Trump-land

Jag klistrade upp ögonlocken med tejp igår kväll och var fast besluten att följa tv-sändningarna från valvakan i USA. Innan jag till slut somnade i soffan, gissningsvis runt 02.00-03.00-tiden, verkade det stå klart att Hillary Clinton skulle bli USA:s nästa, och första kvinnliga, president i historien.

Framåt morgonkvisten hörde jag som i dimma, från tv:n som fortfarande stod på, att Donald Trump plötsligt hade börjat knappa in på Clinton. Jag vaknade med ett ryck och mardrömmen, som jag trodde att jag hade, blev verklighet.

USA:s president heter numera Donald Trump (70) och jag vet inte om jag skall skratta eller gråta…

trump

Samma deprimerande, håglösa och hopplösa känsla hade jag när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen för några år sedan (2010). Det kändes, och känns, som om det går utför med Sverige och nu verkar det som om det går utför med hela världen.

Stackars, stackars barn som föds in i den här alltmer absurda, aggressiva, kalla och inhumana mans-världen. Stackars, stackars kvinnor, barn, homosexuella och etniska minoriteter i Trump-land.

Jag finner inga andra ord just nu så jag hänvisar till vad andra har skrivit om det nya Trump-landet.

Gudrun Schyman från Feministiskt Initiativ:

”Denna politiska cirkus har nu nått sitt katastrofala klimax. Aldrig tidigare har en så underkvalificerad man anförtrotts med så överdrivet mycket makt. Vi kan inte annat än beklaga den sorgliga, och framförallt farliga väg som USA nu slagit in på. Konsekvenserna är svåra att förutse, men illavarslande.”

SQE skriver bl.a:

”Att USA nu får en president som är mångmiljardär, fastighetsmagnat, rasist, kvinnohatare, homofob och islamofob är en katastrof. Han har ingen impulskontroll, han är en tafsare och har ett stort ego och han är kompromisslös.”

”Det är som i USA som här i Sverige är det dom outbildade vita männen som röstar på Trump eller på Sverigedemokraterna. Nu är Sverigedemokraterna glada och alla andra fascistiska partier som finns i Europa.”

Erik har fyra kommentarer. Här är två av dem:

Om Bernie Sanders hade varit Demokraternas kandidat hade med all säkerhet Trump inte vunnit. Det är endast en vänsterpolitik som kan stoppa reaktionära monster som Trump.

Om männen inte hade haft rösträtt hade inte heller Trump vunnit. Det är uppenbarligen så att suffragetterna vid förra sekelskiftet inte gick tillräckligt långt. De nöjde sig med att kräva kvinnlig rösträtt. De borde ha gått vidare och krävt ett avskaffande av den manliga rösträtten.

 

 

 

Annonser

15 thoughts on “Trump-land

 1. Jag kan/ vill bara inte ta in det. Och din blogg känns om möjligt ännu viktigare och sannare nu! Tack igen för att du belyser och upplyser ❤

  • Julia L: Samma här. Jag vill inte riktigt ta in det heller. Det är inte klokt och en undrar vart världen är på väg. Tack själv syster <3. Vi måste hålla ihop nu, det är viktigare än någonsin.

 2. Det är så deprimerande och redan visar det sig att ett riktigt kräk vunnit. Orkar knappt tänka på det och vad det kommer att innebära. Hur i h-vete tänker folk? Inte alls?

  • Ann: Jag är annars en väldigt glad person men sinnet och stegen är tyngre än någonsin. En tappar hela tiden hoppen om mänskligheten…

   Ja, jag undrar ofta hur folk tänker. Jag läste någonstans att USA:s skolsystem är gravt undermåligt och att amerikaner rent generellt är mycket obildade, som om de lever i värsta u-landet. Många av dem lever i svår fattigdom också, dvs som det blir i ett kapitalistiskt och högerinriktat samhälle.

   En sak som alltid slår mig när jag träffar folk från öst och väst är att folket, dvs även ungdomar, från öst ofta är väldigt upplysta, rent generellt i förhållande till västvärldens befolkning. De är ofta intresserade av och insatta i politik, samhällskunskap, ekonomi och liknande frågor och har ofta full koll på vad som händer i samhället/världen. Fråga amerikanska eller svenska unga killar så vet de kanske vem som vann Big Brother 2015 eller vilken av de amerikanska, kvinnliga porrskådespelerskorna som har störst silikonbröst men de vet inte vad en ”kommun” är 🙂

  • Andreas: Många män är väldigt dåliga förebilder för barn i världen och i synnerhet för pojkar. Det är faktiskt helt otroligt att män har haft mage att utse sig själva till barns viktigaste förälder i världen. Som Erik skrev en gång – den skapade fadersrätten/skapet är kvinnans största nederlag i världshistorien.

   När det gäller mäns sexuella övergrepp mot kvinnor och barn, verkar det som om män upplever dem som något ”skojigt”? Det verkar vara ett sätt som vuxna män och pojkar leker på, både enskilda män och män inom rättsväsendet. Som om män ser på kvinnor (och barn) som mäns allmänna, sexuella leksaker som finns på jorden enbart för att män skall kunna ha ”skojigt” med dem och för mäns eget lilla perversa ”nöjes” skull?

   Män kan inte känna sig som ”män” om de inte får/kan bygga hela sin inbillade ”manlighet” på vad de tror är, och vad de uppfattar som, kvinnors underordning.

 3. Fast kom ihåg att Ronald Reagan ansågs som ett skämt när han vann över Jimmy
  Carter 1980. Gammal Bskådis och allt det där ! Men han fick saker att ting att hända
  och via idog upprustning var han ju en avgörande faktor bakom Sovjetunionens fall.
  Dock bidrog den amerikanska Afghanistanpolitiken också till uppkomsten av Al Qaida
  och vad de gjorde mot New York 2001 vet vi ju …

  • Ver: Jag tänkte på det häromdagen, dvs att vi normaliseras till slut. Just nu är många chockade över att en så pass inkompetent man som Trump har lyckats bli inkvoterad av andra män, till en post som ger honom makt över i stort sett hela världen. Om 1-2 år har vi kanske vant oss vid pajasen och upplever kanske till och med hans förfärliga utspel och hat mot andra människor, som något ”normalt”.

   När män kvoteras utan kompetens som tex B-skådisen Reagan och Trump till världens mäktigaste presidentpost, måste de förstås ha en stab av kunnigt folk omkring sig som agerar som rådgivare och gör jobbet åt dem. Om det stämmer att den, för presidentposten, mycket kompetenta kvinnan Hillary Clinton har erbjudit Trump sina tjänster och hjälp, måste hon vara korkad. Jag skulle låta Trump sköta det ansvarsfulla jobb han har åtagit sig och som han anser sig själv vara kompetent för. Men Trump kommer att få hjälp av många andra män för att ens kunna klara av sitt jobb, dvs han är bara en förgrundsfigur. Män kvoteras ofta till poster pga egenskaper som anses ”manliga”, tex att de kan ljuga offentligt utan att skämmas, att de saknar empati, heder och samvete, sällan har egna moraliska värderingar utan bara lydigt gör som andra män säger åt dem att göra. Trump hade dessutom tillräckligt med pengar för att finansiera en valkampanj.

   • Såsom vit medelålders man kan jag säga att jag i mina tonår när 1972
    Richard Nixon utklassade George McGovern tog den förlusten riktigt hårt.
    Men vad hände ? Jo, 1974 tvingades Nixon avgå och 1975 på våren tog
    Vietnamkriget slut ! Så vi skall nog förvänta oss en och annan överraskning
    under de här (eventuella) 4 åren. En och annan kanske rentav kan bli av det
    goda slaget. För nog blir det lite skillnad på vad Trump sagt att han tänker
    göra och vad som verkligen är möjligt att åstadkomma. Jag är oftast rätt
    benhård realist …

    http://www.dn.se/ledare/kolumner/lena-andersson-rollen-som-kung-var-vakant/

    Lena Andersson i DN ser ofta saker och ting ur lite annorlunda vinklar. Kungen
    och folket mot adeln …

   • Ver: Jag instämmer – vi vet inte alls vad som kommer att hända. Med en farligt inkompetent man som Trump vid världsmakten, kan vi nog förvänta oss vad som helst. Om män bara kunde sluta inbilla sig att de är ”kungar” så skulle världen se lite bättre ut.

   • Ver: Kan bara instämma. Patriarkatet vrålar nu ut sin smärta över det som allting egentligen handlar om – den förlorade ”manligheten”, som är samma sak som den förlorade manliga makten över kvinnan. Den ekonomiska manliga makten över kvinnan har till stor del redan tagits ifrån män i väst (mycket mer återstår att göra dock). Någon sexuell makt har mannen aldrig haft över kvinnan och kommer aldrig att få, men idoga försök görs för att framställa det så i manssamhället, genom tex manlig porr, film, tv osv.

    Vad som återstår för patriarkatet att klamra sig fast vid för att bibehålla makten över kvinnan är den manligt skapade fadersrätten, dvs den manliga makten över kvinnans barn. Vi ser detta patriarkala vrål ute på socialkontoren, i vårdnadstvister, när det gäller underhållsstöden för barnen, i abort/preventivmedels-motståndet etc, etc.

    Det finns tre mycket enkla sätt för våra makthavare att stärka kvinnors och barns ställning i samhället, vilket för övrigt borde ligga i alla jämställda, ekonomiskt tänkande, rättvisa och sunda samhällens intresse:

    1. Se till så att alla kvinnor och deras barn blir helt och hållet ekonomiskt oberoende av män.

    2. Sluta försöka inbilla kvinnor att de är sexuellt beroende av män. Det kommer aldrig att hända i verkligheten.

    3. Strippa männen på all makt över kvinnans barn.

    Låt oss nu bara hålla tummarna för att patriarkatet inte startar krig igen, i syfte att återta makten över kvinnan.

 4. Slutligen : En bieffekt av det här valet är att de ledande NATOförespråkarna här i
  landet kommer att bli väldigt mycket tystare åtminstone ett bra tag framöver …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s