Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet vill legalisera surrogatmödraskap

Socialdemokraterna (och förstås – Feministiskt Initiativ) säger nej till att legalisera surrogatmödraskap i Sverige men Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet säger ja.

http://www.etc.se/inrikes/s-ledningen-nej-till-surrogatmodraskap

”S-ledningen vill inte tillåta surrogatmödraskap inom svensk hälso- och sjukvård. Helén Fritzon, ledamot i partistyrelsen, menar att argumenten mot ett införande väger tyngst.

Även Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna går på utredarens linje. Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna säger däremot ja till surrogatmödraskap, så länge inga pengar är inblandade.”

Ja, den förra Alliansregeringen, högerregeringen, var ju också de som från början begärde en utredning i syfte att legalisera surrogatmödraskap i Sverige. Alliansen gav Statens Medicinetiska råd (SMER) i uppgift att göra denna ”utredning”, som istället visade sig vara ett rent beställningsverk för att snabbt, smidigt och i smyg, kunna legalisera surrogatmödraskap. Jag granskade SMER:s utredning år 2013 och jag kan bara säga, att den är något av det mest banala, löjeväckande och oseriösa som jag någonsin har skådat i skrift från en svensk myndighet. Jag skrev om oseriösa SMER:s så kallade ”utredning” här:

https://noboytoy.wordpress.com/2013/03/01/smer-ar-oseriosa/

”Eftersom gruppen ”ofrivilligt barnlösa kvinnor”, som efterfrågar surrogatmoderskap, inte kan vara särskilt stor och SMER dessutom problematiserar gruppen ensamstående kvinnor, så kan vi dra slutsatsen att det  är fullständigt osannolikt att kvinnor är den grupp som ”på senare tid har ställt krav”. Vilka finns då kvar, som efterfrågar surrogatmoderskap?”

Liberalernas Daddys Girl, Barbro Westerholm (och en av ledamöterna, ”utredarna” i SMER:s oseriösa rapport), ger svar på frågan i ETC:

http://www.etc.se/debatt/barnonskan-gar-inte-att-sta-emot

Barbro Westerholm Liberalerna

”Men verkligheten är att det finns få barn att adoptera och även om homosexuella män har rätt att bli adoptivföräldrar så säger länder från vilka vi adopterar barn nej. Homofobin är uttalad där.”

Homosexuella män är alltså de som framför allt driver frågan, att de måste ha laglig rätt att få barn i ”gåva” av svenska kvinnor, alternativt måste få laglig rätt att köpa barn av svenska mammor. Svenska mammor måste lagligen få ge bort sina barn i gåva till (homosexuella) män, alternativt måste kvinnor lagligen få sälja sina barn till män, menar män. Liberalernas Daddys Girl, Barbro Westerholm, fortsätter:

Utredningens nej till altruistiskt surrogatmoderskap kommer inte att hindra att surrogatmoderskap kommer att fortsätta att finnas. De som önskar barn men som inte själva kan bära det, framför allt homosexuella män, kommer att se till att de får sin önskan om att bli föräldrar blir tillgodosedd. De kommer att finna andra vägar för detta. Barnönskan är en av de starkaste drivkrafter som finns.

Så här är det: Män kan inte bli gravida eller föda barn. Män har aldrig någonsin i världshistorien kunnat bli gravida eller föda barn. Det är ren biologi. Skall då män som påstås lida av ”barnlöshet” (vadå ”barnlöshet”…?), ha laglig rätt i Sverige att köpa barn? Nej, nej, nej! Som Kvinnolobbyn så klokt uttryckte det: 

”Gränsen för hur långt vi kan gå för att tillfredsställa människors (mäns /NBT) barnlängtan måste dras vid människohandel.”

Och allt detta är så typiskt för högern, som alltid vurmar för kapitalism (och inte minst ”fadersrätt”), till vilket pris som helst. Allt, ALLT, skall kunna säljas och köpas på ”marknaden” och för att överhuvudtaget kunna upprätthålla vårt kollapsande ekonomiska, kapitalistiska system, måste marknaden hela tiden utökas med nya varor och tjänster (barn, kvinnor, mänskliga organ). Som alltid är det främst kvinnor och barn som efterfrågas av män, på denna kapitalistiska marknad. Kvinnor och barn som män vill kunna köpa sig för (små-) pengar, i rent egoistiska syften och enkom för det egna höga, manliga ”nöjets” skull.

 

 

 

6 thoughts on “Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet vill legalisera surrogatmödraskap

 1. Nu är dessutom alla dessa nedskärningar inom förlossningsvården med stängda BB, kort-kort tid att få vila upp efter förlossningen, bilfödslar ( redan med en traumatiserad mamma som varit mycket kritisk i TV), fallet med mamman som dog nyligen, barn som dött, mammor som får gå och läcka i åratals efter förlossningen för att ingen bryr sig eller att inte det inte finns resurser att hjälpa dem, mm mm, NU ÄR PLÖTSLIGT ALLT SÅDANT GLÖMT så länge diskussionen handlar om livmödrar som ska ställa upp eller inte.
  Jag fattar inte att det ska en sådan skiljelinje mellan de här två ämnena!? Är journalister så enkelspåriga så att de inte kan eller vågar ha två tankar i huvudet samtidigt – om nu inte politiker klarar det….

  • Anna G: Jamen exakt!! Allt som du nämner med undermålig förlossningsvård plus att barn till heterosexuella mammor, nu skall bli förlösta av män/papporna (!) som förväntas gå nån jävla ABF-kurs för att lära sig att bli barnmorskor. 🙂 En baxnar!

   Allt sådant är glömt, för nu är det en minoritet MÄN som återigen är viktigast i samhället och alla mäns önskningar/nöje måste naturligtvis uppfyllas av kvinnor och barn, på bekostnad av kvinnor och barn. Vad hände t.ex med SMER:s och alla andras fina ord om att ”kvinnor måste ha rätt att bestämma över sina egna kroppar”? Nu menar man att inte bara hetero-män skall ha rätt att få bestämma över kvinnors kroppar och kvinnors barn – nu vill även HOMOSEXUELLA MÄN ha rätt att bestämma över kvinnors kroppar!

   Manssamhället är sjukt, perverst och fullständigt gränslöst. Det finns inga, INGA gränser för vad män kan tänka sig att göra mot kvinnor och och deras barn.

 2. Jag tänker bara- nej!! Helt absurt att män ska kunna ”få” barn av gravida kvinnor, och hur säkerställer vi att det hela går till på ett säkert sätt? Alltså inga pengar, inget tjat, ingen utpressning, inga risker osv osv. Jag förstår såklart deras argument men det håller inte.

  • Zaitzova: Jag håller med dig helt och hållet! Och varför har man inställningen att män måste kunna ”få” barn överhuvudtaget? Män kan inte ”få” barn, bli gravida. Det är manlig biologi, män har aldrig kunnat få barn. Skall alla män då ha rätt att köpa barn av kvinnor? Nej, nej, nej. Helt absurt att handla med barn på detta sätt i världen.

   Som Erik Rodenborg skrev en gång (tål att upprepas): Den skapade ”fadersrätten” är kvinnans (och barnens) största historiska nederlag.
   http://kiremaj70.blogspot.se/2013/09/fadersratten-ett-hot-mot-barns-ratt_5.html

   • http://www.metrolyrics.com/youre-having-my-baby-lyrics-paul-anka.html

    Apropå vem som skall ha och inte skall ha barn. Men NBT kanske föredrar
    Kalle Anka framför Paul Anka …

    http://www.kartago.se/bocker/lena-junoff-primadonnan-fran-hisingen-en-biografisk-kokbok-av-pontus-lundkvist-och-bo-sjokvist/

    Ovanstående kvinna har jag hört säga livs levande att Paul Anka inte alls
    var speciellt trevlig mot henne när hon talade om för honom att hon var
    gravid. Lite paradoxalt så där. Och sedan har han ju bråkat med Anna Anka.

    Allvarligt talat tycker jag att de s k ofödda barnen borde ha vetorätt mot sina
    föräldrar när det gäller att födas eller ej …

   • Ver: Ännu en av många patriarkala fantasier som florerar i mäns huvuden. Hon väntar ”mitt” barn. Vadå ”mitt”? 😉

    Haha, ja… barn borde ha vetorätt men vi kan väl nöja oss med att konstatera att alltför många heterosexuella skaffar barn som de aldrig borde ha skaffat. ALLA heterokvinnor och heteromän på jorden, är förstås inte lämpliga föräldrar. Trots det, råder en patriarkal föreställning om att varje kvinna på jorden måste skaffa barn. Även om de inte är lämpliga, även om de inte har tid, även om de inte har råd….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s