Fyrabarnspappa misstänks för terrordåd i Stockholm 7/4 2017

En fyrabarns-pappa misstänks för att igår eftermiddag (fredag 7/4 2017) ha kapat en lastbil, tillhörande Spendrups bryggerier, mitt i centrala Stockholm. Därefter satte han full fart med lastbilen mot Drottninggatan, en populär shopping/gå-gata i Stockholm, där han strax före kl. 15. 00 körde ihjäl minst 4 st människor samt skadade ytterligare 15 st, innan han kraschade lastbilen in i Åhléns-huset. 

”Spendrups lastbilschaufför har stannat utanför restaurangen på Adolf Fredriks kyrkogata i Stockholms city för att lasta ur ölfat. Det är fredag eftermiddag och på Drottninggatan, strax intill, är det fullt av folk i rörelse. Klockan bör, enligt de uppgifter Aftonbladet har, vara strax efter kvart i tre på eftermiddagen.

Chauffören från Spendrups står bakom bilen och lastar ur öltunnorna, när en man i svart rånarluva hoppar in i förarhytten.

Niclas Carling, som står bredvid lastbilen och letar efter sitt hotell, ser mannen hoppa in bakom ratten och starta motorn.

– Han varvar igång, men kommer inte riktigt i väg, säger Niclas Carling.

– Jag ser att han kör och svänger ned mot Drottninggatan.

Den maskerade mannen försöker meja ned ett av de stora betonglejonen, som står på varsin sida av Drottninggatan, strax efter korsningen.

– Han träffar den rätt ordentligt så det smäller väldigt högt. Alla blir livrädda, innan de förstod riktigt vad det handlade om.

Men det är bara början.

Mannen accelererar lastbilen och fortsätter i hög fart nedför Drottninggatan, i riktning mot Åhléns och Sergels Torg. Niclas Carling, som filmar allt med sin mobil, ser människor kasta sig handlöst in i affärer eller ta skydd i portarna längs gatan. Men alla hinner inte undan. Redan i början av färden kör den misstänkte pappan på flera personer.

Människor, som i ena sekunden strosar fram längs gatan, pratar eller tittar i skyltfönster, flyr i nästa ögonblick för sina liv. Den flyende folkmassan väller skrikande ned längs Drottninggatan. Män, kvinnor och barn, som nyss såg fram emot fredagsmys och helgledigt, springer i panik, för att undkomma den framrusande bilen. Men alla hinner inte undan – vittnen ska efteråt berätta att de flyger upp i luften när de träffas av lastbilen.

I korsningen Mäster Samuelsgatan och Drottninggatan, precis efter övergångsstället plöjer lastbilen rätt in i entrén till Åhléns, i ett moln av damm, rök, eld och bråte. Klockan 14.53 kommer det första av många samtal till SOS Alarm.

Då har det bara gått några få minuter sedan lastbilen stals och den misstänkte pappan började sitt dödsrally nedför Drottninggatan. Två, kanske tre minuter. Han har bara kört cirka 750 meter. Men under de 180 sekunderna har den misstänkte pappan dödat fyra personer – och skadat 15, varav nio allvarligt. (Aftonbladet)

http://www.etc.se/inrikes/senaste-nytt-om-dadet-i-stockholm

14.55 Polisen har fått in samtal via SOS Alarm om att någon person i ett fordon har skadat folk på Drottninggatan i närheten av Klarabergsgatan. Lastbilen ska ha kört in i Åhléns varuhus.

15.39 – Jag har sett människor fått hjärt och lung-räddning här utanför. Min kollega såg likdelar ligga på gatan. Nu har vi stängt in oss och vågar inte lämna byggnaden, säger vittnet Lina Lindh som arbetar distriktstandvården vid Drottninggatan till Dagens ETC.

15.45 Säpo bekräftar att minst två personer har dött.

15.59 Stefan Löfven har kommenterat det som inträffat i Stockholm: ”Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på ett terrordåd.”

16.53 Flera medier har rapporterat om skottlossningar i olika delar av stan. Dessa uppgifter kunde ej bekräftas av polisen klockan 16.36.

17.39 Nu inleds polisens presskonferens av rikspolischef Dan Eliasson.

17.52 Polisen går ut med bild på en person som man vill komma i kontakt med, i anslutning till händelsen.

20.50 Polisen Stockholm meddelar att en person har gripits, ”som kan ha kopplingar” till det inträffade.

21.15 Polisen håller presskonferens tillsammans med Säpo, med en uppdatering av läget. Man betonar att utredningen är att betrakta som en ”pågående händelse”. Det hela behandlas som ett terroristbrott.

21.45 Stefan Löfven håller presskonferens från Rosenbad.

23.30 Mannen som är gripen är, uppger Aftonbladet, 39 år, pappa till fyra barn och inte svensk medborgare. Det ska inte vara klarlagt hur länge han uppehållit sig i landet. Han greps i Märsta, norr om Stockholm, efter att ha betett sig ”märkligt” i en butik. Han ska då ha sagt att han är skyldig till attentatet, enligt Aftonbladets källor. Han ska vid gripandet haft med sig en rånarluva och hans kläder bar spår av glassplitter. Transporten från centrala delarna av Stockholm ska ha skett med tåg.

23.50 Tunnelbanan har fått klartecken från polisen att starta igen. Polisen har också hävt stoppet i tågtrafiken till och från Stockholm. (ETC)

Flera poliskällor uppger för SVT Nyheter att sprängmedel ska ha hittats i den lastbil som användes vid terrordådet i Stockholm när fyra människor dödades och femton skadades. Det ska röra sig om en hemmagjord bomb som placerats i en väska. Enligt poliskällorna detonerade aldrig bomben, men gärningsmannen ska ha bränt sig på den. Officiellt vill polisen inte bekräfta uppgifterna.”

USA:s president Donald Trump har ännu inte kommenterat det misstänkta terror-dådet i Stockholm. Han har förmodligen haft fullt upp med att mörda och bomba ännu fler människor i Syrien. Alternativt tycker han att det räcker med uttalandet som han gjorde om Sverige redan i februari i år?:

http://www.expressen.se/nyheter/trump-ni-ser-vad-som-hande-i-sverige/

Under ett tal i Florida i natt pratade Donald Trump bland annat om säkerhet och nämnde att något hände i Sverige under fredagskvällen. Nu frågar sig världens nyhetsmedier vad Trump egentligen menade.

Även UD ställer sig frågande till uttalandet.

– Där svårt att veta vad han syftar på, säger Catarina Axelsson, pressinformatör på UD.

Donald Trump höll tal i natt till sina supportar i Melbourne, Florida under sin slogan ”Make America great again”. När presidenten kom in på säkerhet i talet, som rörde flera olika ämnen, tog han upp Sverige.

– Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige! Där tog man in många personer och där har man problem som man aldrig har sett förut, säger Trump och fortsätter:

– Se på Bryssel, se på Nice och se på Paris. Det fanns ingen möjlighet att kontrollera dessa människor som de tog in, vi däremot kommer att hålla vårt land säkert!

Annonser

19 thoughts on “Fyrabarnspappa misstänks för terrordåd i Stockholm 7/4 2017

 1. Och det är nu alla fånigheter dyker upp på facebook. Människor i total avsaknad av tankeförmåga postar idiotförklaringar som kan få en femåring att bryta ihop och vilja dunka skallen mot betongen:
  ”Jag hissar svenska flaggan, utan att vara rasist.
  Jag firar Sveriges nationaldag, utan att vara rasist.
  Jag sjunger Sveriges nationalsång, utan att vara rasist.
  Jag älskar mitt land Sverige, utan att vara rasist.
  🇸🇪 Kopiera det här om du törs, jag törs!!!❤🇸🇪❤🇸🇪 😍😍😍”

  När någon skriver så här på facebook blir jag alltid lika förundrad. Inte tusan är det någon som sagt att man är rasist för att man vill hissa svenska flaggan och inte heller för att man firar nationaldagen.
  Ännu mer fånigt blir det när någon skriver om nationalsången som om det vore en sång folk lite till mans gick runt och sjöng.
  Nej och inte fan är man rasist för att man älskar sitt land.

  Var kommer alla dessa märkliga ställningstaganden ifrån? Har någon sagt åt folk att de är rasister för att de hissar flaggan?
  Knappast. De som skriver det här, och i synnerhet dagen efter ett terrordåd, gör det för att det dumt niog gått på alla sjuka föreställningar om bla muslimer.

  Vore det inte bättre att skriva att man hjälper sina medmänniskor vilket land de än kommer ifrån för att man inte är rasist.
  Jag kräks i munnen när jag ser vilka som klickat på gillaknappen och tänker tyst för mig själv att det finns inte mycket i de skallarna.

  Sedan ska tänker jag en helt annan sak. Hur många kvinnor tror ni hade velat meja ner folk med en lastbil? Väldigt, väldigt få skulle jag tro.

  • Ann: Det är ett märkligt fenomen det där. Jag brukar sätta ut en svensk fasadflagga på sommaren och i alla fall under midsommar-tid. Vissa andra har amerikanska, norska, danska, tyska flaggor vid sina torp så det är ganska vanligt ute på landsbygden. Jag har aldrig hört någon påstå att jag eller någon annan skulle vara rasist, bara för det. 😉

   Kanske handlar det istället om människor som själva tycker att de gör ett politiskt (rasistiskt) ställningstagande av att hissa svenska flaggan, fira nationaldagen etc? De upplever kanske att alla andra människor uppfattar deras flaggviftande som ett rasistiskt ställningstagande, bara för att de själva gör det och bara för att rasism är deras eget syfte med att vifta med svenska flaggan? Liksom:

   ”Nu sätter jag upp svenska flaggan här för att visa att jag minsann är en rasistisk Sverigedemokrat som hatar vissa invandrare.”

   Det kanske är skillnaden mellan folk som hissar flaggan? Vissa av oss gör det av tradition och av stolthet och vissa andra, bara för att göra ett slags rasistiskt ställningstagande?

   Jag tänkte för övrigt samma sak som du igår när jag hörde om attentatet inne i huvudstaden samt om Trumps egenmäktiga bombningar i Syrien. Jag tänkte att jag är JÄVLIGT TRÖTT på alla galna jävla män som ställer till all skit i världen. Det är olidligt och framför allt orättvist att kvinnor och barn, majoriteten av världens befolkning, skall tvingas leva i detta manliga kaos och denna manliga galenskap. Mans-dårarnas planet. Fy fan. En kräks, som sagt. 😦

   Men det roligaste av allt är väl ändå att USA:s nya president verkar vara synsk? 😉

 2. Kan man säga att han dödade en person för varje barn han satt till världen ?
  Kan förstås bli flera …

  Själv befann man sig på en lugn plats i centrala Stockholm när dådet skedde
  och kom ut till avspärrningar som man inte förstod. Blev lite förvånad över att
  det faktiskt gick att hoppa på en buss och ta sig nästan hemåt. Värre för den
  spårbundna trafiken.

  • Ver: Tro det eller ej men mina tankar gick direkt till vänner, släkt, kollegor men även till mina bloggläsare/kompisar som jag vet bor och/eller jobbar i city. Jag tänkte till och med på dig alltså och jag är glad att du, och så vitt jag vet, alla andra som jag känner har klarat livhanken. Mina tankar går till offren och deras anhöriga.

   Pappan som utförde mans-slakten på Drottninggatan är dock inte speciellt bestialisk om en jämför med många andra män/pappor. Den här fyrabarnspappan mördade, för honom fullständigt främmande människor, genom att köra ihjäl dem med lastbil. Många andra pappor terroriserar och mördar sina egna barn och barnens mammor (deras s.k ”kärlekar” och familjemedlemmar) med sina bara händer. DET om något, är bestialiskt.

   • Anade att du skulle få det här till väldigt mycket mansvåld, NBT. Men
    den här sortens våld, där någon hoppar in i en bil och kör hänsynslöst
    framåt är s a s tillgängligt även för kvinnor, eftersom det inte krävs
    någon fysisk styrka, bara lite teknisk kunskap och förmåga att hålla
    sig till en plan.

    Kvinnors s a s säkraste sätt att utöva våld är naturligtvis fortfarande
    via en man, närstående eller inhyrd. På den gamla goda tiden, innan
    kvinnlig rösträtt var införd, kunde t ex gifta kvinnor tala om att ”vi har
    ju ändå denna rättighet via våra mån”. Tiderna förändras …

    Har nu vandrat förbi det som är kvar av brottsplatsen, efter att bara ha
    sett den på TV tidigare. Värt att notera att den som sitter intill en vägg
    faktiskt mycket väl kan överleva en lastbil som susar förbi. Värre att
    befinna sig mitt i gatan …

    Extra trist, kanske, med en turist som åker på semester och blir brutalt
    dödad. Den belgiska kvinnan fick alltså inte ynnesten att dö därhemma.

   • Ver: Det hjälper inte att försöka skylla ifrån sig mansvåldet på kvinnor. Det finns få, om några, fyrabarnsmammor eller kvinnor öht som ens skulle komma på tanken att t.ex kapa en lastbil och sätta sig och köra ihjäl folk helt urskiljningslöst, till och med barn.

    Kvinnor beter sig inte som män i världen. Det är en jävla tur för män – annars hade ni varit utrotade för länge sedan. ”Om vargar hade orsakat sådan skada….” Har du invändningar mot detta så kan jag påminna dig om detta inlägget:
    https://noboytoy.wordpress.com/2013/09/24/varfor-skall-man-anfortros-nagra-barn/

    Jag tänkte för övrigt också på att det borde gå att komma undan genom att trycka sig mot en vägg. Men händelseförloppet var snabbt enligt ögonvittnen och vissa av fyrabarnspappans offer kanske inte hann reagera öht på vad som hände.

    Tragiskt att kvinnor och barn alltid skall behöva falla offer för mansvåldet som vi inte har med att göra. Hoppas att den belgiska kvinnan hade ägnat sina sista dagar i livet åt att njuta av semestern. 😦

 3. Jag var där NBT ,när det hände och sett förödelsen tillsammans med min dotter, räddade av ”ängla eller slumpvakt”!. Just kommit hem efter tågresa till hemorten och återkommer med berättelse och reflektioner när jag ”landat” en smula. Tycker Verutschkovs ”lustigheter” ovan är pinsamma. Vaddå ”få det till mansvåld”. Hur ofta gör kvinnor sånt här?

  • Flora T: Usch vad hemskt, jag är så glad att ni är välbehållna. ❤
   Återkom gärna med reflektioner efter att du har hämtat andan lite, syster.

   Ja, det är typiskt manligt att skylla ifrån sig alla manliga problem på kvinnor. Istället för att försöka komma tillrätta med sina problem och ta vuxet ansvar för dem, skyller män ifrån sig. Väldigt, väldigt, VÄLDIGT vanligt bland män.

 4. Lite mera genusaspekter. DN papperstidningen sid 12. ”Ytterligare tio lejon ställs ut”.
  Artikel av Jessica Ritzen.

  ”På söndagskvällen placerades tio nya stenlejoninnor ut på Drottninggatan.”

  ”Eftersom stenlejonen, som vanligtvis står i innerstaden är slut, användes
  lejoninnor som annars huserar i ytterstaden.”

  • Ver: Många hjältinnor (lejoninnor) visade sig under det manliga terrordådet i fredags. Mammor som skyddade sina barn och andra, som tog hand om de skadade, som tipsade polisen osv, osv. Tyvärr får kvinnor med stort mod och styrka, sällan samma uppmärksamhet som män eftersom många män tror att bara män kan vara hjältinnor. 😉

  • Ann: Ha ha ha haaaaaa! Det var det värsta! Ser bara äckligt ut.
   Alltså, vad pågår i mäns huvuden…? De inbillar sig själva att hetero-kvinnor är k*k-galna men det står ju helt klart vilka det är som är fixerade vid sina egna könsorgan. 🙂

  • Ann: Ha ha ha haaaaaa! Det var det värsta!
   Alltså, vad pågår i mäns huvuden…? De påstår att hetero-kvinnor är k*k-galna men det står ju helt klart vilka det är som är fixerade vid sina egna könsorgan. 🙂

 5. Helt orelaterat, men här om dagen läste jag något blogginlägg (på engelska) skrivet av en man som mansplainar för kvinnor hur vi ska få respekt av män. Bland annat skulle vi, om vi ville blir behandlade med grundläggande människorespekt av en man, inte bry sig om vad han tycker om och vill ha utan ”gå vår egen väg och vara individer”.
  Nu till paradoxen: Om en kvinna INTE bryr sig om vad män vill ha och gillar så vill män inte ha något med henne att göra. Om männen då inte vill ha något med henne att göra, varför skulle hon ha behov av deras respekt?

  Glad påsk!

  • Martina: Så sant! Det gamla ökända manliga konceptet för alla kvinnor, dvs även icke-heterosexuella kvinnor: ”damn if you do, damn if you don´t”. De enda som hänger upp hela sina liv på motsatt kön, är män. De anser sig ha ”behov” av kvinnor på många olika sätt och framför allt för att ens kunna känna sig som ”män”. 🙂

 6. Undrar vem som tar hand om de fyra barnen när deras pappa bestämde sig för att köra över människor. Det är förstås MAMMAN som ska se till att de får mat, kläder, värme och omtanke.
  Fy fan vad egoistiskt att strunta i sina egna barn. Så som ”krigande” män gör över hela världen.
  Lämnar mammor och barn för ett så kallat ”högre” syfte ( ofta bara sitta och röka och kröka och skvallra).

  • Anna G: Ja, självklart är det mamman som förväntas ta hand om barnen. Stackars barn som har en pappa som mördar andra människor, till och med barn.

   Många män är mycket, MYCKET olämpliga som föräldrar till barn. Många av de män som vi läser om som krigar, mördar, säljer knark, våldtar, köpe-runkar etc är så kallade föräldrar/pappor, vilket tidningarna sällan skriver ut i sina rubriker. Tänk dig om de satte samma rubriker om män som om kvinnor? ”Pappa är en horkarl, pappa är pedofil, pappa tafsade, pappa våldtog, pappa mördade, pappa misshandlade….”

   Om det hade varit en fyrabarnsmamma som körde ihjäl bland annat en 11-åring för sitt eget höga nöjes skull….?

   Röka, kröka och skvallra är män bra på. 🙂 De är också bra på att springa med piskan runt kvinnor för att få dem att arbeta för dem eller för att kontrollera kvinnor på olika sätt. Män verkar ofta uppfatta sig själva som chefer över hela jordklotet och framför allt som chefer över kvinnor och barn. Självinsikten behöver män uppenbarligen hjälp med och det är vi kvinnor som måste hjälpa män att komma ned på jorden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s