patriarkatet har fostrat oss. Vi ljuger för varandra, låtsas inför varandra och manipulerar varandra men av helt olika skäl. Kvinnor ljuger för, låtsas inför och manipulerar män, i syfte att skydda män. Män ljuger för, låtsas inför och manipulerar kvinnor, i syfte att skydda sig själva.

Det är viktigt för män att komma ihåg att kvinnor aldrig har varit, är eller kommer att bli, på rikigt underordnade, sämre eller underlägsna män. De män som tror att de har stött på sådana kvinnor, har helt enkelt bara stött på duktiga skådespelerskor eller också är det bara den vanliga, manliga vanföreställningen som enbart existerar i manliga huvuden. Den samhälleliga kvinnliga underordningen, könsmaktsordningen, är något som män har tvingat fram med odemokratiska medel, icke-demokrati, förtryck, våld och sexuellt våld mot Kvinnan. Det säger en del om män men ingenting om kvinnor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s