Internationella Kvinnodagen 2017

Årets tema:

”Be bold for change”

”Var djärv för förändring”

I 28 st länder i världen är Internationella Kvinnodagen en helgdag.

I Armenien har kvinnodagen blivit till en hel kvinno-månad.

I Kina får kvinnor gå hem från sina arbeten efter halva kvinno-dagen.

1977 gjorde FN den 8:e mars till Internationella Kvinnodagen men den började uppmärksammas långt tidigare (1910). (Källa SVT)

I Sverige, år 2005, tog en av landets skickligaste och mest erfarna politiker, den före detta vänsterparti-ledaren Gudrun Schyman, tillsammans med ett gäng andra kvinnor, ett feministiskt initiativ. De startade landets första feministiska politiska parti, Feministiskt Initiativ. År 2014 vann partiet mandat i Europaparlamentet och det var första gången någonsin som ett parti med feministisk ideologi tog plats i EU-parlamentet.

I det svenska riksdagsvalet samma år blev Feministiskt Initiativ det största partiet utanför riksdagen, tog plats i 13 kommuner och fick sammanlagt 26 mandat. I september 2014 hade partiets medlemsantal ökat till drygt 20 000 medlemmar, vilket innebär att partiet är större än bl.a Liberalerna (f.d Folkpartiet), Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, räknat efter antal medlemmar.

”Gudrun Schyman föddes och är uppvuxen i Täby, norr om Stockholm. Schymans far var handelsresande för Hemslöjden och modern var sömmerska. Efter grundskolan och realexamen arbetade Schyman som kontorist på posten, kompletterat med vuxenstudier på kvällstid åren 1967–1969. Under åren 1970–1972 utbildade hon sig till socionom vid Socialhögskolan i Stockholm. Därefter arbetade hon som socialarbetare åren 1971–1976 och 1982–1988.”

”Efter tolv års yrkesarbete flyttade Schyman till Örnahusen utanför Skillinge år 1977, där intresset för partipolitik väcktes på allvar. På sin fritid arbetade hon med miljö-, energi-, freds- och kvinnofrågor. År 1977 blev hon medlem i dåvarande Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK). Hon satt i Simrishamns kommunfullmäktige åren 1980–1987 och i dess Socialnämnd 1982–1987. Hon blev invald i VPK:s partistyrelse 1981 och i dess verkställande utskott 1984. Tillsammans med sin sambo Lasse Westman köpte hon Klockaregården i Gladsax utanför Simrishamn. I Simrishamn fick Gudrun Schyman även sina två barn och blev sedd över hela Sverige genom filmen ”Födelsen” som visades på kurser för blivande föräldrar.”

”År 1987 separerade Schyman och Lasse Westman. Hon flyttade med barnen från Skåne till ett kollektivhus på Värmdö utanför Stockholm, där hon började arbeta som socialsekreterare. År 1988 valdes hon in riksdagen för VPK. I januari 1993 valdes Schyman till Vänsterpartiets nya partiledare.

Under hennes tid vid makten mer än fördubblades partiets riksdagsrepresentation. Hon förde fram feminismen inom partiet till sin nuvarande framskjutna position i partiprogrammet. Vidare har hon en säreget personlig och självutlämnande ledarstil, till exempel då hon i sin självbiografi berättat om sin ofta tragiska barndom, sina män och sin numera nyktra alkoholism.”

”Vid en presskonferens den 4 april 2005 presenterades Schyman som en av styrelsemedlemmarna i det nybildade partiet Feministiskt initiativ, med sikte på riksdagsvalet 2006.”

Kända namn som har stöttat Feministiskt Initiativ genom åren:

Jane Fonda

Eve Ensler

Benny Andersson (ABBA)

Reklambyrån Studio Total

The Knife (popband)

Robyn

Tove Styrke och Sarah Dawn Finer är två av artisterna som tillsammans med Robyn och flera andra artister medverkade på Feministiskt Initiativs val-album som släpptes år 2014.

Helena af Sandeberg

Kjell Bergqvist

Pharrell Williams

Özz Nujen

… med flera, med flera….

Idag kan ni fira Internationella Kvinnodagen tillsammans med Feministiskt Initiativ på flera orter i landet. Här hittar ni mer info:

http://feministisktinitiativ.se/tillsammans-med-f-8-mars/

I Stockholm, vår vackra huvudstad, befinner sig Gudrun Schyman:

Stockholm ♥
12:00 Lunchföreläsning med Gudrun SchymanStockholms universitet
18:00 Gudrun Schyman är huvudtalare på 8 mars-demon, Norra bantorget.
Motstånd Över Gränser – Mot patriarkatet, sexism och fascism
Arrangörer: Feministiskt initiativ Storstockholm,, Folkens Solidaritet och kultur förening, Grön Ungdom i Stockholmsregionen, IKKR- Kvinnojouren Nina, Kurdiska Fria Ungdomsförbundet, Kurdiska kvinnorådet Amara, Kurdiska Mödrar i Sverige, Kvinnoförbundet Sara i Sverige, Kvinnors freds initiativ, Kvinnor för Fred, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, SSU Stockholm, Ung Vänster Storstockholm, Unga Feminister Stockholm,, Vänsterpartiet Storstockholm
19:00 Gudrun Schyman i debatt på Kulturhusets 8 mars-program
20:30 Gudrun Schyman medverkar på Talkshow med Somar Al-Naher på Södra bar. Tema: Woman around the world unite – om feministisk organisering.

Till alla mina systrar där ute i världen: Fortsätt med att beskydda och hjälpa varandra och varandras barn, som kvinnor alltid har gjort i alla tider. Bli bättre på att stötta varandra, uppmuntra varandra, ta hand om varandra, att inte döma varandra, att lita på varandra, beundra varandra och att vara snälla mot varandra. Ta varandra i hand och se till att aldrig någonsin släppa dina systrars händer. När allt kommer till kritan är det nämligen inte brödernas, utan systrarnas händer som alltid är starkast att hålla i när det blåser upp till manlig storm. 

Jag önskar er alla en underbar och systerlig Internationella Kvinnodagen! ❤ ❤ 

Kramar i tusental! /NBT.

 

 

 

 

 

Annonser

26 thoughts on “Internationella Kvinnodagen 2017

 1. Hade faktiskt tänkt få i mig en dos feminism ikväll, men inte just det du skriver om. NBT.
  Frågan är då förstås hur du själv tillbringar aftonen. På lite större orter finns det ju en
  sorts massuppträdanden, t ex under rubriken ”Ta natten tillbaka”. Men ute där du bor,
  på vischan, är det väl risk att du får göra det alldeles själv …

  http://www.di.se/opinion/varje-kvinna-bor-ha-100-000-pa-banken/
  https://www.svd.se/anne-wibble-och-en-arslon-pa-banken

  Annars tycker jag Birgitta Ohlsson hade en alldeles osedvanlig tajming när hon lät
  publicera ovanstående just denna dag. Den blivande liberalledaren har verkligen
  läst på om partiets historia och observera att kraven s a s har sänkts !

  Själv översätter jag ju allting till bostadspriser och konstaterar att varje kvinna borde
  kunna äga 1 m2 lägenhetsyta i Stockholms innerstad …

   • Ver: Intressant… Själv har jag alltid tyckt att det varit konstigt att män äger de flesta företag som producerar och säljer damkläder, smink och liknande till kvinnor. Men inte tvärtom, eftersom få kvinnor äger företag som producerar och säljer typiska mansprodukter till män.

   • Dock tillverkas produkterna väl oftast av kvinnor. Rejält underbetalda
    sådana i tredje världen någonstans …

  • Ver: 100000 kronor idag inte räcker långt om du skall leva på dem. Men 100000 kronor är ju alltid bättre än 0 kronor och en sparad årslön är ju bättre än 100000 kronor. 😉

   Det borde inte vara särskilt svårt för de som lever som sambos, att spara ihop en rejäl slant med pengar. Fördelarna med samboskap är ju två heltidslöner, delade kostnader, lättare att få lån beviljat från banken för att t.ex köpa sin egen bostad osv. Jag vet inte hur mycket sparade pengar folk har, men jag tror inte att särskilt många har 100000 kronor var, på banken. Många har kanske lite pengar låsta i fastigheter men bostadsbubblan ger dessvärre inga garantier för att kunna sälja med vinst.

   Jag firade internationella kvinnodagen tillsammans med många kvinnor, en och annan man samt Feministiskt Initiativ. Jag blev både förvånad och glad över hur många människor som faktiskt samlades – det var knökfullt överallt.

   • Du kanske har observerat att trisskraparna i TV4s morgonprogram
    numera alltid vinner minst 100.000. Förr var det 50.000.

    Togs det några bilder under det där firandet ? I så fall kanske du kan
    pixla och lägga ut …

   • Ver: Nej, det har jag inte observerat eftersom jag aldrig kollar på TV4:s morgonprogram. Jag arbetar nämligen. 😉

    Ja, det togs förstås bilder från evenemanget men vad är det du vill se?

   • Dig, lite lagom pixlad kunde ju vara intressant. Resten är
    av mindre intresse …

    Sedan undrar man ju : Hur många är en och annan ?

   • Ver: Som om jag inte förstod att det är mitt utseende du är nyfiken på? Varför du är det, kan du bara svara på själv..?

    ”En och annan” man, är uppskattningsvis max 10% av deltagarna.

   • Nyfiken på ditt utseende när du är pixlad ? Ja, kanske.
    Inte annars …

    Jag gick förresten vidare till ett evenemang där det också
    var ”en och annan man” …

   • Ver: Det finns faktiskt en del vettiga (feministiska) män som förstår att så länge kvinnor inte är fria, är inte heller män fria. Sen finns det en del män som kanske inte gillar jämställdhet och jämlikhet men som ändå låter kvinnorörelsen jobba på med sitt, ifred från män. Sen har vi den andra gruppen män, de rabiata antifeministiska kvinnohatarna som organiserar sig för att göra motstånd mot kvinnorörelsen, i syfte att kunna fortsätta att förtrycka och diskriminera kvinnor och barn å det värsta.

   • Faktum är att jag, efter uniformsevenemanget, drev vidare
    till ett annat ställe där det ”bjöds” på kvinnlig ståuppkomik.
    ”En och annan man” fanns där som sagt var …

  • Ann: Ha ha ha! En högerextrem ”raggningsexpert”? Så ser inte manliga ”raggningsexperter” ut, för det första.

   ”Forney är en flitig bloggare och har skrivit flera böcker. Som en slags högerextrem och antifeministisk raggningsexpert uppmanar han sina följare att bryta ner kvinnor och systematiskt begå övergrepp.

   ”Budskapet du vill skicka henne är enkelt: ‘det är inte längre din kropp”,”

   ”I samma text uppmanar han sina läsare att få deras flickvänner att känna sig otillräckliga och att isolera dem från vänner och familj.”

   Detta är inga ”raggningstips” för heteromän. Det är förstås instruktioner för hur heteromän skall göra för att bli kvinnomisshandlare och våldtäktsmän.

   ”När en flicka säger nej till sex eller en specifik sexuell handling, så menar hon det sällan om inte aldrig helhjärtat. Även om flickor har sexuella spärrar så är dem inte i närheten av så starka eller väldefinerade som dina. Med rätt mix utav övertalning, uthållighet och fräckhet, kan du få få en flicka att göra nästan vad som helst. Jag vet för jag har gjort det.” I inlägget beskriver han hur han tvingar till sig sex av en kvinna trots att hon säger nej. Han förklarar också att det handlar om att systematiskt och med små steg tvinga kvinnan att gå med på saker hon egentligen inte vill.

   Ja här erkänner han ju det själv, till och med.

   Otäckt att han använder ordet ”flickor”. Löjligt att han försöker få folk att tro, att män skulle ha mer ”väldefinierade och starkare sexuella spärrar” än ”flickor”, ha ha haaaa! Män runkar ju av pitten i vad som helst.

   Vi kan konstatera att ännu en av den antifeministiska mansrörelsens frontfigurer är en oattraktiv våldtäktsman utan några som helst sexuella spärrar samt en kvinnomisshandlare. Men det intressanta i detta och något som jag ofta ser och hör från heterosexuella män, är att de tvärsäkert påstår att de ”vet” hur kvinnor ”är”, vad kvinnor ”vill”, hur kvinnor vill ha sex med män, hur kvinnor ”tänker” och ”fungerar”. Inte sällan påstår de saker om kvinnor för mig, som själv är kvinna. Jag träffade en sådan man för lite sedan och efter att han hade ”förklarat” för mig att många heterokvinnor skulle ha sexuella fantasier om att män skall komma och våldta dem så ville han försöka förklara för mig hur kvinnor fungerar sexuellt. Jag avbröt honom med:

   ”Åh, nämen jag verkligen LÄNGTAR efter att få höra dig, en man, förklara för mig, en kvinna, hur kvinnor fungerar sexuellt. Shoot!”

   Då blev han tyst.

 2. Måste bara tipsa om detta också;

  ”Till salu på Tradera.”
  Just nu.
  ‘Konst för den som redan har allt’
  ”Dags att gå vidare och slänga gammalt skit, däribland denna målade tavla på mig och min exman.
  Det var en fin bröllopsgåva då som inte längre efter skilsmässan förra året fyller någon som helst funktion.
  Min knytnäve råkade gå igenom tavlan när det var som mest infekterat i bodelningen, så betänk det symboliska värdet av frihet i det utdelade slaget när du budar.
  Detta är din chans att hjälpa en ensamstående morsa att betala sina förfallna räkningar, men ännu mer är detta en ovärderlig möjlighet för dig själv eller någon du tycker om (eller inte) att äga ett bisarrt stycke konst med stark historia. Ett stycke konst som ingen egentligen behöver eller ens vill ha.
  Missa inte den här chansen!
  Allt överskott efter betalda skulder skänkes oavkortat till andra kvinnor för att hjälpa dem komma på fötter ekonomiskt efter skilsmässor från snåla rövhattar.
  Tack från oss på förhand!
  /Jonna V/”
  Om någon vill buda:
  http://www.tradera.com/…/…/konst-for-den-som-redan-har-allt-

  Klickar man på länken ser man att det är Birros fd fru som säljer tavlan.
  Jag kan inte låt bli att fundera en stund på om hon nu kommer att kallas bitter eller om hennes barn när de blir större kommer att säga henne ”Det var väl inte bara hans fel att förhållandet tog slut?”
  Kanske kommer många tycka att mannen/Birro gör alldeles tillräckligt som betalar underhåll fast vi idag vet att mamman står för (och alltid har gjort) de flesta kostnanderna för barnens uppväxt.

  Personligen ser jag det som en skön liten hämd och ett sätt att avsluta något som gjort ont. Hoppas att hennes barn i vuxen ålder kommer att förstå och lyssna på sin mamma. Heja Jonna!
  Hade jag haft något att sälja efter fd mannen så hade jag gjort samma sak. Jag lyckades aldrig komma på fötter ekonomiskt efter fd mannens tilltag. Hoppas du fixar det och att många budar på tavlan.

  • Ann: Birro är en antifeministisk kvinnohatare som tycker att kvinnor skall vara hemmafruar åt honom, så jag är inte alls förvånad över att hans äktenskap inte höll. Tydligen är han en jävla snåljåp också som vill slippa betala för de barn han har satt till världen. Bra gjort av Jonna. 🙂

   Länken fungerar inte längre så kanske är tavlan redan såld?

 3. F’låt om jag bombarderar dig med ”tips” idag men ibland springer en på så galna saker att det blir tvunget. Läs denna fullständigt galna utredning; https://www.svd.se/farliga-slutsatser-om-barn-i-vardnadstvister. Det är inte utan att en undrar vilka de kvinno- och barnfientliga dårarna är som gjort denna sk utredning? Jo, det är justitedepartementet som ansvar för utredningen. Nu hävdar denna utredning att
  ”en förälder som dödat den andra föräldern inte behöver innebära att föräldern är olämplig som vårdnadshavare.” Ja men jösses! VAd slags relation ska kvinnomördaren få till sitt barn tror man?
  Vad kan en sådan man tillföra ett barn? Trygghet? God omvårdnad och en rejäl dos av kvinnohat?
  Våld? Förtroende kan ju knappast ett barn få till en man som dödat mamman. Snarare ett livslångt trauma och det värsta är att socialförvaltningarna kommer att gå på detta.

  • Ann: Jag är bara tacksam för tips från er läsare, eftersom jag inte själv hinner läsa allting. ❤

   Alltså, det är inte klokt hur Sverige behandlar barn. Vi var först med att förbjuda barnmisshandel i lag men nu verkar barnskyddet ha lagts på hyllan till förmån för "fadersrätten". Vilka barn vill leva med, vara totalt beroende av och uppfostras av en man som har mördat deras mamma? Vilka barn vill ens krama mannen, mördaren, som har dödat deras mamma?

   Justitiedepartementet tycker tydligen att mördare är fullt normala människor, psykiskt stabila och därmed fullgoda vårdnadshavare om barn. En tror knappt sina ögon eller öron längre. Våra myndigheter värnar inte längre om barnen i vårt samhälle – de värnar om männen. Den skapade "fadersrätten", vurmandet för pappor och mamma/barn-fientligheten på socialkontoren och andra myndigheter, har gjort heterosexuella mammor helt maktlösa. Det är en tillbakagång till början av 1900-talet då endast män, enligt lag, fick vara förmyndare över kvinnors barn. Först på 50-talet fick mammor, tillsammans med män, bli förmyndare över sina egna barn.

   http://noboytoy.blogspot.se/2010/11/fakta-artal-i-kvinnohistorien.html

   Lagen om manligt förmyndarskap över kvinnors barn har ändrats men den praktiseras uppenbarligen fortfarande på svenska myndigheter och främst på socialkontoren.

   Jag säger bara till alla kvinnor som vill skaffa barn: INSEMINERA ER! Skaffa aldrig barn tillsammans med män.

  • Ver: Biljetterna redan slut? Är han så populär tror du? Själv har jag aldrig gillat honom. Redan som barn tyckte jag att han såg otäck och elak ut. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s