När någon fotar dig, kan bilden hamna hos vem som helst och var som helst

Jag har ju glömt att berätta en sak som hände när Tutt-klämmaren (min första pojkvän) var inne på jobbet och hälsade på för några veckor sedan. På tal om nakna kvinnor på bild…

Jag undrade om han hade några foton på sina barn som jag kunde få se och han visade stolt upp bilder på både barnen, husdjuren och hans kvinnliga sambo (som jag är lite bekant med) från mobilen. Plötsligt sträckte han fram mobilen till mig och sade:

– ”Och här har vi frugan igen!”

Han visade ett foto på ”frun”, taget när hon satt spritt språngande naken i bastun. Både hennes bröst och snippa syntes på bilden och jag vände snabbt bort huvudet och sade:

– ”Men du kan ju inte ranta runt och visa nakenbilder på henne hur som helst, fattar du väl!?”

Han log och svarade:

– ”Äh, vad gör det..?”

Jag:

– ”Jag skulle inte bli särskilt glad om jag hade en man som visade nakenbilder på mig för kreti och pleti folk hur som helst och i synnerhet inte, om han visade dem för sina gamla ex-flickvänner.”

Tutt-klämmaren viftade bort det hela med att hans sambo inte bryr sig. Det skulle jag vilja höra från henne i så fall för vad Tutt-klämmaren påstår att hon bryr sig om och inte, har ju ingen som helst betydelse. Om han inte är utsedd till talesperson åt henne, förstås? 😉

Detta är anledningen till att jag aldrig har låtit pojkvänner fotografera mig naken och knappt låtit dem fotografera/filma mig alls. När man gör det, har man själv tappat all kontroll över filmerna/bilderna, var de hamnar och hos vem. Bilder och filmer är dessutom väldigt lätt att redigera, lite som man vill.

Nu för tiden, brukar jag alltid gå undan när folk börjar fotografera på fester och liknande för innan man vet ordet av, har de lagt upp bilder på en på facebook och andra forum på internet, utan att ens fråga om det är okej. Bilder och foton som för övrigt aldrig försvinner från nätet…

Tänk på det.

Annonser

16 thoughts on “När någon fotar dig, kan bilden hamna hos vem som helst och var som helst

 1. Jag skulle bli galet arg om min kille visade nakenbilder på mig för vänner o gamla flickvänner Fan va taskigt gjort av honom

  • stinapina: Jag instämmer och det sa jag till honom också men han bara flabbade bort det. Så otroligt respektlöst mot ”frun”.

 2. Idag finns det några möjligheter att använda lagen för att få bort kränkande bilder från nätet, men det gäller då att övertyga en domstol att bilden/bilderna man vill ha bort faktiskt är kränkande. Det kan vara enkelt eller svårt, beroende på bilderna i fråga och sammanhanget de presenteras i.

  • Uffe: Jag har inte någon större tilltro till att unga tjejer och kvinnor, skulle få hjälp av rättsväsendet med sådana saker, när de och deras barn inte ens får hjälp när de utsätts för våldtäkt och misshandel av män/pappor. Det finns ju inte många saker som anses ”kränkande” för flickor och kvinnor när det är män som kränker dem, våldför sig på dem eller förnedrar dem.

   För övrigt antar jag att du syftar på civilrättsliga processer här? Vilka unga tjejer och kvinnor har råd och möjlighet att driva sådana och hur stor är chansen för dem, att i så fall vinna dem i svenska domstolar?

   Men tack för att du försöker ingjuta lite hopp om att svenskt rättsväsende fungerar även för den kvinnliga befolkningen då de utsätts för brott av män, Uffe. Jag lägger huvudet bakåt och vrålar ut ett hånfullt asgarv. 😉

   För att du skall få lite insikt om hur det fungerar, tipsar jag dig om:

   https://feministfestivalenblog.wordpress.com/
   https://noboytoy.wordpress.com/category/svensk-rattstillampning/

   • Jag är inte helt säker, men jag tror att det är en civilrättslig sak att få bort kränkande bilder från nätet. Och det behöver inte vara så dyrt: det finns inget tvång på att man skall ha advokat/jurist, och det går bra att representera sig själv om man vill. Dock hjälper det ju om man läser den aktuella lagen några gånger, så man vet vad som gäller, det funkar inte att argumentera ”Jag tycker bilden är ful och därför skall han ta bort den.”
    Hur stor chansen är att vinna varierar nog från fall till fall och från person till person: det gäller att övertyga domstolen om att bilden/bilderna är kränkande. Med vissa bilder räcker det med att visa upp dem så vinner man. Med andra så måste man vara ruskigt bra på retorik, för att övertyga domstolen. På det viset är det som vilket mål som helst.

    En sak till vad gäller kostnaden: det finns något som kallas ”förenklat tvistemål”, och det gäller ärenden där det yrkas på ersättning (dvs pengar) på under ~22K kronor. Som kärande (dvs den som stämmer någon) tar man med förenklade tvistemål ganska små risker: du måste betala ~900 kronor för att lämna in stämningsansökan till domstolen, och om du förlorar kan du åka på att betala en timmes advokathjälp åt motparten, ytterligare ~1600 kronor. Men om du vinner kan du få motparten att tvingas ta bort bilden/-erna och betala upp till ~22K i skadestånd och kostnadsersättning.

   • Uffe: Det spelar ju ingen roll för skadan är redan skedd när nakenbilderna har legat ute under en lång tid, spridits överallt och ligger ute till allmän beskådan. Få unga tjejer (som oftast utsätts pga sin naiva inställning till killar och män) har nog inget större intresse att starta och gå igenom en civilrättslig process i svensk domstol, som de sannolikt kommer att förlora. OM de mot all förmodan skulle vinna, finns inte mycket pengar att hämta, precis som du skriver.

    Det enda sättet för kvinnor och unga tjejer att skydda sig från social, offentlig skam och förnedring, när killar och män publicerar och sprider kränkande bilder/filmer på dem (som ofta tas i smyg utan deras vetskap) är att ALDRIG låta sig fotograferas naken, ALDRIG skicka nakenbilder till någon och noga undersöka de platser där de tänker ha sex med män (även stadiga pojkvänner) så att inga kameror/mobiler finns i närheten/uppsatta.

    Unga tjejer får inte ens vara ifred på badstränder nu för tiden. Där sitter killar och män och videofilmar/fotar tjejerna i bikini i smyg och lägger ut dem på nätet. Inte ens små barn slipper undan pedofila kameror på badstränderna. Mobiltelefoner med kameror är ett djävulens påfund.

 3. Jag har aldrig tagit en selfie och jag förstår inte detta och så läggs det ut på sociala medier. Jag är också sån idag att jag undviker så fort det ska plåtas också. Bara tjocka släkten till familjealbumet.

  Men VARFÖR låter sig kvinnor plåtas nakna hur som helst och så litar dom på killen/maken. Jag förstår det INTE!! Men det är klart att många bilder tas i smyg också.

  Rättsväsendet skiter fullständigt i den typen av kränkningar och för inte så länge sedan var det ju en domare som tyckte att det får tjejer acceptera idag då vårt ”vilda” leverne är som det är. Kvinnor är inte ens fria i sitt eget hem längre utan måste skyla sig för dom vet inte om den dom lever ihop med ska dyka upp bakom något hörn innan kläderna har kommit på.

  Google kan ta bort länkar om det är så att bilder är sökbara.

  • SQE: Många bilder/filmer tas i smyg, tex under tiden män har sex med sina fruar/flickvänner/krog- och internet-ragg. Jag vet inte om Tuttklämmarens fru är medveten om att han tog bilden på henne men om hon är det, kan jag inte tro att hon skulle acceptera att han visar upp nakenbilden på henne för diverse folk här och där.

   I detta översexualiserade samhälle lärs flickor och unga kvinnor tidigt, att de bara kan få killars uppmärksamhet på ett sätt – genom att anspela på deras manliga sexualitet. De uppfostras av heteroföräldrar till att killars uppmärksamhet, s.k ”kärlek”, är det enda viktiga i livet för tjejer och de uppfostras också av heteroföräldrar till en mycket naiv, ”romantisk” och totalt förvrängd syn på vad killar och män egentligen ÄR och vad många av dem är kapabla att göra mot kvinnor och flickor.

   Unga flickor (och kvinnor för all del) tror om män och fäder att de har känslor, är lika ”rationella”, ”trygga”, ”kärleksfulla” och ”beskyddande” mot kvinnor/flickor som heteroföräldrar och manssamhället utmålar män för att vara. I själva verket, sitter pappor och män själva och groomar småflickor på nätet, tafsar på småflickor på stan, sexuellt ofredar unga kvinnor på jobbet, är otrogna, kollar på porr, är inne på kn*ll-kontakt-sajter etc, etc, etc utan att deras döttrar, mammor och fruar har en aning om, vad för slags man de har i sin familj.

   ”Inte-min-man/bror/son/pappa-syndromet”. Det är ju alltid några andra män, någon annans man, som gör sånt. 😉

   Självklart skiter rättsväsendet i den här typen av ”småbrott” som män begår mot kvinnor och flickor. De bryr sig ju inte ens om de kvinnor och barn som män våldtar och misshandlar. Det är mycket naivt att tro något annat – då är man helt enkelt inte insatt i hur illa dagens rättsväsende (och sociala myndigheter) fungerar för kvinnor och flickor som utsätts för brott av män.

   Google ägs och styrs av män. Lite påtryckningar mot google från några upprörda män så gör google som män vill. Se bara på hur google censurerar min blogg på uppmaning av några galna, kvinno- och barnmisshandlande, antifeministiska, pedofilporr-runkande män/barnvåldtäksmän från Papparättsrörelsen.

   Män hotar, gapar och skriker som stuckna grisar och de får sin vilja igenom på så sätt. I heterofamiljerna och i manssamhället.

 4. Som redan påpekats här så är det ju redan ”för sent”när bilderna fått spridning digitalt och att få upprättelse i efterhand är en högst symbolisk seger. Jag blir så sjukt nedslagen över att män hjälper varandra att begå övergrepp genom att sprida vidare foton som uppenbarligen varit menade för privat bruk. Det tycks mig som att det enda sättet som dudebros ”opponerar sig” mot varandra är att vara tysta vilken innebär att kränkningar mot kvinnor, barn och ickemän kan pågå utan att nån annan man på allvar griper in. Det är ett jävla lamt sätt att bete sig på och bristen på ryggrad kan göra mig rasande.
  Men för att återgå till texten: jag tillåter inte heller att någon fotograferar eller filmar mig. Det hindrade inte ett ex från att ta bilder av mig då jag låg naken och sov…

  • Enemma: Javisst är det försent. Av den anledningen (och flera) är Uffes argumentation helt meningslös.

   Väldigt många män är riktiga as som lever för att förnedra och skada kvinnor (och barn) och ju fortare kvinnor inser det, desto bättre. Det GÅR INTE att lita på män i några som helst sammanhang! Inte polismän, inte manliga domare, psykologer, gynekologer, läkare, taxichaffisar, lärare, pojkvänner, makar, bröder, fäder etc, etc. ÖVERALLT stöter kvinnor och barn på män, vars enda syfte är att förnedra, kränka och skada dem. Till sin hjälp, har de brödraskapet som glatt deltar i kränkningarna/våldet.

   Det är för jävligt att du inte ens fick vara ifred från din egen pojk-”vän” när du låg och sov! Hade vi inte ett sådant fall för lite sedan, som tidningarna skrev om? Spred din pojkvän bilderna vidare? Tyvärr är detta inte heller helt ovanligt. Min pojkvän/sambo tog kort på mig när jag kom ut från duschen men jag lyckades förstöra både de framkallade korten och negativen. Det är fruktansvärt för de tjejer och kvinnor som har blivit kränkta på detta sätt och vars arbetsgivare, kollegor, familj, släkt och vänner får se nakenbilder eller porrfilmer på dem över hela internet.

   Det bästa för kvinnor, vore att hålla sig borta från män helt och hållet. När skadan redan är skedd, oavsett om det gäller spridning av kränkande bilder/filmer, våldtäkt, misshandel eller nåt annat som män roar sig med, så är det alltid försent för kvinnorna. De får ta konsekvenserna och ofta för hela sina liv.

 5. Bilderna blev mig veterligen inte spridda digitalt (då detta var innan revenge porn var det det är idag, så gammal är jag:) ) men min chock då jag blev varse vad han gjort… Och vilken häxa jag var som i ganska upprörda ordalag påpekade att det faktiskt var ett övergrepp att göra som han gjorde… Nä, han som bara ville vara ”romantisk” fattade ju ingenting. Jag tror att jag någonstans där fattade att han verkligen inte såg något fel med det han gjorde.

  Jag måste säga att jag först nu, som mer än vuxen kvinna, har fattat vidden av vilka enorma friheter många män tar sig utan att någonsin reflektera över vad det kostar dem som utsätts för det. Jag får tacka dig och flera andra feministiska bloggar för att ni driver kampen och talar klarspråk.

  • Enemma: Vilken tur att bilderna inte spreds? Alla unga flickor och kvinnor idag, har inte sådan tur. Vips – så har män lagt ut deras nakenbilder över hela internet för hela världen att ta del av.

   Det handlar om respekt, eller snarare mäns brist på respekt för kvinnor. Förmodligen såg din pojkvän inget fel i det han gjorde, eftersom han inte hade någon som helst respekt för din kroppsliga integritet. Den tillhörde honom.

   Män ser ofta som kvinnor på mäns ägodelar, saker, tjänstefolk i mäns hem som de kan behandla lite hur som helst för kvinnor är egentligen inga riktiga människor, som män är. 😉

   Jag är glad för det lilla jag bidrar med i den feministiska kampen och DU skall ha tack för att du läser och kommenterar, Enemma! Nu är kampen viktigare än någonsin, med tanke på ”situationen” som män har skapat på vårt gemensamma jordklot.

 6. Jag blev jätteglad för ett par dagar sedan när nyheten kom att en man i USA som drev en revengepornsite blev dömd till 18 års fängelse! Och sitter och hoppas att idioterna som laddade upp bilder och filmer dit också ska börja åka in.

  • Anna: Vem förutom män kan komma på nåt sånt som ”revengeporn”? Hur många lagar måste vi skapa för att försöka få män att kunna bete sig som civiliserade människor? I USA verkar de i alla fall utdela hårda straff, till skillnad från daltet med kriminella män i Sverige.

 7. Ja, det är ju bara män som håller på med sådant, ingen överraskning direkt. Tydligen behövs det bara fler och fler lagar så länge samhället ser ut så här…

  • Anna: Män håller på med mycket skit. Av den anledningen behöver vi många lagar, poliser, domstolar och fängelser i världen. Som sagt, hur skulle en värld utan män se ut?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s