Mäns säkra perioder

Jag brukar tala om ”mäns säkra perioder”. För säkerhets skull är det kanske bäst att nämna, att jag inte har vare sig statistik eller fakta bakom detta begrepp – bara mina egna och andra kvinnors erfarenheter och reflektioner.

Med uttrycket ”mäns säkra perioder” menar jag, att heterosexuella män träder in i vissa ”säkra stadier” i sina relationer med kvinnor. Jag vill alltså mena, att det finns vissa stadier i många heterosexuella relationer, där män börjar känna sig ”säkra” och hem-tama i hetero-relationer med kvinnor.

Ni vet ju hur trevliga, omtänksamma, uppmärksamma, kärleksfulla, självförtroende-boostande och intresserade de flesta män utger sig för att vara i början av en hetero-relation, t.ex vid de första dejterna? Denna period kallar jag ”den heterosexuella manliga jakten” och/eller ”den heterosexuella manliga osäkra perioden”.

Det innebär att mannen i det här stadiet, har ETT enda mål och det är att få kvinnan på fall, få kvinnan intresserad av honom och framför allt – få kvinnan att ställa upp på hetero-sex med mannen.

I det här läget gör mannen nästan vad som helst för att uppnå sitt mål, även om det innebär att han måste ljuga, bedra, tjata, övertala, lura eller manipulera kvinnan på olika sätt. I det här läget befinner sig alltså mannen i osäkert läge (osäker period) – han vet inte var han har kvinnan och han är mycket mån om, att hon skall få en så positiv bild som möjligt av honom. Det här stadiet kan även kallas ”fjäsk-perioden”, för att förklara mannens beteende på ett så enkelt sätt som möjligt.

Den första ”säkra perioden” inträffar för en heterosexuell man, när han har första samlaget med en kvinna. Här har mannen uppnått sitt primära mål, dvs att ”få omkull” kvinnan och många heterosexuella relationer slutar också här. Mannen har i denna första säkra period uppnått sitt mål och har till viss del (eller helt) tagit sig ur den tidigare ”osäkra perioden”. Jakten är (till viss del) över för mannen – kvinnan har släppt in honom i sin kropp och detta tolkar många män, som ett ganska säkert tecken på en kvinnas underordning.

I det här läget, om mannen och kvinnan är överens om att fortsätta relationen, börjar mannen slappna av, känna sig hem-tam runt kvinnan och hemmastadd i hennes hem, säker, nöjd och stolt över sig själv. Under denna period, börjar mannen ofta visa delar av sitt ”rätta jag” eftersom han inte längre känner, att han måste ”fjäska” för kvinnan. Här börjar mannen ofta ta saker och ting för givet och typexemplet på detta är – regelbundna samlag. Att kvinnan har haft samlag med mannen EN gång, tolkar mannen som att kvinnan och hennes kropp nu är ständigt sexuellt tillgänglig för honom. Detta kan yttra sig i, att mannen nu tar för givet att det är okej att tafsa på kvinnans kropp i tid och otid, vilket få män skulle våga göra, under den ”osäkra perioden”. Här finns massor av exempel på hur mannen börjar ta kvinnan för given men kort sagt – mannen börjar nu ta sig friheter på kvinnans bekostnad, på diverse olika sätt.

Den andra ”säkra perioden” för män, inträffar i samband med att de flyttar ihop med kvinnor. Här har mannen uppnått sitt andra mål, dvs att säkra att kvinnan ständigt finns i hans omedelbara närhet, att säkra regelbundna samlag med kvinnan, att säkra att kvinnan blir ”synlig” dygnet runt för honom (kontroll) samt att säkra att kvinnan blir mer ofri, mer otillgänglig för andra människor och inte minst – för andra män. Under denna period, slappnar mannen av än mer och tar sig än mer friheter på kvinnans bekostnad.

Nu känner han sig ganska säker på var han har sin kvinna och detta kan t.ex ta sig uttryck i att mannen nu börjar ställa diverse uttalade och icke uttalade krav på kvinnan.

Nu bryr sig inte mannen så mycket om att fjäska för kvinnan längre – nu anser mannen att hon måste fjäska för honom istället och visa honom omtanke, omsorg och intresse samt uppmärksamma honom, ta hänsyn till honom, peppa hans ego och vara glad, kåt och tacksam över att en så fantastisk man som han, vill dela bostad med henne. Mannen lägger inte ned lika stor möda på kvinnans sexualitet längre, han boostar inte längre kvinnans självförtroende (snarare tvärtom i många fall) och han orkar inte längre bemöda sig om, att försöka imponera på kvinnan.

Här brukar många kvinnor se de första tendenserna till mäns egoism, lathet, snålhet, ointresse, ouppmärksamhet, hänsynslöshet, respektlöshet, kontrollbehov och i många fall –  ren elakhet. Här börjar kvinnor ofta känna att självförtroendet dalar, hetero-sexet blir tråkigt/ointressant/jobbigt/krävande, hushållsarbetet ökar istället för minskar och kvinnans frihet, fritid, privatliv och personliga utrymme minskar drastiskt medan mannens ökar. Ett samboskap innebär också att det blir svårare för kvinnan att göra slut på relationen med mannen, om hon så skulle vilja. En massa praktiska bekymmer, som t.ex att hitta en ny lägenhet, behöva flytta igen eller göra upp ekonomiska mellanhavanden, försvårar för kvinnor att ta sig ur dåliga, ojämställda samboskap med män och det vet män också, vilket säkrar mäns position än mer.

Den tredje säkra perioden för heterosexuella män, inträffar när mannen blir pappa till kvinnans barn. Att skaffa barn gör att kvinnan, även om hon skulle vilja/behöva, aldrig kommer att slippa mannen i sitt liv. Han är, i all evighet, pappa till hennes barn och har alltid lika mycket och i vissa fall, till och med MER rätt till barnen, än vad hon själv har. Detta faktum är även män fullt medvetna om, vilket naturligtvis gör att mannen säkerställer sin position i kvinnans liv, för all framtid.

Under denna period, ser inte mannen någon som helst anledning, att behöva imponera mer på eller fjäska mer för kvinnan – hennes frihet/fritid/handlingsutrymme/privatliv/personliga sfär, har i princip helt eliminerats i samband med att hon blev mamma.

Barnen och med dem, den försämrade ekonomin, det ofta medföljande ekonomiska beroendet av mannen, det starka känslomässiga bandet som kvinnan tror att barnen har till sin far, det nya ”familjebandet” till mannens släktingar (barnens släktingar på pappans sida), rädslan över att mista/skada sina barn etc, försvårar ytterligare för kvinnan att ta sig ur hetero-relationen. Under den här säkra perioden, är det inte alls ovanligt att mannen är otrogen – han är nämligen så säker på var han har kvinnan nu, att han anser sig inte ens behöva anstränga sig längre. För kvinnan är det tvärtom – heterorelationen är nu viktigare än någonsin, eftersom hon nu också har sina barn att tänka på och vill deras bästa. Detta gör att kvinnor ofta accepterar, att leva vidare i relationen med mannen, oavsett vad illa han gör eller hur illa han beter sig i deras hetero-familj.

Om kvinnan har minsta lilla självförtroende och självkänsla kvar, när hon träder in i mannens tredje ”säkra period” så är det ofta helt borta, när hon har befunnit sig i den tredje perioden tillräckligt länge.

Hon har blivit mamma, hennes kropp är totalt förändrad (till det ”sämre” anser många kvinnor), graviditetskilona kan vara svåra att få bort, hon har ofta (svåra) underlivs/analskador efter förlossningen och hennes sexuella drifter är ofta som bortblåsta men hon tvingas ändå ”ha sex” med mannen på någorlunda regelbunden basis, i syfte att bevara hetero-relationen.

En hetero-relation, där mannen och kvinnan inte utövar sin respektive sexualitet med varandra tillräckligt ofta, är ju ingen riktig kärleks-relation som vi vet – då är hetero-relationen nämligen ”över”. Kvinnan får mindre egentid/fritid, mer hushållsarbete, mindre socialt umgänge från t.ex jobbet och tidigare eventuella fritidsintressen, fler krav, färre utmaningar, mycket sämre livs-ekonomi, mindre sömn, mer obetalt arbete, mindre betalt arbete, sämre karriärmöjligheter, sämre pension, sämre underlag för a-kassa och SGI och allt detta ökar förstås hennes berondeställning till mannen samt fråntar henne, både hennes eget förhandlingsutrymme och handlingsutrymmet när det gäller hennes barn.

 

 

 

 

 

 

 

10 tankar om “Mäns säkra perioder

  1. Snygg analys och ja jäklar vad det stämmer! Nu finns det ju förvisso ett antal icke-analyserande homo sapiens därute som vill göra gällande att kvinnan så fort hon ”fått” en man och barn slutar bry sig om sitt utseende mm och slutar bry sig om mannen (läs pojken). Vad dessa icke-analyserande inte tar med i beräkningen är att det för kvinnan, i de flesta, fall inte finns någon tid att ödsla på den egna personen då hela hennes livsrum kraftigt försämrats och hon står ofta ensam med allt praktiskt i det gemensamma hemmet och man ska också ta med det faktum att hon även fått ett vuxet barn att ta hand om samt dennes släkt och föräldrar. Det vuxna barnet (mannen) är bra mycket mer krävande än ett antal barn.
    Tacka fan för att kvinnor är trötta och utarbetade!

    • Ann: Om kvinnan slutar ”snygga till sig” så anser många män att de blir lidande. 😉

      Det är inte alls konstigt att kvinnor är både utarbetade, trötta och besvikna. De har inte bara sig själva att ta hand om, utan måste också ta hand om alla barnen och många sköter också om sina män som om de vore små hjälplösa barn. Att jobba heltid, sköta om sitt liv, sin hälsa, sin hygien, sin ekonomi, sina inköp, sina sociala kontakter, sin tvätt, sin städning och allt annat som måste göras i livet, är fullt tillräckligt om en bor ensam. Att dessutom ta hand om allt detta åt ytterligare ett eller flera barn plus en man, tar förstås nästan all fritid i anspråk för kvinnor.

      Jag ser ofta män som umgås i grupp och engagerar sig hårt i sina fritidsintressen. Det kan handla om mans-vänner som träffas på golfbanan, som samlas för att ta en runda med motorcyklarna, som spelar fotboll, som träffas på puben eller på Rotary och jag undrar alltid – hur hinner män med alla sina fritidsintressen? Svaret är oftast att de har en kvinna där hemma som försakar sina intressen för att sköta om allt ”måste-göra” åt männen och de gemensamma barnen. Kvinnor ser till att män får tid för sina fritidsintressen och sina arbeten. Kvinnor går själva ned i arbetstid och försakar sina egna intressen/fritid för att göra detta åt män.

      Det här blir naturligtvis ett problem, inte bara för den enskilda kvinnan utan också för hela samhället/världen. Männen tjänar pengarna medan kvinnorna och deras barn blir fattigare. Männen rör sig ute i samhället medan kvinnorna sitter fast i hetero-hemmen. Männen har tid att påverka hela samhället, både under och efter arbetstid, medan kvinnorna inte syns och hörs i alls lika stor omfattning. Hela samhället och världen går därmed miste om kvinnors oerhörda kompetens och kvinnors röster.

  2. oj! När jag läste detta så slog det mig som en åsnespark i magen. så här är det ju, har funderat många gånger varför intresset tar slut så fort, och då har man såklart anklagat sig själv. Förbannade helvete
    och visst har jag sett andra par där ollonskallarna utan minsta dåliga samvete haft väldigt aktivt på fritidsfronten nästan som om de undviker sin andra halva.
    Det är ”teamwork” det. Bra formulerat.

    • JätteAlbatross: Ja, jag får ofta den där känslan av att många män ”flyr” från hemmet och barnen så fort de får chansen? Det kan handla om att de sitter kvar på jobbet, gör sig upprepade ärenden med bilen eller sitter ute i garaget. Män är också väldigt bra på att bibehålla sina fritidsintressen och ser till att få egentid med mans-vännerna på regelbunden basis. Jag reagerar ofta på män som tex är ute och tävlings-cyklar, spelar golf eller kör mc på söndagar i grupp och tänker – hur har de tid?

  3. Jomenvisst! Sedan kommer deras förvånade kommentarer, när kvinnan fått nog och vill avsluta relationen oftast efter mycket ”tjat” och ”gnat” för att få dom att förstå läget och ge dom en fair chans ( vi.är bra snälla också)
    – Vaa? Vi som har det så braaa, jag älskar ju dig!
    -JAMEN VA I HELVETE DU ÄR JU ALDRIG HÄR!

    För det finns inte en chans att utvärdera någonting på ett rättvist sätt om man ständigt och jämt ser till att göra annat.
    Kärlek på distans, kallas sånt. Fastän man är en familj. Snacka om att det går att vara ensam i tvåsamheten.Bokstavligen. Vad enkelt en del gör för sig, få alla sociala, ekonomiska fördelar med en parrelation när de egentligen, om de inte vore så konflikträdda,
    skulle ha en familj alls.

    • Jätte-Albatross: Jag hör ofta män som säger när kvinnor har tröttnat på dem: ”Men vi som hade det så bra” och då syftar de oftast på hur bra de själva hade det. Om mannen har det bra, så antar han att kvinnan också har det bra. Mannen gör sina egna upplevelser, gemensamma med kvinnan. Det är väldigt vanligt bland män, inte minst gör de sina egna sexuella upplevelser gemensamma med kvinnan. Om mannen har ”sex” så har kvinnan per automatik också ”sex”, tror mannen. Om mannen har ”bra sex” så har kvinnan per automatik också ”bra sex”, tror mannen.

  4. Finns det några mer osäkra varelser än män egentligen :). Jag har alltid varit skeptisk mot förhållanden (med män i huvudsak, annat vet jag för lite om) och blir det nu bara mer och mer. Allt är vedervärdigt och folk vill ändå pracka på en romantiska idéer, som om det är det sanna och mest värdefulla bara sådär automatiskt. Hela det här köret med att folk blir ihop, flyttar ihop, skaffar gemensamma saker, skaffar gemensamma barn…att knyta sig tightare och tightare runt varann som av desperation, och dessutom utan utväg om barn är involverade som du skriver, det är seriöst läskigt. Tycker synd om killar som skulle försöka på sig allt det här med mig haha, har haft några osäkra beundrare som förstås velat göra sig säkrare genom att binda till sig mig, det kom fram tydligt när de fått nobben hur desperata de var (och inte var det heller jag personligen de ville ha, bara en random flickvän). Intressant att läsa allt du skriver! 🙂

    • Hembra: Din kommentar sätter verkligen pränt på vad det hela handlar om – att ”klamra sig fast” i ren desperation vid en annan människa av motsatt kön och inbilla sig att denna enda människa, är den enda vägen till lycka och harmoni i livet.

      Du och jag delar samma erfarenhet, dvs erfarenheten av män som vill hänga en i kjolen, knyta en till sig på diverse olika sätt och ta kontrollen/makten över hela ens liv. Det har ingenting med kärlek att göra, eftersom jag vet precis som du, att det inte är mig som person som dessa män är intresserade av. De är ute efter en ”random” flickvän som duktigt kan spela/leka den socialt skapade kvinnorollen och dessa män är ofta övertygade om att de kan ”få”, dvs manipulera kvinnor till att göra det. Trots att jag är tydlig med att jag inte är en ”random” flickvän och därmed bör vara lika ointressant för dessa män, som de är för mig, så har många män mycket svårt för att acceptera detta faktum.

      Tack själv, Hembra! Mycket träffande kommentar av dig.

  5. Ja, det många missar är att det är ett lotteri att hitta en man som är kapabel att ta hand om hus, hem och barn, samt relationen till kvinnan… tänk så många krossade familjedrömmar det finns.
    Det har ju sedan 50-talet någon gång ingått i mansrollen att arbeta, ägna sig åt nöjen/vänner och i sista hand kanske barnen och hustrun, eller lite tafatt hushållsarbete. Så kommer kvinnorna där, vi ”får” ingå i arbetsmarknaden (åtminstone i större utsträckning än tidigare) och det är självklart bra. Men: i kvinnorollen släpar barn- och hemskötselkravet kvar och läggs ovanpå arbetskravet. Tacka fan att kvinnor tar hand om hus och hem även fast de går på knäna, det är ju ren empati bland annat, en kan inte låta barn vara smutsiga eller hungriga – det tråkiga är ju bara att männen inte ser det så också!
    De som är födda omkring min generation, 80-talister, fastnar ju i samma fälla. Kvinnan stannar hemma med barnet av penga- eller känslomässiga skäl, mannen jobbar. Mannen är trött när han kommer hem och använder detta att han har förvärvsarbetat som ett slags ursäkt för att inte göra mer den dagen. Kvinnan sköter barn, hem och sig själv och längtar efter den känslomässiga närhet som tycktes uppnås i början av förhållandet, känner sig ensam i förhållandet och om barnet. Vad händer – relationen tar slut, om inte officiellt så känslomässigt. Hur många par har en inte varit omkring där det skämtas grovt utan att det är roligt utan blir tryckt stämning – skämt om att mannen ”tvingades” skaffa barn eller liknande…

    • helena: Jag skulle inte kalla det ett lotteri – jag skulle kalla det en omöjlighet att finna en man som är kapabel att göra 50% av arbetet med hus, hem, barn och alla andra ”måsten” i livet. 😉

      I manssamhället ser män på barn, som kvinnors ansvar att ta hand om. Det är märkligt eftersom män samtidigt ger sig själva juridiska rättigheter till kvinnors barn och många män uttrycker att de vill ha barn med kvinnor. Jag tänker alltid och jag har alltid sagt till män i mitt liv som har velat skaffa barn med mig:

      ”Varför vill du så gärna ha barn? Det blir ju ändå jag som får ta hand om dem.”

      Män vill alltså gärna ha hetero-familj men de räknar samtidigt med att de kan lämpa över hela ansvaret på kvinnan. Det är lätt att säga sig vilja ha saker, när man vet att man slipper ta ansvar för dem. Män tjänar alltså på att leva familjeliv med kvinnor och det är också anledningen till att så många män vill ”bevara hetero-äktenskapet”, ”främja hetero-familjen” osv. Några andra familjekonstellationer/sätt att bo och leva, är maktmän inte intresserade av att propagera för eller främja i samhället, förstås.

      Det är tragiskt att bevittna hur hetero-kvinnor sliter ut sig, hur dåligt många av dem mår i sina relationer med män och hur mycket de förlorar och offrar i sina hetero-familjer, inte minst ekonomiskt. Hetero-kvinnor halkar efter allt mer, i både inkomst och pension, hälsa och välmående.

      Tack för din kloka kommentar, helena. Jag ser samma sak som du och jag instämmer till fullo.

Lämna en kommentar